Bu ‘Pişti’ kendi içinde olay oldu. ‘Pişti’ bir format oldu neredeyse. Hikayesi 2006’ya dayanır. O yıllar Hülya Avşar, Reha Muhtar, Demet Akbağ ve Metin Uca bu işe başlamışlardı. Metin Uca ayrıldı. Onlar bir süre devam etti. Hesapta ‘şan şöhret sahibi ama halktan uzak’ zannedilenlerin nasıl da gündelik olaylara hakim oldukları üzerine kurulu bir program özetle. Eh işte, biraz idare etti, sonra yok oldu.
Metin Uca’nın böyle bir proje için uğraştığı kulağıma gelmişti. Fakat Gani Müjde anlaşılan hızlı çıktı. Haa bu arada Metin Uca’nın Star’ı ziyaret ettiğini biliyorum. Tabii bunu konuştular mı, konuşmadılar mı bilemem, yani ortada bir ‘Pişti’ durumu var mı yok mu?
Şimdi ‘Pişti’de Şafak Sezer ve Özlem Tekin olacak. Gani Müjde de katılacak hem de durumu idare edecek. Bu tarz buluşmaların tek formülü vardır; yanımdakiyle sokakta yan yana yürüyebilir miyim? Ya da, hayatımın bir anında karşılaşsam bizim sohbet devam eder mi? Şafak Sezer’le Özlem Tekin’i göreceğiz. Bakın küçük ayrıntılar önemlidir. Sonra “Söylemedi” demeyin. Bir de işin mizah yanı var; siyaset konusunda hele... Hani evde haberlerde bir lider çıkınca nasıl konuşuruz, (küfür vs.den bahsetmiyorum tabii), nasıl espriler yaparız hakkında, işte bunu yakalayabilecekler mi? Bunun ruhunu ne kadar yansıtabilecekler? İşte tüm bunları verirlerse çaktırmadan, kalıcı olabilir program. Yoksa ikinci ‘Pişti’nin de kaderi ilki gibi olur.
TV’DE SİNEMA: EN ÇOK İZLENEN 10 PROGRAMDAN BİRİ
Eurodata dünya televizyonlarını takip eden ve sektörle ilgili araştırmalar yapan uluslararası bir şirket. Verileri önemli. Yaptığı son araştırmada dünyada televizyonlarda gösterilen filmlere rağbetin arttığı ortaya çıktı. 2008 yılında televizyonda film izleme oranı yüzde 8’ken 2010 yılında bu oran yüzde 15’e çıktı. Yine en çok izlenen programlar sıralamasında ilk 10’da mutlaka bir sinema filmi yer almış. Peki izleyici en çok hangi tarz filmlere ilgi duyuyor? Komedi ve polisiye. Bana göre izleyici profili bize benzeyen İspanya’da mesela, televizyonlarda tüm programların yüzde 11’ini sinema filmleri oluşturuyor.
Bizde durum nedir?
Sinema filmi konusunda sanırım Türkiye en ‘dinamik’ ülke. En çok tüketen ülkelerin başında geldiğimizi düşünüyorum. ‘TV’de ilk kez’ sloganının bu kadar yer aldığı başka ülke var mıdır? Açık kanalda oynayabilecek en yeni filmleri ardı ardına bizim kanallar gösteriyor. Son dönemlerde özellikle 2000’li yıllar yerli filmler sıkça ekrana gelmeye başladı. Gişede iyi iş yapan yerliler parasız kanallarda gösteriliyor. Haftanın yedi günü ‘çok izlenen zaman’larda peş peşe film yayınlayan kanallar var. (TV8 ve Kanaltürk örneğin.) Konu açısından da ‘çeşit bolluğu’ da bizde. Digitürk ve D Smart platformlarındaki sinema kanallarının da benzer işi yapan batılı pa-ralı kanallardan daha ileride olduğu kanısındayım.
CANLI PARADA HEDEF
‘Canlı Para’ yarışması bugüne kadar 35 çifte 3 milyon 325 bin TL ödül dağıtmış. 194 çift yarışmış. Yarışmanın hedefi 5 milyon TL ödül dağıtmak. “Bu parayı dağıtmadan gitmem” diyor yarışma!