Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları


Bir erkek, kadınları gündüz de etkileyebilir mi? Evet. Peki kim? Üstün Dökmen ve ‘Küçük Şeyler’i. Yemekli, dedikodulu, bitkisel pazarlamasıyla yoğurulan gündüz kuşağında farklı bir ses. Adı gibi yaşamın içindeki küçük şeylerden bahsediyor. Ortaya izlenesi bir yapım çıkıyor. Müzik eğitimi konuşuldu son programında. Okullarda, evde müzik eğitimi. Kıraç konuk oldu. Kızı, Elif Iraz doğduğundan bu yana, klasik müzik dinliyormuş. Özellikle Rus bestecilerinin eserleri çocuklarda huzurlu bir ortam yaratıyormuş. Çok sesli müziğin çocukta algı genişliği yarattığını da söyledi Kıraç.

Haberin Devamı

ECE DÜKKAN’LA SAHİBİNİ KARIŞTIRINCA
Özel televizyon tarihinin ‘vazgeçilmez’ sunucusudur Ece Erken. Hani çocuk yaşta kameranın ve mikrofonun önüne geçmiş, o gün bugündür her daim, karşımızda yerini almıştır. Kaçma şansımız hiç olmamıştır. Hep yakalanmışısızdır kendisine ekranda. Beyaz TV’de her zaman yaptığını yapıyor; kuşakların şeker kızı şeklinde ekranda.
Gaziantep’e gitmiş. Oradan canlı yayın yaptı. Bir dükkanın önündeydi. Dükkanın adı ‘Onur’. Ece Erken, “Merhaba Onur Bey nasılsınız? Onur mu adınız?” dedi. Adam; “Yok, Ramazan” cevabını verdi. Ece Hanım; “Niye Onur koydunuz dükkanın adını?” diyerek aslında bir gerçeğin de altını çizmişti. Dükkanların adı sahipleriyle aynı olmalıydı. Dükkan sahibi bugüne kadar ilk defa böyle bir soruyla karşılaşmıştı, cevabı net oldu; “Adı öyle!”

REHBERiM

BİLİMKURGU’YA İYİ ÖRNEK
Korkunç virüsle mücadele eden ve hayatta kalmış başka insanları bulmaya çalışan Robert Neville’in hikayesi. ‘Ben Efsaneyim’ bir gişe filmi. Parayı filme akıtırken yozlaştırmıyor, yalnızlığı ve ümitsizliği içten bir dille anlatıyor. Tabii pahalı özel efektler eşliğinde. (KANAL D / 23.15)

MÜZİKLERİ BİR HARİKA
‘Parti Hayvanları’ Star’ın öğleden sonra ‘Düşler Sineması’ adlı kuşağının filmi. Müzikleriyle alıp götürüyor. Tom Petty, Bobby McFerrin, Peter Gabriel şarkılarının yanı sıra, önemli karakterlerini ünlü müzik adamlarına benzetmesiyle kendini izlettiriyor. Baş karakter Otis aslında Otis Redding mesela. Katır Miles ise Miles Davis... (17.15)

Haberin Devamı

BU PROGRAMDAN NASIL CAZ OLUR?
‘Jazz Turka’ TRT Müzik’te Alpay Ünyaylar’ın programı. Türküleri ‘caz tadında’ yorumlayan sanatçının programının konuğu, pop şarkılar söyleyen Betül Demir. Önyargıyı bırakalım modunda, notumu aldım. Bakalım bu programdan nasıl caz çıkacak? (23.00)

İYİ Kİ FİLMİ ÇEKİLDİ
‘1453 Fetih’ filmi tarih konuşmalarına da konu yaratmış oldu. Ahmet Yeşiltepe ile ‘Tarih Konuşmaları’ da gündemdeki tarihi konuşuyor. Prof. Dr. Feridun Emecan, Prof. Dr. Abdülkadir Özcan ve Dr. Buket Kitapçı konuk. (NTV/ 23.15)

MERVE KAVAKÇI’YA BU SORU SORULACAK MI?
Merve Kavakçı ‘Basın Kulübü’nde. Gecenin ses getirecek toplantısı olacak. İnternet siteleri ve yazılı basın bu buluşmanın başlıklarını yansıtacak büyük olasılıkla. Kavakçı’ya “Neden seçimlerden 45 gün önce ABD vatandaşı olduğu” sorulacak mı? (HABERTÜRK / 20.20)

NOT DEFTERiMDEN

BAZEN ŞÖHRET BAŞKA ŞEKiLDE GELiR
Türkan Varol, Flash TV’nin 1997 yılında basılması sırasında kanalın spikeriydi. O günle ilgili yazımda bir not var; “Şansının döndüğüne inanıyoruz...”

Haberin Devamı

KÖMÜR DE SATTILAR
Yıl 1994, Kanal 6’nın kral olduğu yıllar. Bir de pazarlama kanalı vardı; ‘Kanal Market’. Reklamını da kendi kanalında yapıyordu. Murat Karayalçın’ın katıldığı bir açık oturum sırasında şöyle bir yazı yer almış; “İstanbul Valiliği’nin saptadığı standartlara uygun kok kömürü Kanal Market’te satılmaktadır...”

SiBEL CAN’IN HAYATI DiZi OLMUŞTU
‘Sibel’ dizisi Kanal D’de 1998 yılında yayınlanmıştı. Sibel Can bu dizide kuyruklu piyanonun başında zor bir eseri de çalar halde bulunmuş! Notlarımda böyle bir sahneden söz etmişim; “Hepimizin özlemleri vardır. Ama Sibel Can kadar şöhretli olamadığımız için kendi senaryomuzda piyano çalamıyoruz...”