TRT’nin MİT dizisi ‘Kızılelma’ başladı. “Yeni bir Yusuf Miroğlu mu?” ya da “Yeni bir Polat Alemdar mı?” soruları izlerken sorulmaya başlandı.
Murat Altay, ikisi de değil. Çizilen karakter; ODTÜ terk bir öğrenci, biraz serseri, çapkın, fakat zeki...
Furkan Palalı bu role cuk oturmuş.
Olağanüstü bir hal olmamasına özen gösterilmiş. ‘Deli Yürek’ ve ‘Kurtlar Vadisi’nin yaratıcısı Osman Sınav; “En büyük endişem, kendimi tekrar etmekti. Bunun olmaması için çok uğraştım. Zaten Furkan Palalı ile bunu yapamayacağımı anlasaydım projeye başlamazdım” diyor. İlk bölümde durum bu.
Bana göre olmuş ‘Kızılelma’. Sınav, oyuncu için “Bu rol onun için milat olabilir” diyor.
Palalı’yı kim hazırladı?
Palalı, uzun bir hazırlık dönemi geçirmiş. Karaktere uyum sağlamak içselleştirmek bir antrenman işi. Dizide Furkan kardeşimizi İpek Bilgin çalıştırmış.
Kimdir İpek Bilgin? ‘Bıçak Sırtı’, ‘Ezel’ gibi dizilerden hatırlıyorsunuzdur ama onun oyunculuk kariyeri buraya sığmaz. Oyuncu çalıştırıcılığı da yapıyor. Yani Furkan Palalı bu dizi sonunda aranılan oyuncular arasına girerse bunda, Bilgin’in payı büyük olacak.
‘MANGA FERMAN’ SOKAKLARDA
Ferman Akgül iki yıldır ‘Kulaktan Kulağa’ adında bir program yapıyor TRT Müzik’te.
Ne yapıyor? Alıyor çantayı, koyuyor mikrofonu; amcanın, teyzenin önüne kaydediyor. Stüdyoya geliyor ve kendi yorumunu katıyor. Bunu da bizlere sunuyor. Ferman’ı gören var mı ortalarda?
Sevgili Nezih Ünen ‘Anadolu’nun Kayıp Şarkıları’nı yapmıştır. Değişik tınıların denendiği bu tarz çalışmalar önemli. Ferman da bunu yapıyor. Bizim cenahtan ne kadar çok isim yaparsa; iş daha renkli ve zengin bir hale gelir.
‘Kara Güneş’i tanımak
Bugün TRT Müzik’te programı var Ferman Akgül’ün. ‘Kara Güneş’le dolaşacaklar.
Kimdir Kara Güneş? Beyoğlu’nda gezenler ya da ‘Barışa Rock’ günlerini yaşayanlar varsa bu ismi de hatırlar. Ben sokakta izlemedim. Festivalden biliyorum. En son Kalan Müzik’ten ‘Mevsimler Geçti’yi çıkardılar.
Bu arada yeri gelmişken Kalan Müzik’ten de bir cümle; Türkiye’nin yeri ‘world music’ diyerek yola çıktığında ne yaptığını kimse anlamamıştı (anlayan bir iki kişiden biri olduğumu söyleyebilirim).
Şimdi kapısını çalan çalana... Sokak müziği bizde hem vardır, hem yoktur. “Gürültü yapma” diye toplayıp götürürler ama köy yerinde sazı çalanın başına da toplanırlar. Sonuçta Kara Güneş sokakta çalmıştır ve çalar.
Sokakta müzik nerde var? İzmir Buca’ da.
Serinliğin tadına varıldığında, sokak düğünleri başlar. Göçmeni çoktur buranın. Roman-Balkan muhteşem bir gürültü kopar. Sahne kurulur, “ses - deneme” bile yapılmaz... Sonra göbek havasına döner...
Ha, dört bir rengi vardır: Sivas’tan geleni, Diyarbakır’dan göçeni de bir başka çalar kendi meşrebinde, kendi halayında.
Nereden nereye geldim. Bu akşam vaktiniz varsa TRT Müzik’te saat 19.15’te Ferman’a sokakların müziğindeki yolculuğuna eşlik edin.