RTÜK’ün araştırmaları, TV sektörüyle ilgili önemli ipuçları veriyor. Üst Kurul, 2014’te ülke televizyonunun profilini çıkarmış. Ne halde olduğumuzu görmek açısından çok yararlı bir çalışma.
324 televizyon kuruluşuna hazırlanan sorular gönderilmiş, gelen yanıtlar tasniflenmiş ve ilginç veriler ortaya çıkmış.
APARTMANDAN YAYIN
Televizyon kanallarının yüzde 78.3’ü kiracı. Sadece yüzde 25.1’i mülk sahibi. Apartman dairesinden yayın yapanların oranı yüzde 20.2.
STÜDYO PARA DEMEK
Yayın yapan kanalların yüzde 11’inin stüdyosu yok. Uydu ve kablo TV ortamında yayın yapanlar bu oranın içine giriyor. Bir stüdyosu olanın oranı yüzde 57 iken, yüzde 47’nin 4 ve üzerinde stüdyosu bulunuyor.
Stüdyo demek para harcamak demek. Dikkatimi çeken, ulusal yayın yapan kanalların yüzde 22.7’sinin bir stüdyosunun olması. Her işi burada bitiriyorlar. Yüzde 36’sının iki stüdyosu var. Yani yarısı işlerin büyük bölümünü dışarıya yaptırıyor.
Büyük kanal olmak ya da müessese olmanın karşılıklarından biri de stüdyo sayısıdır.
DİNİ YAYIN ALT SIRADA
Ben tersini düşünüyordum. ‘Tematik’ yayın yapan kanalların oranı toplamın yüzde 29’u. Kendi içinde ayrımında dini yayınlara yer veren kanal sayısı, toplamın yüzde 3.1’i.
Bu oran beni şaşırttı. İlk sırada sinema dizi (yüzde 24) geliyor.
PLATFORMLARA BÜYÜK İLGİ
Platformlar da bir yerde kaliteli yayın sağlıyor. Yayınların yüzde 46.4’ü buralardan yapılıyor. Fena bir rakam değil. Kanalların platform tercihi şöyle: Yüzde 73.2 D-Smart; yüzde 55.1 Digitürk, yüzde 47.1 TT Net, yüzde 55.1 Türksat Kablo TV.
Bence bu durumda Türksat oturup düşünmeli. Turgut Özal’la başlayan yolculukta geride kalmışlar!
ERKEK EGEMEN SEKTÖR
Sektörde çalışan erkeklerin oranı yüzde 65.4 kadınların ise yüzde 34.6.
İngiltere’de bu oran yüzde 56 kadın, yüzde 44 erkek olarak değişiyor.
Kadın eli değen TV daha keyifli oluyor.
BİR KİŞİLİK TV VAR
Televizyonların yüzde 2.5’inde sadece bir kişi çalışıyor. Kapıyı o açıyor, o kapatıyor. Yüzde 41’inde ise 2-9 kişi arasında.
Az adamla çok iş...
SÖZÜN?BİTTİĞİ?YER: EĞİTİM ŞART
Televizyon kanallarında çalışanların yüzde 54’ü ortaokul mezunu ve altı...
Fazla söze gerek yok galiba....
HEPİMİZ İNTERNETTEYİZ
İlginç bir tablo da bu başlıkta karşımıza çıkıyor. Eğitim, altyapı harcamaları vs. oranlarının düşük olduğu ülkemizde internetten yayıncılık üst seviyede. Ulusal yayın yapanların hepsi diğer kanalların yüzde 77.2’si internet ortamında.
Yeni yayıncılığın sinyali bu veride...