Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fikir, İspanyol El Pais gazetesindeki bir makaleden geldi. YouTube’taki alışılagelmiş sohbetlerin dışında örnekler, açık kanalların ‘talk şov’larının pabucunu dama attı. Amarna Miller eski porno yıldızı, bugünün aktivisti ‘Estes El Mood’ (Bu Ruh Hali) programıyla 4 milyon izlenme alıyor. Makalede YouTube’daki sohbetleri izlenen isimlerin dijital platformlar tarafından transfer edildiğine dikkat çekiliyor. 

YouTuber’lar gözde

Bizde benzer bir durum söz konusu. Exxen ‘YouTuber’ları topladı. Hasan Can Kaya en çarpıcı olanı ve ilgi göreni. ‘Katarsis’te uzman klinik psikolog Gökhan Çınar sohbetlerini açık kanalda yapılabilir mi? Trans birey çıkardı mesela. RTÜK hemen müdahale etti! Hayat kadınıyla sohbeti vardı. Konuyu bir zamanlar açık kanalın önemli figürlerinden olan bugün YouTube’da yaptığı programlarla büyük ilgi gören Armağan Çağlayan’a sordum. Açık kanalda en son ‘Hepsi Bugün Oldu’ programını yapıyordu.

Haberin Devamı

Açık kanalda çıkamazlar’

Çağlayan, İspanya örneğindeki rakamların çok üstünde olduğunu söyledi ve örnekler vererek şöyle dedi: “Mesela Murat Övüç 8 milyonun üstünde izlendi. Bugün benim programımda çıkardığım isimleri açık kanalda talk şov programına çıkarmam mümkün olmayabilir.” İzleyici açısından anında yorum yapılabilmesinin YouTube’u cazip kıldığını belirtiyor. Diziler, sohbetler olsun, internet ortamında ‘özgürlük’, bol küfür etmek olarak algılanıyor bizde. “Küfüre izin vermem. Bir programımda oldu izin vermedim. Küfür özgürlük değildir. Medya etiği önemli” diyerek Çağlayan mesafesini koyuyor bir yerde.

‘Teklif geldi’

YouTube’taki iş yapan programların dijitale transferinden Çağlayan da nasibini almış; “Bir teklif geldi. Ben YouTube programlarımı bitirmek istemiyorum. Onlar bitirmemi istiyor, şu an ortada durum” diyor. “Peki televizyon ve özellikle açık kanalların geleceği nasıl?” diye sordum. “Kendini tekrar ediyor televizyon. Öztürk Serengil yapıyordu programı, yıllar sonra ‘Yetenek Sizsiniz’ diye karşımıza çıktı. Özeti izleyip, ardına yeni bölüm diziyle günü bitirmek artık geçerliliğini yitiriyor” yanıtını aldım.