Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kemal Sunal filmleri hem ‘reyting’ hem de ‘dolgu’ unsuru olarak yayınlanır oldu. En son yaşanan (‘Tosun Paşa’daki hamam sahnesinin TRT tarafından kesilmesi) aslında hiç de yeni değil. Yıl

KEMAL SUNAL FiLMLERİ; SEVEREK SANSÜRLÜYORUZ
2008, yer TRT ‘Devlet Kuşu’ filmi. İçki içtikten sonra sonra sokakta “Heeeyt Allah” diye bağıran Kemal Sunal’ın ‘Allah’ sözü çıkarıldı. Samanyolu Televizyonu’nda ‘Sakar Şakir’ filminde Ayfer Feray sahneleri de görülmedi, Gardrop Fuat’a Şakir’in attığı parmak da toz olup gitti. ‘Köşeyi Dönen Adam’daysa Kemal Sunal 1 Mayıs gösterilerine katılır. Slogan atar ‘ 1 Mayıs’ marşını söyler. Mesela bu bölümler de bol bol sansürlenir. ‘Eşşoolueşek’leri saymıyorum.


‘ANNELER VE KIZLARI’: KONULAR BİLDİK, OYUNCULAR İYİ

Star’ın yeni yayın dönemi dizilerinden biri. Şerif Sezer döktürüyor. Ebru Özkan, Feride Çetin de rollerini benimsemiş. Töre hikayesi var. Zengin tarafındaysa “Torunum benimdir” diyen dede, bunlardan kaçan iki kadın ve çocukları var. Onlara mutlaka sahip çıkacak başka erkekler mevcut. Dizilerin gidişatını kadınlar tespit ediyor. Bu dizi olgun kadınların dizisi. Bol gözyaşı ve acı hayat tecrübeleri mendillerindedir. Bakalım kaç mendil ıslanmaya devam edecek?

‘İSTANBUL’UN ALTINLARI’; BİR NEVİ İHSAN YILDIRIM VE FERİŞTAH DİZİSİ

‘Tatlı Hayat’ı hatırlamadan edemedim izlerken. Reşat hık demiş İhsan Yıldırım’ın burnundan düşmüş. Demet Akbağ hala ‘Bir Demet Tiyatro’da kalmış. Ya da ondan bunu istemişler, bilemem. Dizinin kendi yarattığı kendine özel bir karakter; Fahri. Bildik Kayserili aile modunda Salih Kalyon ve Defne Yanlız hiç de fena değiller. Dizinin - devam ederse - güldürmeye daha yeni başladığını söyleyebilirim. Yani oturması zaman alacak. Ama öyle alıp götüren bir komedi de yok şimdilik. Yüksel Aytuğ yazmış, “Bu dizi bu kadar uzun olmamalı” diye. Bizdeki ‘film gibi dizi’ hastalığı özellikle komedilerde sırıtıyor. Bu kadar uzun zaman dilimini kaldıramıyor.

‘ZEHİRLİ SARMAŞIK’; FOX BU İŞİ BİLİYOR

Fox’un bir çizgisi var dizilerinde; fazla görsel numaralara, pahalı oyunculuğa kaçmadan, bildik temaları, kısa ve öz ekrana getiriyor. İşte bunlardan biri ‘Zehirli Sarmaşık’. Alın bu diziyi işte, ne bileyim ‘Canan’, ‘Yer Gök Aşk’ , ‘Unutma Beni’nin yerine yerleştirin. Hiç fark etmez. Yetim büyümüş, bu yüzden gözünü hırs bürümüş hatun ortalığı karıştıracak. Senaryoda bu işleri çok iyi bilen Nuran Devres girmiş devreye. Böyle olunca “İhanet, aşk, hırs benden sorulur” diyerek işe koyulmuş dizi. Eh, ‘Poison Ivy’ gibi bir de örnek mevcut. Daha ne olsun!


SABRİ UGAN BASKETBOL ANLATINCA

CNN Türk, Spor Toto World Cup’ı aldı. Aldı da basketbol anlatacak spikeri yok. Futboldan kurulu spikerlerinden Sabri Ugan’la açılışı yaptı. Türkiye - Ukrayna maçını Ugan elinden geldiğince anlattı. ‘Periyod’la ‘devre’ karıştı, bol bol sessizlik oldu. Kendisi aslında yanlış hatırlamıyorsam, basketbol maçları da anlatırdı Kanal 6 zamanlarında. Ama aradan zaman geçmiş. Kendi durumunu bilen ‘özür’leri de yaptı. Bu, Ugan’ın değil kanalın sorunuydu. Maçları almasını bilmiş, bunun parasını vermiş ama, “Ne olacak, ha futbol ha basketbol, bizimkiler anlatır” mantığıyla hareket etmişti CNN Türk.



REHBERiM

BU TARİKATLAR ONDAN SORULUR
Batı türevli tarikatlar konusunda uzman bir program ‘Deşifre’. Lale Otelleri’nde yapılan garip toplantıları ekrana getirmekle ünlenmişti. Yine benzer bir konuyu işliyor. Saintoloji ve arkadaşlarından oluşan New Age tarikatların ülkemizdeki faaliyetleri üzerine görüntülü bir program. Her daim ilgi çeken konulardır (A Haber/21.10)

RASİM OZAN KÜTAHYALI; ‘VE GOOL’.
Göktuğ Sevinçli Beyaz TV’ de, TV8’deki ‘Ve Gool’ü devam ettiriyor. Bir farkla. “Artık efendi olmayacağım” diyor. Ahmet Çakar’ı transfer etti kanal. Bu ismin yanına ‘kanalın kadrolu sanatçısı’ Rasim Ozan Kütahyalı’yı da ekledi. Selçuk Yula ile Adnan Aybaba etkisiz olur. Bu iki isim bütün sezon bağırır ve reyting gelir! (BEYAZ TV / 22.00)

NOT DEFTERiMDEN

TRT APO BANDI İÇİN YALÇIN KÜÇÜK’ E TELİF ÖDEMİŞ!

Ertürk Yöndem’in ‘Perde Arkası’, 90’lı yılların fenomeniydi. ‘Apo dizisi’ gibiydi. Yalçın Küçük’le Abdullah Öcalan’ın röporta-jından bir bölüm kullanmıştı. Bunun için Küçük dava açtı ve telif hakkı istedi! TRT 8-10 milyon lira arasında bir telifi Yalçın Küçük’e ödedi. Böyle garip olaylar olmuştu!


MONICA LEWINSKY ŞİMDİ NE YAPAR?

Clinton’la oval ofis macelaralarıyla dillere düşmüştü. ‘Arena’ o yıllarda kendisiyle yapılan bir söyleşiyi yayınladı. Biz de zevkle izlemiştik! İngiliz Channel 4 kanalının söyleşisinde Lewinsky “Clinton sizden yaşlı değil mi?” sorusuna şu cevabı vermiş: “Yaş, bu gezegende kaç yıldır bulunduğumuzu gösteren bir rakamdır’!” Ben de yazımda; “Vallahi korkulur” demişim. O, hâlâ Clinton’a aşıkmış ve evlenmemiş.


CINE5 MERCEDES’İ

1999, Şükrü Saraçoğlu Stadı... Bir derbi maçı var. Cine5’in altın yılları. 500 bin aboneye ulaşmış. Ve bu 500 bininci aboneye bir Mercedes hediye etmişti. Maç öncesi duyurulmuş. Şimdi El Cezire oldu!