Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk dizileri özellikle Latin ve Orta Doğu pazarında tartışmasız bir marka. Demirören Medya’nın Dramax dijital platformu bu pazara bir Türk dizi arşivi sunmak için kolları sıvadı. Hem de İspanyolca ve Arapça dublajları ile. Konuyla ilgili ‘online’ basın toplantısını icra kurulu üyesi Murat Saygı yaptı. Mesaj: “Bütün içerik üreticileri, TV kanalları, film, belgesel yapımcıları getirin ürünlerinizi dünyaya tanıtalım”. ‘Bir nevi, Türk dizi tarihinin Netflix’i’ şeklinde tanımladı Saygı olayı.

4 milyar hedefleniyor

Haberin Devamı

İşin önemini anlatan bazı rakamlar verdi Murat Saygı. Türk dizileri bugün dünyada yaklaşık 550 milyon kişiye ulaşıyor. ‘Neden İspanyolca önemli?’ sorusunun cevabı ABD’de vatandaşın yüzde 13’ü İspanyolca konuşuyor. Şu an Türk yapımları bu dili konuşan kitlenin tümüne ulaşmış diyebiliriz. Yine bir rakam malum Arap dünyasıyla limoni durumlar. Siyaseten öyle olsa da vatandaş izliyor Türk dizisi bir şekilde. 250 milyonluk Arap dünyası da bu platformun hedefleri arasında. Dünyada 4.5 milyar kişi internete giriyor. Saygı bir önemli hedefin bu olduğunun altını çizdi.

Hangi dillerde kaç TL?

Önce İspanyolca ve Arapça. Ardından, İngilizce, Rusça ve Urduca gelecek. Yani dublajlı dizi ve film ve de belgeseller. Hatta örneğin yemek, şov, müzik programları diye iş genişleyebilir. Fiyatlar kişi başı 4.99 dolar aile fiyatı 8.99 dolar. Şimdilik akıllı telefonlar, bilgisayarlar üzerinden izlenebilecek. Kısa zamanda smart TV, android işletim sistemleri de dahil olacak. Hemen belirteyim, Türkçe değil platform.

Neden Türk dizileri?

Satır aralarında başka mesajlar da yer aldı Saygı’nın konuşmasında. ‘Neden Türk dizileri tercih ediliyor?’ sorusu. “Çekim kalitesi ve oyunculuğun yanı sıra içeriklerin ‘temiz’ olmasının rolü var” dedi Saygı. Malum konular. Bu arada platformda yer alacak içeriklerin buzlanıp buzlanmayacağı da soruldu (Ertuğrul Özkök sordu). “Türkiye’deki şekliyle” özetle gelen cevap!

Tarafsız bakmak

Şimdilik elde 5 bin saatlik arşiv mevcut. İlk etapta Kanal D içerikleri. Geldikçe diğer kanalların yapımları yer alacak. Zaten hikaye burada düğümleniyor. Bu olaya ‘tarafsız’ bakmak gerekiyor. Bugün eski dizilerin gösterildiği kanallar var. Bir de bütün bunların dünya pazarına sunumu fena mı olur? Dramax yüzde 25 komisyon alacak, yüzde 75 eser sahiplerine verilecek.