Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan ayı boyunca uydudan yayın yapan Tunus kanalı Hannibal’da yayınlanan ‘Afiyet Olsun’ programının yayınlanması onların RTÜK’ü NRIC (iletişim ve haberlerden sorumlu bağımsız makam) tarafından sakıncalı bulundu. Peki neden olabilir? Yemekler mi kötü? Yok, sunucu sakat! Abdelfateh Mourou, Tunus’un önde gelen muhalif islam hareketlerinden Ennahda’nın kurucularından... NRIC bu konuda; tarafsızlık ilkesinin zedelendiği, siyasi kimliği olan bir kişinin böyle bir programa çıkmasının sakıncalı olduğu yönünde görüş bildirerek programın yayından kaldırılmasını istedi. Yemek programı deyip geçmemek lazım!

Haberin Devamı

BBC, NISSAN’IN YÖNETİCİLERİNİ KIZDIRDI
Nissan şu sıralar BBC ile papaz olmuş durumda. ‘Top Gear’ programında gazeteci Jeremy Clarkson, Nissan’ın elektrikli aracını tanıttı. Ama tanıtırken “Ya arabanın şarjı biterse ne olacak?” sorusuna cevap olarak arabanın ‘pili bitmiş’ itilirken görüntüsünü yayınladı. Bu görüntü ünlü markanın yöneticilerini çıldırttı.
Nissan yaptığı açıklamada, araçlarının pil göstergesinin olduğunu ve uyarı yaptığını açıkladı. Gazeteci ise dolum tesislerinden yoksun bir ortamda, enerjisi biten aracın sorun yaratacağını vurgulamak istediğini, bu nedenle aracı iter haldeki görüntüyü yayınladıklarını söyledi. Ne olursa olsun bir kasabada, yol ortasında araba iter görüntüsüyle markanın karizması çizilmiş oldu. Hem de BBC kanalında!

ABD TELEVİZYONU VE GAY KARNESİ
Gay, lezbiyen hakları savunucu GLAAD’ın her yıl televizyonların ‘homoseksüellere bakış’ karnesi yayınlanır. Beş yıldır yapılıyor. Bu yıl da gerçekleşti. Ekranda gay’lerin nasıl gösterildiği, ne oranda yer aldığı kıstas alınarak yapılıyor değerlendirme. Yayınlarında büyük oranda yer veren kanal küçük bir özel televizyon olmuş; CW...
‘90210’ (Beverly Hills Yeni Nesil) ve ‘Gossip Girls’ dizilerini yayınlıyor bu kanal. Bildik kanallar içinde CBS gay’leri hep şüpheli ve kurban olarak gösterdiği için ‘olumsuz’ not aldı. FOX ve ABC kanalları ise ‘iyi’ ile derecelendi.

REHBERiM

ROMANTİK FİLM SEVENLERE
‘Aşk Gibi Bir Şey’... Uykunuz kaçtıysa, sizi biraz eğlen-direcek sürükleyecek film arıyorsanız, uyar. (TNT / 00.30)

Haberin Devamı

MUTLULUK PEŞİNDE
Nicole Kidman’ın ne kadar başarılı bir oyuncu olduğunu belgeleyen filmlerinden biri ‘Mutluluğun Peşinde’. Hayat. ölüm, yas ya da avuntu gibi küçük ayrıntıların ya da hep duyduğumuz bize ait yaşanmışlıkların kusursuz denecek biçimde yoğurulduğu ve izleyciye anlatıldığı bir film. Eleştiriler böyle diyor. (MOVIEMAX PREMIER/21.00)

TARIK AKAN VE ŞERİF SEZER FİLMİ
‘Deli Deli Olma’ yeni dönem Türk filmlerinden. Televizyonlar, çok izlenen zaman dilimlerine artık çekinmeden 2000 damgalı filmleri koyuyor. Beyazperde.com film için şöyle demiş; “Seyircimiz tarafından sevilebilecek bir film”. Etkili oyunculuk ve akıcı orijinal senaryosuna dikkat çekiliyor. (STAR/20.00)

MOĞOLLAR KONSERİ
TRT Müzik te ‘Kampüs Konserleri’ serisinde bu akşam Moğollar var. Konser performansları her zaman çok başarılı gruplardan. Plak gibi çalmak önemli. Kayıt iyiyse keyifli bir yayın sizleri bekliyor. (TRT MÜZİK / 14.40)

NOT DEFTERiMDEN

STARLARI KENDiNE BAĞLAMA GÜNLERİ
Özel televizyon yayıncılığında program anlayışları epey değişmiş. Bugün örneğin Sezen Aksu sadece bizde çıkacak diye kimsenin aklına gelmiyor. Ama 90’lı yıllarda böyle değilmiş. ATV, Emel Sayın, Sezen Aksu, Nükhet Duru, Sibel Can, Seda Sayan ve Sezen Aksu’nun sadece kendi kanalında çıkacağını duyurmuş. Eh bir de bu isimleri alın bugüne getirin. Böyle iddialı bir lafı hangi kanal söyler?

Haberin Devamı

ONLAR DA GELİP GEÇTİ
Aydan Şener... Bir dönemin ‘en pahalı televizyon isimlerinden’ biriydi. Dizileri kapış kapış giderdi ve hayranları hayli fazlaydı. TRT o zamanlar kendisine bir şov programı yaptırmıştı. Bölüm başınada 350 milyon vermiş. Çok iyi paraydı. Şimdi kim hatırlıyor onu?
Ve Ferhan Şensoy. O da 90’lı yıllarda Kanal D’nin yeni yeni en çok izlenen kanallar listesine girme telaşındaki günlerde denediği isimlerden. ‘BFFŞT’ diye bir program yapmıştı. Şensoy, tiyatrocuydu ve televizyon denemeleri tutmamıştı. Bunun nedenlerinden biri kendi espri anlayışından ödün vermemesi, bir de benim de o gün saptadığım; sadece kendisine kendisini oynamasıydı galiba. Tam da ‘Ferhangişeyler’in tavan yaptığı yıllar.