RTÜK’ün son toplantısında verdiği ‘cezalardan’ ikisi dikkatimi çekti. Daha öncede yapmıştı RTÜK, Digitürk’ünparalı sinema kanalı ‘Salon’a ceza vermişti. Baktım bir daha ceza yazmış, ‘Yahşi Batı’ filmine. Bu film 25 Haziran 2010’da Digitürk Salon 2’de gösterilmiş. Türkçesi; paralı platformun paralı kanalında yayınlandı bu film. Yani öyle bir süzgeç ki, artı bir para verip sinemaya gider gibi izliyorsunuz. Almışlar ‘havadan yayın yapan kanal’ statüsüne sokmuşlar Salon’u. Bu ayrımın yapılması lazım. ‘Yahşi Batı’ filmini izledim. Öyle ceza verilecek bir durum göremedim. Bu ceza aslında filmi daha da değerli kılıyor bilsinler...
GENÇLERİN AHLAKINI BOZAN DİZİ!
‘Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini etkileyen’ diye başlayan meşhur RTÜK maddesi bu sefer CNBC-E’de yayınlanan ‘Spartacus: Blood and Sand’ı vurdu. Bu maddenin devamı, “Bunların seyredebileceği (yani genç ve çocukların) zaman ve saatte yayınlanmaması” diye cümleyi bitirir.
Bu saat ve zamanın kıstası nedir? RTÜK’ün çocuklara “Haydi çocuklar yatağa” dediği 21.30. Dizi saat 23.00’te başlıyor. Şimdi ayrıntılara girince yabancı dizilerde öyle açıklar bulunur ki. Ben de bu diziyi arada kaçırsam da izliyorum. Bir kere malum ‘erotik bölümler’ elekten geçmiş olarak bizde yayınlanmaya başlandı. Sertlik ve kan var. Ama bütünü içinde rahatsız edici değil. Yani ben RTÜK üyesi olsam “Geçiniz beyler” derdim.
YEMEK PROGRAMı REKLAM YAPAR
Efendim televizyonlardaki restoran ve yemek üzerine programlar RTÜK kararıyla tartışılmaya başlandı. Vedat Milor’un ‘Tadı Damağımda’ programı buna önayak oluşturdu. Nasıl mı? RTÜK programa ceza verdi. Cezanın ‘şarap reklamı’ yapıldığı gerekçesiyle verildiği öne sürüldü. Hatta haberlerde üzümle şarap markası arasındaki farkın üyeler tarafından bilinmediği ve Hülya Alp’in karşı oy kullandığı yer aldı. RTÜK bu konuda ikinci bir yazı gönderdi. Özetle şunları söylüyor:
“Ancak Üst Kurul Üyesi’nin (Hülya Alp’i kast ediyor) muhalefet şerhinden yola çıkılarak hazırlanan haberler, Üst Kurul kararını doğru olarak yansıtmamaktadır. Üst Kurul, haberlerde iddia edildiği şekilde içecek reklamı yapıldığı gerekçesiyle değil, ‘mekân’ın gizli reklamının yapıldığı gerekçesiyle programa müeyyide uygulanmasına karar vermiş olup, bu husus toplantı kayıtlarında da sabittir. Ayrıca kamuoyuna yansıtıldığı şekilde müeyyideye konu olan programla ilgili olarak Üst Kurul toplantısında üzüm türü ve şarap markasıyla ilgili herhangi bir tartışma da yaşanmamıştır” dedi.
Buyrun buradan yakın! Çünkü bu programda reklamın gizlisi saklısı yoktur. Restorana gidilir, yenilir, içilir ve not verilir. Özetle olay budur. O zaman tümüyle bu ve benzeri programların yayından kaldırılması gerekir. Örneğin cezaya konu olan Beyti Lokantası’nın reklamının nesini gizli yapacaksınız afedersiniz? Reklama mı ihtiyacı var? Galiba biz aynı programları farklı gözlüklerle izliyoruz onlarla. Bana doğru dürüst yemek yiyecek yer gösteren bu programlar iyi ki reklam yapıyor. Üyelere tavsiyem, programlarda adı geçen lokantaların isimlerini not etmeleri, lazım olabilir.
RAMİZ DAYI EN SON NE OKUdu?
‘Ezel’in bir kitaplığı oluşacak dizi sona erene kadar. Son bölümde Ramiz Dayı şöminenin önünde İtalyan yazar Giuseppe Tomasi di Lampedusa’nın ölümünden bir yıl sonra 1958 yılında yayımlanan dönemsel tarihi romanı ‘Leopar’ı okuyordu. Vikipedia’da romanın Can Yayınları’ndan çıkan baskısının arka kapağında yer alan tanıtım yazısı kullanılmış. İşte bir bölümü:
“Bazı eleştirmenler, ‘Leopar’ın yalnız İtalyan değil, dünya edebiyatının bir başyapıtı, 20’inci yüzyılın en önemli romanlarından biri olduğunu ileri sürer. Roman, Sicilya’da Bourbon Krallığı’nın çöküş yıllarında soylu bir ailenin, özellikle de ailenin reisi Prens Fabrizio Salina’nın yaşam öyküsünü anlatır. 70 yaşına gelmiş, ilginç özellikleri ve uğraşları olan Fabrizio Salina, soylulara özgü dünyanın çöküşüyle birlikte yavaş yavaş ilerleyen kendi çöküşünü de hüzünle yaşar.”
Sanki Ramiz Dayı’nın hayatı. Zaten dizideki kitapların mutlaka bir mesajı var. Bilerek seçiliyor bu kitaplar. Dizide en son hangi kitabı okuyacak Ramiz Dayı, çok merak ediyorum.
REHBERiM
600 BÖLÜMÜ DEVİREN YARIŞMA
‘Kelime Oyunu’ televizyonun ‘kendi izleyicisini belirlemiş, istikrarlı yarışması. Bugün 600. bölümü yayınlanıyor. Bu büyük bir başarı. Daha nice bölümlere diyelim. (BLOOMBERG HT/20.00)