Bir Amerikan dizisi iki bölüm yayınlandıktan sonra kaldırılınca haber olmuş. Fransız Le Nouvel Obersavateur dergisi “Amerikalılar da değersiz diziler yaparmış” başlığıyla vermiş haberi. ABC kanalında yayınlanan ‘Work It’ dizisinin birinci bölümü 3 Şubat’ta yayınlanmış, ikinci bölümü 13 Şubat’ta yayından kaldırılmış. Dizide iki kadının komik hikayeleri anlatılıyor. Diziye yapılan en önemli eleştiri şu: “Yedi saniyede bir gülme efekti verilen sıfır bir dizi...”
Bizimle karşılaştırmak mümkün değil tabii ki. 66 diziyle sezonu açıp üç haftada 19 diziyi yayından kaldıran bir ülkeyiz icabında. ‘Türk usulü kapitalizm’ böyle bir şey işte....
TRT DİZİLERİNİ İZLETTİRMEYE BAŞLADI
Arada arkadaşlara soruyorum “Hangi dizileri izliyorsunuz’?” diye. Son zamanlarda TRT’nin iki dizisi çok konuşuluyor; ‘Leyla İle Mecnun’ ve ‘Seksenler’... Özellikle ‘Leyla ile Mecnun’un bayağı bir kitlesi oluştu. Hani bazı dizinlerin ‘kült’ bir havası olur. O kategoriye girdi. ‘Seksenler’in de karakterleri konuşulmaya başlanmış etrafta.
Bir de TRT’nin ‘Osmanlı’ dizisi geldi. Tartışmalarıyla ilgiyi üzerine çekti. Yani bu üç diziden biri haberleriyle diğerleri izleyici ilgisiyle TRT’nin bu anlamda izlenirlilik oranlarını artırdı. TRT’nin yeni bir dizi alışkanlığı kanalı olmayı yolunda önemli adımlar olduğunu görüyorum.
REHBERiM
İDEALİST İKİ DOKTOR
‘Tanrıyı Oynayanlar’ CNBC-E’nin ‘DVD Kuşağı’nda’ ekrana gelecek. Bulundukları zamanın (1940’lı yıllar) kurallarına karşı gelerek sağlık alanında devrim yapmak isteyen iki idealist tıp adamının öyküsü. Alan Rickman ve ‘The Closer’ dizisinden tanıdığımız Kyra Sedgwick başrollerde. Akşamın tavsiye olunur filmlerinden... (22.00)
HER ŞEYİ NEDEN KİLİT ALTINA ALDIK?
‘Kırk Kilit’ belgeseli... Mısırlılar tarafından yapılan ilk mekanik kilide kadar insanlar, gizlemek istedikleri eşyalarını ağaç kovuklarında mağaralarda saklar ya da toprağa gömerdi. Kişisel mülkiyet duygusunun bir karşılığı olmuştur anahtar ve kilit. İnsanlar neleri kilitler, neleri saklama ihtiyacı duyar? Bu ihtiyaç nereden gelir? Alışkanlık mıdır? Duyguları düşünceler de kilit altına alınır mı? Hayatın ayrıntıları üzerine belgesel az yapılıyor. Olunca da bu benim hoşuma gidiyor. ‘Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi’ tarzı işler yani. Serra Eryıldız yapımcı, yönetmense Ayşin Olgay. (TRT HABER / 23.10)
OKURDAN
HINCAL ULUÇ, REKLAMA GÖRE 45 YAŞINDA
Haydar Hazar ‘Atlas Halı’nın reklamına takılmış: “Ünlülerin çocukluğunun ilk halleriyle ilgili dönen reklam filmi adeta izleyiciyle dalga geçiyor. ‘Atlas Halı 1967’den beri’ diyor demesine ama oynattığı ünlülerden Hıncal Uluç, ilk kahkalarını 1967’den beri Atlas Halı üzerinde attığını söylüyor. Oysa Uluç uzun yıllardır aramızda, dedem dahi onu biliyor. Dedem, Hıncal Uluçtan birkaç yaş büyük, ama reklam filmine göre Uluç sadece 45 yaşında. Küçük bir internet araştırmasıyla Hıncal Uluç’un 70’li yaşları devirdiğini görüyoruz...”