Eurodata TV Worldwide, 100 ülkede, 5 bin 500 kanalı takip edip, televizyon sektörüne bilgiler aktaran; verileri ve raporları önemli sayılan bir kuruluş. Her sene televizyon eğilimleriyle ilgili kamuoyuna bir rapor sunar. 2012 yılının raporu yayımlandı; “Türk dizilerinin yaygınlığı geçtiğimiz yılda teyit edildi” yorumu yer aldı.
Doğu dizilerine hayranlık
Televizyon sektöründe yazdıkları önem arz eden Eurodata TV Worlwide, ‘TV Dünyasında 2012’ başlıklı raporunun diziler bölümünde, Türkiye flaş ülke olarak gösterildi. “Diziler, çeşidi bol olmadığı kadar yerel” başlığı altındaki bölümde, 2012’ye ilişkin yorumu yer aldı. Burada, Türkiye’nin geçen yıl da büyümesini sürdürmesi, “Türkiye piyasadaki yayılmasını teyit etti. Özellikle Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa’da kabul gördü” şeklinde yorumlandı.
Raporda en flaş dizinin ‘Fatmagül’ün Suçu Ne’ olduğu ve Bulgaristan’da aldığı yüzde 60’lık izlenme payının yanı sıra, ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin Bulgaristan, Hırvatistan, Mısır, Rusya, Slovakya ve Ukrayna’da en çok izlenen diziler içinde yer aldığı vurgulandı.
Raporda yerli dizilerimiz, “Doğuya özgü dizi hayranlığı” olarak tanımlanırken, bir başka ülke daha örnek gösterildi; Hindistan. Birleşik Arap Emirlikleri ve Bosna Hersek’te Hint dizilerinin giderek artan bir ilgi gördüğü belirtiliyor. Yani bu bölgede rakibimiz Hint dizileri oluyor!
KRİZDEKİ AVRUPA DAHA ÇOK TV İZLİYOR
Raporda ilgimi çeken bir başka ayrıntı da “Dünya geçen yıl ne kadar TV izledi?” bölümü. Bir önceki yıla yani 2011’e göre bir dakika daha fazla televizyon izlemiş dünya; 3 saat 17. Avrupa malum ekonomik krizden geçiyor. Rapora göre TV izleme oranları artan ve ilk beş sırayı alan ülkeler ekonomik krizin yoğun yaşandığı ülkeler. Buna göre; Romanya (5 saat 30 dakika), Yunanistan (4 saat 33 dakika), İtalya (4 saat 13 dakika) ve İspanya (4 saat 6 dakika), 2-4 dakika arasında artışların yaşandığı ülkeler. Sanırım net veri olmasa da, biz de Romanya’dan geri kalmaz bir haldeyiz. Ortalama 4-5 saat arasındaki TV izleme payımızı (değişik araştırma ve RTÜK yetkililerin açıklamalarına göre) sanırım hiç kaybetmedik.
BAŞBAKAN’IN İZLENME ORANI
Başbakan’ın Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında gerçekleşen canlı yayını iki açıdan ele alınabilir. Biri 21 Aralık 2011’de Star-NTV ortak yayınıyla karşılaştırma. Başbakanın televizyonda gazetecilerin sorularını cevapladığı program genelde 21’inci, AB grubunda 26’ncı olmuş, 21 Aralık’taki yayında. Geçen cuma Kanal D-CNN Türk ortak yayınındaysa şöyle bir durum çıkmış ortaya; totalde 5’inci olmuş, AB grubundaysa 7’nci. Yani yaklaşık her 100 kişiden 14’ü bu programı izlemiş (totalde). Tabii veriler Star ve Kanal D olarak saptanmış. Buradan çıkacak sonuç iki kanalın izlenme oranlarının farkı bir yerde. Evet ama, gündemin ‘ilgi çekici’ olmasının da rolü var galiba. “Başbakan bakalım ne diyecek bu Kürt meselesiyle ilgili?” sorusu, sanırım vatandaşı ekran başına çekti.
François Hollanda gün ikincisi oldu
Bir dip not; aynı zaman dilimi içinde, yani geçen hafta, Fransa Başbakanı Hollanda, kamu televizyonu France 2’de ekrana çıktı. Yüzde 21’lik bir izlenme payıyla gün ikincisi olmuş.