Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Seda Sayan bir kez daha ceza aldı RTÜK’ten. Bu üçüncü ceza...
İlk olarak ürün yerleştirme kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle para cezası verilmiş. İkinci ceza, ‘toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırılık’ maddesinden. Üçüncü ceza ise ‘insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olunması, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler kullanılmaması maddesi’nin ihlalinden gelmiş.
‘Kaynana Gelin Seda’ya Gelin’ yarışması 30 Aralık 2013’te başladı. Dört ayda üç ceza yedi... Biraz araştırdım bu konuyu. Geçmişte bazı örneklere rastladım.

Haberin Devamı

MUHTAR, DURUMU NASIL ÇÖZDÜ?
Reha Muhtar, ana haber bültenini sunarken Show TV Ana Haber’e sürekli ceza kesiliyordu. Muhtar, RTÜK Başkanı ile görüşme talebinde bulundu.
Muhtar ve Show Ana Haber ekibi, Ankara’ya gitti. Onlara RTÜK’te yaptıkları yayın ihlalleriyle ilgili kapsamlı bir brifing verildi.

BİRAND DA AYNI YÖNTEMİ DENEDİ
Rahmetli Mehmet Ali Birand’ın da böyle bir talebi olmuştu. RTÜK uzmanları ve ilgili daire başkanı, Kanal D Haber Merkezi’ne gitti. Haber merkezindeki bütün çalışanlarla bir toplantı yapıp, RTÜK Yasası’na göre neyin ihlal olduğunu anlattılar.
Mesela bir zamanlar, arşiv görüntüsünü yayınlayıp ‘arşiv’ yazmadıkları için ceza alan haber bültenleri vardı.

SAYAN CEZADAN NASIL KURTULUR

EKİP BİLGİLENDİRİLİYOR MU?
Bu kadar kısa sürede bu kadar ceza alan programın, bir yerde oturup düşünmesi lazım. Hani “RTÜK’ün dünya görüşü vs. bir yana ama bizim ne hatamız var?” diye.
Seda Sayan’ı idare etmek zor. Her an her şey yapabilir durumda. Seda Sayan ekibinin RTÜK ile oturup konuşmasında fayda var gibi geliyor.
Yapımcı D Production, yönetmen Ayşe Ersayın, gerçekten özel televizyon sektörünün en deneyimli isimlerinden biri. Yukarıdaki örneklerde olduğu gibi bir çözüm üretilebilir.
Bu arada format da galiba bu cezalara pek yatkın. RTÜK üyelerinin Seda Sayan’ın tarzına bakışı da etkili galiba. Sonuçta oraya yarışmaya gelenler, özel hayatlarının malzeme olmasını kabul ediyor.
O zaman akıllara başka bir soru geliyor: Bu tarz programlar yayınlanmalı mı?

Haberin Devamı

SAYAN CEZADAN NASIL KURTULUR

NEDİR UMUTSUZ EV KADINLARI’NIN SIRRI?

Hatırlıyorum bu dizinin artık zamanını doldurduğu ve bitirileceği yönünde haberler çıkıyordu. Birden her şey değişti; FOX TV, çarşamba ve perşembe gece yarısı yayınladığı diziyi ‘prime-time’a aldı.
Çarşamba ve perşembe günleri yayınlanan dizi artık perşembe günü saat 20.30’da ekranda olacak.
Kanal diziden memnun. Kanal yetkilileri, ortalama 4.5 civarında izlenme oranı alan böyle bir diziden vazgeçmenin anlamsız olduğunu belirtiyor. Üstelik kanalın bir başka planı daha var...

PERŞEMBE KADINLAR GÜNÜ
FOX’çular, ‘Kurtlar Vadisi Pusu’nun karşısına bilerek ‘Umutsuz Ev Kadınları’nı koyduklarını söylüyor.
‘Deniz Yıldızı’ adlı pembe diziden sonra ‘Umutsuz Ev Kadınları’ gelecek. Her iki bölümü yaklaşık 45 dakika olan dizi, perşembe günü 90 dakika yayınlanacak.
Başarılı olur mu?
Yani günün kesin galibi bir dizi karşısında alternatif aramak akıllı bir iş.
Bu arada bugün yeni dizi ‘Not Defteri’ başlıyor.
Yeni diziye de bu şekilde yer açılıyor.