Özel televizyonun can damarı reklamlarda rakamlar, izlenen gerçeğin de aynası oluyor. Biraz basma kalıp bir laf oldu ama gerçek böyle. Bizde televizyonda ürünü yayınlanan sektör sayısı kısıtlı. “Millet cepten konuşuyor, daya GSM reklamlarını” diyerek hem para kazanıyor, sonra da “Ama gelecekte bizi kurtarmaz” hikayeleri anlatıyorlar. Bir de reklam süreleri var. Özellikle dizilerdeki reklamlar...
Geçenlerde piyasanın bildik, iyi iş yapan yapımcılarından biriyle konuşuyorduk. “Bizim millet hem reklamlardan şikayet eder ama dizilerin uzun olmasını ister. Bu durumda 90 dakikalık dizilerin maliyetini karşılamak için reklamların uzunluğu kaçınılmaz” diye bir gerekçe gösterdi. Sanırım bu bizim televizyon dünyasının ‘anayasası’nın birinci maddesi oldu.
Oldu da, çeşidi az bir reklam sektörünün bu kadar kanalın yükünü kaldırması mümkün görünmüyor. Burada tespitini yaptığım “Gelecekte özel kanallar paralı” olacak gerçeği, gelip kapımıza dayanacak.
Kanalların reklam süreleri artıyor
2013 yılının 1 Ocak-31 Mart tarihleri arasında ulusal, aktüel ve tematik 30 kanalda yayınlanan reklam süresi 6 bin 268 saat (22.566.524 saniye) olmuş. Bir yıl önce aynı dönemde 5 bin 645 saat olarak tespit edilmiş (20.324.464 saniye).
Yaklaşık yüzde 10’luk bir artış söz konusu. 30 kanaldan bahsediyoruz. Bu kadar kanalı beslemez-ki zaten öyle oluyor-ama büyük baş kanalları da doyurmaz. ATV’ nin satış hikayesinin altında yatan gerçeklerden biri bu değil mi?
En çok reklam alan kanallar
Yapılan sıralama beni şaşırtmadı. Çünkü haberden çok reklam izliyorum bu haber kanalında. Ortalama her 15 dakikaya bir reklam kuşağı geliyor neredeyse. NTV’den bahsediyorum. İyi giyimli, Maslak’ta finans çevrelerinde çalışan kitlenin haber kanalı NTV; daha geniş ama tespit için bu çerçeveyi çizdim.
Gerçi bu yıl birinciliği Star TV’ye kaptırmış. Star’ın ‘yine yeniden atak yapan kanal’ olarak reklam pastasından pay alması doğal. Yeni grubunun şu sıralar ‘gözde olmasının’ da bunda rolü var.
Bu yılın flaş kanalı Fox. Bu durumu şöyle yorumluyorum: Didişmekten yorulan diğer çok izlenen kanalların arasından Fox sıyrıldı. ‘Brezilya tadında yerli’ dizileriyle önce seyircide alışkanlık yaptı. Sonra da ‘yüksek bütçeli ve tanınmış oyuncularından oluşan’ dizileri devreye soktu. “Ben de artık büyük kanalım” demenin bir başka şekli oluyor, bu bakış açısında dizi yayınlamak. Fox, bu yıl en çok reklam alan kanal olmuş.
En çok yayınlanan reklamlar
2013 yılının ilk üç ayı zaten tüm yılın, hatta bundan sonraki yılların da göstergesi oluyor, GSM operatörleri. Mesela cep telefonu reklamı var mı? Arada sırada. Bizde çenesi düşük millet için daya GSM reklamını. Hepsi birer havuz problemi gibi. ‘Şu dakikaya şu kadar kontör’ mantığının değişik adlar ve kampanyalarla ısıtılıp bizlere sunulması bir yerde. Turkcell (212 saat), Vodafone (197 saat), Avea (117 saat) şeklinde sıralanıyor. Arkasından başka bir standart olan gıda sektörü yerini alıyor.
Kanal satışları yılı olabilir mi?
ATV’nin satışından sonra bu soru piyasada sorulur oldu. Karasal sayısal ihale de gerçekleşiyor. Yani televizyonlar artık ‘yasal bir kimliğe’ sahip olacak. Değerleri artacak. Yabancı ortak konusunda da olanaklar sağlandı.
Mesela Show TV. Kulağıma gelen kanalın sahibinin satış işine sıcak baktığı. Show TV bugün krizde ama marka olarak her zaman değeri var. Bir yatırımla eski günlerine geri dönmesi hiç de zor değil.
Yine bugün en çok izlenen kanallardan birinin daha adı satışla anılıyor. ABD’de televizyon sektöründe epey adı geçmiş. Yani 2013, televizyon kanallarının yabancı ortak yılı olursa şaşırmamak lazım. (Kaynak: Nar Ajans)