Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Radyo Trafik sanırım İstanbul’da araçlarıyla gün içinde sürekli bir yerlere gidenlerin başvurduğu bir merci. Taksilerin tümünde dinleniyor. Dünyada bir metropolde en çok dinlenen dediğimizde ‘trafik yayını yapan’ radyo herhalde sıralamanın ilk beşine girmez. Oysa İstanbul’da belki de birinci!
Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan’a aklıma takılanları sordum.

RUSYA'DA DA BENZERİ YAYINDA
Bizden başka bir tek Rusya’da böyle bir radyo varmış. Rusya trafiğinde benzer sıkıntılar yaşandığı için, radyoyla birlikte trafik uygulamaları da yakından takip ediliyormuş.
ABD ve Avrupa’da genelde devlet destekli radyolar; yol durumunu ve kazaları aktarıyormuş. Ya da ‘trafik saati’ adı altında kısa yayınlar yapılıyormuş.

MOSKOVA’YLA YARIŞIYORUZ
Cezayir Doğan’ın enteresan verileri var; “Hareketlilik tüm metropollerde var ama trafikte sıkıntı yaşayan, vatandaşa zaman kaybettirenler listesinde Moskova ile birincilik için yarışıyoruz” diyor.

TRAFİK KAZASI ÖLÜMLERİ
Dünyada meydana gelen trafik kazası kaynaklı ölümlerin yarısı, 10 ülkede meydana geliyormuş. Tabii ki Türkiye, o 10 ülke arasında yer alıyor.

ANKARA VE İSTANBUL AYNI
Ankara için daha düzenli şehir denir. Ben öyle bilirdim; değilmiş.
Doğan, “Yolda bekleme süreleri (İstanbul ile) birbirine yakın çünkü Ankara’da alternatif yol sayısı daha az. İstanbul’da yolları iyi bilenler elbette her zaman değil ama genelde kaçış şansı bulabiliyor” diyor.

RADYO GÖNÜLLÜLERİ ARTIYOR
Radyo Trafik’e bağlanıp yol durumu verenleri ben, ‘konuşmaya meraklı vatandaşlar’ olarak görüyorum.
İstanbul’da dikkat ettim, bu ağ epey geniş.
Cezayir Doğan, “Yıl sonuna kadar sayıları 30 bini geçer” diyor... Yani “Aman şuradan geçmeyin” diyenlerin sayısı.

Haberin Devamı

BİZ SENARYOYU SETTE OKURUZ!

Robin Wright bugün çok ilgi gören ‘House Of Cards’ dizisinin oyuncusu.
Kendisi ile bir söyleşi yapılmış.
“13 saatlik bir film çektik” diyor dizi için. 6 ay çalışmışlar.
Bir günde oyuncunun payına düşen diyalog 30 sayfa. Bu isim, dizinin başrol karakterlerinden biri.
Dizinin 2015 yılı bile hazırmış.
Bizde böyle bir durum mümkün mü? Dizilerde oynamış ‘ünlü’ olmayan bir dostuma sordum, “Bizde durum nasıl?” diye. Şunları söyledi:
“Bizde senaryo sette görülür, ezberlenir. Yardımcı oyuncuların daha çok vakti oluyor ama ana karakterler 22 saat çalışıyor. 10 sayfa ezber oluyor mesela. Bu kafayla nasıl ezberlenir o ayrı konu. Başrol oyuncusu örneğin set 6 günse 5 gün orada. İlk beş karakterin işi Allah’a emanet.”

20 SAAT SONRA KİM OYNAR?
En iyi oyuncu olsan da bunun bir sınırı var. Ortalama 20 saat sette olan bir oyuncu, ne kadar dayanabilir?
İşte bu şartlar altında yapılıyor diziler. Bir de tabii işin bir başka yönü var. “Bu paraları bir daha göremeyiz” diyerek “Genç yaşta sınırları zorlayalım, paraları bankaya dizelim, yatırımı yapalım; sonra zaten pestil olacağız” zihniyeti hakim.
Adam hem tiyatro yapıyor, hem reklam çekiyor; bu arada dizide de oynuyor, 5 gün sette geçiyor.