Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bizim orta ve lise yılları siyah-beyaz TRT dönemi ne çok izlerdik ‘Görevimiz Tehlike’yi. ‘Şimdi bu kaset yok olacak’ (sonra duman çıkar) ve ‘Kaybolan kasette CIA propagandası var’ diye düşünmezdik. ‘Komünistler’ düşman. O yıllarda bizde de “Komünistler Moskova’ya!” diye bağırıyorlardı. ‘Bunlar Amerikan propagandası yapıyor’ diye de düşünmezdik, teknoloji soslu hikayelerine bayılırdık.

TRT’deki ‘Teşkilat’, bizim ‘Görevimiz Tehlike’ oluyor. Bir oturmamışlık var. 14’üncü bölüm fragmanını izleyin, çatışma size inandırıcı geliyor mu? Zehra’nın yüzü tertemiz hiç o çatışmanın içindeymiş gibi bir hissi var mı? Yine de şu an ekranda tek örnek. Mesela bizim ajanlarımızın kullandığı teknolojik cihazların neler olduğunu görebiliyoruz, böyle bir ilginç tarafı var dizinin. “Bu coğrafya ajanlık hikayelerinin mümbit topraklarından biridir. Daha fazla hikaye çıkmalı” diyeceksiniz, aslı var, görüntülü...

Haberin Devamı

‘Kurtlar Vadisi’ ya da ‘EDHO’

‘Kurtlar Vadisi’ ilk bölümler ‘gerçeğe yakın’ hikayeler anlatıyordu. Bugün video’larda izlediklerimize yakın. Son dönem ‘EDHO’ var. O dizi ‘vatanı milleti seven mafya’ dizisi. Ben özellikle aile ilişkilerine inen bölümlerini severek izlerdim. Masa başındaki toplantılar pek sarmıyor artık.

Ünal Bey’li toplantılar muhteşemdi. Diyalogları racona uyar ve özenlidir. Ağır gider ama ‘mutlaka bir söz’ çıkar icabında. Silah satarlar ama teröriste değil. Kime? İzleyicinin tahiminine kalmış. Devlet ile iyi geçinmeyen mafya olur mu?

Sonra dizinin kadınları vardı, başta Hayriye Çakırbeyli (Sabina Toziya)... Onun sahneleri unutulur mu? Sonra Meryem, Ceylan, Mübeccel... Nereden nereye geldim. ‘Teşkilat’ ham olmuş şimdilik. Ama bir olayı var ki dikkatten kaçmıyor.

En iyi müziklerden

Dizi müzikleri üzerine yazıyorum zaman zaman. Uzun dizilerin zorlanan müzikleri... Hepsinin bir melodisi var tabii ki... Dinleyince size o diziyi anlatan, hangi karesinde çalarsanız çalın ona uyan müzik. İşte o ‘Teşkilat’ta var.

Çal jenerikteki müziği istediğin sahnede, sırıtmaz. Atakan Ilgazdağ yapmış. Biraz bizden, biraz ‘James Bond’ müziği karışımı çok hoş bir tema ve altyapı çalışması olmuş.