Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kadı Ebussuud Efendi rolünde Tuncel Kurtiz döktürdü son bölümde. Sultan Süleyman, kadının davasını ‘gizlice’ izliyordu. İki çocuk geldi. Davalı “Bu iki velet, benden iki tepsi baklava çaldı” dedi. Çocuklar suçlarını kabul etti. Davacı ‘ibret olsun’ diye çocukların ellerinin kesilmesini istedi. Kadı Efendi önce “Suçlarını kabul etti çocuklar, sen de hakkını helal et” dedi. Davacı “Bugün baklava çalan, büyünce ne yapar Allah bilir” dedi. Ebussuud Efendi, zararın ne kadar olduğunu sordu. 10 akçe olduğunu öğrenince, “Bu kadar az mal için bu çocukların ellerinin kelimesini istemekten utanmıyor musun?” diyerek dükkan sahibini azarladı ve kararı açıkladı: “Hesap miktarı kafi gelmediğinden çocukların bir yakını tespit edilsin, 10 akçe cürüm tahsil edilsin...”
1997 yılında Gaziantep’te dört çocuk, baklava çaldıkları iddiasıyla yargılanmış ve 9 yıl hapse mahkum olmuşlardı... İzleyicide ‘unutulmaz davanın’ hemen çağrışım yapacağını sanırım tahmin etmişlerdi! Örneği de onun için baklavadan seçmişlerdi.

Haberin Devamı

iNCELEMEYE ALINAN HEYKELLERiN BELGESELi YAYINLANDI

‘MUHTEŞEM YÜZYIL’DA  BAKLAVA ÇALAN ÇOCUKLARA NE CEZA VERiLDi

Andrew Rogers’ın Kapadokya’daki taş heykellerle ilgili çalışması ‘5N 1K’da böyle ekrana gelmişti.

Sci Tech TV’de birden karşıma çıktı Andrew Rogers. Programın adı ‘Monumental Vision’. Uzaydan bakıldığında bile fark edilen yer şekilleri oluşturan dünya çapında bir heykeltıraş. ‘Yaşamın Ritimleri’ projesi kapsamında 2007-2009 yılları arasında Kapadokya bölgesinde uzun bir çalışma yapmış. Bunu anlatan bölüme denk geldim. 10 metrelik heykeller için tam 11 bin ton taş kullanılmış. Görüntülerde yöre halkı canla başla çalışıyor. “Dünyanın en önemli modern arazi kolleksiyonu” dedi Kapadokya bölgesinde yaratılan eserlere. Heykeller bitmiş, kültür bakanı törenlere katılmış, vatandaş folklor gösterisi yapmış. Görüntülerde Andrew Rogers’la vatandaşlar arasında samimi ilişkilerin olduğu görülüyordu. Görünen buydu. Sonra ne oldu?

Heykel paranoyası yaşandı
Nevşehir İl Genel Meclisi’ nin yedi üyesi tarafından Avanos İl Genel Meclisi üyesi Ömer Cerit başkanlığında bu heykellerin neden yapıldığını ve finansmanının kimler tarafından karşılandığını araştırılması için komisyon kurulmasına karar verilmişti. Yeterince tarihi güzelliğe sahip bu yörede bu heykellerin ne işi vardı, vatandaş sormuş; İl Genel Meclisi de “Araştıralım” demiş. Televizyonda ‘5N 1K’ programında ‘Nevşehir’de Heykel Paranoyası’ başlığıyla konu aydınlatılmaya çalışılmıştı.
Sci Tech kanalında Kapadokya’daki çalışmaların anlatıldığı uzun program, ünlü heykeltıraşın şu sözleriyle bitti: “Biliyorum ki bu heykeller yıkılmayacak...”
Sanki adam sezmiş! Çünkü heykellerden biri, geçen nisan ayında yıkılmıştı. Göreme Belediyesi yeniden yapmıştı. Her açıdan sanatçının dünyanın 12 ayrı ülkesinde yaptığı benzer çalışmaların, her anlamda ‘en ilginci’ bizdeki olmuştur.