Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘EDHO’ (‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’) dizisinin müzikleri dikkatimi çekti. Şu an yayınlanan dizi parçaları arasında bütünüyle akustik kayıtla gerçekleşen tek dizi. Yani, bilgisayar ortamında üretilmiyor. Yerli diziler yüksek oranda ‘büyük orkestra’ havasında müzik yapar. Sanırsınız, 100 kişilik senfoni. Halbuki hepsi makine. Bu yapılanları küçümsemek anlamında söylemiyorum. Sadece ‘EDHO’nun müzikleri bu anlamda farklı. ‘İçerde’ bazı senfonik kayıtları Prag’da yaptı. ‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’in kayıtları yine Prag Filarmoni’yle yapıldı. ‘EDHO’nun bir başka özelliği de dizinin türküleri ve sesleriyle gelen şöhret...

Haberin Devamı

MÜZİKLERİ de KONUŞULUYOR
Neden orkestra?

Sadece jenerik olabilirdi ama bütün temalar akustik kayıt. Dizinin müzik direktörü Kalan Müzik sahibi Hasan Saltık’la konuştum. 80’li yıllardan tanırım. ‘Etnik müzik’ üzerine o yıllarda ilk haber ve yorumları yazanlardan biri olarak, Hasan’ın fikirlerini ve bugünlere geliş serüvenini bilirim. Çok emek verdi. Projenin müzikleri de işte o tecrübe ve birikimin eseri. Dizinin yapımcısı Raci Şaşmaz’a “Sen bana karışma, para önemli değil” diyerek, 20 kişilik orkestrayı stüdyoya sokmuş. Şöyle söyleyeyim; böyle bir kaydın maliyeti 15 bin TL’yi bulur. “Yapımcılar yaptıklarımızı takdir ettiler ve zam yaptılar” diyor Saltık.

Bu müzikleri kimler yapıyor?

Kimlerin büyük katkısı var? Levent Güneş mesela. Dizinin birçok türküsünü onun sesinden dinliyoruz. Kemal Sahir Gürel, yine müziklerin altında imzası olan bir isim. Ve Ayşe Önder, ‘Umutsuz Ev Kadınları’na yaptığı müziklerle dikkatimi çekmişti. ‘EDHO’, halk müziğinin ve çok sesli yorumun harmanlamasını bu isimlerle yapıyor.

‘EDHO’ ne kadar devam eder?

Akustik kayıtla 120 dakikalık bir yerli diziyi beslemek ‘ömür tüketir’ cinsten. Kalan Müzik, bu işin ‘fabrikası’nı kurmuş. Beyoğlu’nda iki stüdyo kullanılıyor. ‘Durmaksızın üretim’ yani. Bu arada dizinin ne kadar devam edeceği yönünde ipuçları da geliyor. Hasan Saltık, “Bizde neredeyse üç sezonluk müzik var. 100 tema hazır” diyor. ‘EDHO’nun en az 2-3 sezon devam edeceğini tahmin ediyor Saltık.

Haberin Devamı

Müziklerin 2’nci CD’si geliyor

“Türküleri sevdirdik” diyor Saltık. Aşık Nesimi, Pir Sultan ve daha fazlasını... Birinci sezondaki müziklerin albümü yok satıyor. Şimdi ikinci sezon müziklerinin CD’si hazırlanıyor. Saltık, bir örnek veriyor; Ahmet Aslan. Bu dizideki ‘Minnet Eylemem’ türküsü olay oldu. Ahmet Aslan konserlerine yer bulmak mümkün değil. Son olarak projeye katılan Zara’yla Tipi’nin aşkını anlatan tema da büyük ilgi görmüş. Peki yeni isimler olacak mı? Türküleriyle büyük ilgi göreceğine inandıkları bir isim daha geliyor; Ayfer Vardar.