Diziler üze-rine uzman yazarımız var; ‘dizi doktoru’ Oya Doğan kardeşimiz.
Dizi sektörü tek başına bir uzmanlık alanı oldu. Bu bize özgü bir durumdur. Bizde televizyon programcılığı yok; dizi prog-ramcılığı var.
Seyirci cephesinde ise durum; “Belgesel izlerim” diyerek dizi izleyen halde. Sanki bizim evde farklı mı? Yooo.
Cumartesi akşamı menüsü; ‘O Tarz Benim’ hafta finali öncesi ‘Güllerin Savaşı’ ile ‘Kiraz Mevsimi’ arasında dolaşmaca. Hepsini izlemeye de gerek yok; konuya hemen giriyorsun.
Öykü ile Ayaz’ın arasını açıyorlar. Son durum nedir bakalım. Tamam, geç ‘Güllerin Savaşı’ na. Orada Gülfem Gülru’ya oyun oynuyor. Oyunun içeriği nedir, biraz izle; anlaşılıyor.
O da tamam, ‘O Tarz Benim’ yeni bölüme geçti haydi bakalım. Kleopatra olmuş Tuğçe. Bu hafta da onu göndermişler. Çok ağladı. Aile-cek “Zaten hep ağlıyordu pek tarzı da yoktu” yorumu yapıldı.
Arada ‘bu ‘Kertenkele’nin sırrı nedir; bu kadar izleniyor’ diye ben bakıyorum, gün birincisi ‘Sungurlar’ın kovboyculuk oynayan aksiyon sahneleri hiç değişmemiş diye içimden geçiriyorum.... İşte böyle...
Ve rakamlar. Rakamlarda bir yıl içinde dizi dışındaki diğer programların sayılarında düşüş var.
HANGİ PROGRAMLAR AZALDI?
Interpress 30’u aşkın konu başlığı altında televizyon sektörünün yazılı basındaki durumunu inceliyor.
Geçtiğimiz yıl eylül-ekim ayları ile bu yılın eylül-ekim ayları arasında televizyon kanallarının yayınladığı tüm programların sayısına bakmışlar.
Hiçbir programda artış yok ama bazı programlarda azalma dikkat çekici boyutta. Ekranda belgesel programları bu konuda birinci sırada. 2013’te 44 belgesel programı yayınlanıyormuş.
Bu yıl16’ya inmiş. İkinci sırada sohbet programları var. 2013 yılında 34 sohbet programı yayınlanırken, bu sayı 2014’te 13’e gerilemiş.
Üçüncü en çok kaybeden ise spor programları (biz buna futbol programları desek) olmuş. 57 program yayınlanırken 2013 yılında sayı 2014’te 39’a inmiş.
Mutlaka bir nedeni var.
KANAL SAYISI FAZLA
Kanal sayısının fazla olması programların giderek ilgi ve alakadan yoksun kalmalarının başlıca nedeni.
Çok sayıda kanal var ve benzer ‘belgeseller’ini yayınlıyor.
Yırtıcı hayvanlar, gezelim-görelimkarnımızı doyuralım bir de ucuz gezi turları ile dünyayı dolaşalım...
Anadolu’nun bütün köylerinde sofralar kurulmuş hangi kanalın karnı aç programcısı gelecek diye bekliyor.
Pisa Kulesi’nin önünde program yapan Türkler’i görmekten İtalyanlar bıktı diyebilirim!
DİZİ TÜKETİMİ BİTMİYOR
Direniyoruz...
Son iki ayda kaldırılan dizi sayısı 15’e ulaştı.
Kanal D bu yıl dizilerine yer açmak için ne yapacağını şaşırdı; sezonun en iyi işlerinden ‘Benim Adım Gültepe’yi harcadı. Bu sezonun harcama konusundaki en hareketli kanalı Kanal D oldu. Seneye başkası, bir sonraki sene bir başkası olur. Bu boyutta dizi tüketimi yanlış.
Kapitalist sisteme aykırı! 2023 yılını bekliyoruz ya her açıdan, dizi sektörü için de 2023 böyle olmayacak. Kanal projesi olur mu bilemem ama dizi tüketimi aynı şekilde gitmeyecek diyorum.