Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

3 temmuz günü 14. ölüm yıldönümüydü. Daha önce de yazdım, ekranda Kemal Sunal filmleri kadar gösterimi yapılan bir başka isim olmayacak.
İşte geçen yıl ekranda yayınlanan yerli filmlerin bir toparlaması:

10 FİLMİNE 21 GÖSTERİM
Geçen eylül ayı ile haziran ayı arasındaki dönemde televizyonda Kemal Sunal'ın 33 filmi gösterilmiş. Sanatçının 82 filmi var. Bunların arasında en çok tekrar edilenlerin sıralaması şöyle; Meraklı Köfteci (3 kez), Bekçiler Kralı (3 kez), Düttürü Dünya (3 kez), Avanak Abdi (2 kez), Çarıklı Milyoner (2 kez), Gerzek Şaban (2 kez)... Yayınlanan 33 film arasında 10 filmi, toplamda tam 21 kez gösterilmiş.
Böyle bir ‘arşive’ sahip olabilecek acaba başka bir isim çıkacak mı? Yani Recep İvedik'in 33 filmi arasında 10 filmi, 44 yıl sonra (attım sayıyı!) 21 kez takrarlanacak mı? Cem Yılmaz'ın ne bileyim, Şafak Sezer'in?

YILDA ORTALAMA 400 FİLM
Soruyu sorduktan sonra yine geçen eylül-haziran ayında televizyonda en çok ekrana gelen filmlerin listesine bakalım. Tabii ki yılın tamamlanmasına daha 5 ay var, rakam değişir. Bugüne kadar 398 yerli film yayınlanmış. Sayı 2012-2013 yılları arasında 406'ydı. Bu rakama sanırım yaklaşılacak. Yılda ortalama 400 yerli film gösteriliyor; bunların 105 tanesi 2 veya daha çok tekrar ile gösterilmiş.

SÜMELA'NIN ŞİFRESİ BİR NUMARA
Anlaşılan 2013-2014 yılında ekranda en çok ilgi gören filmlerin başında ‘Sümela’nın Şifresi' gelecek. Bu film tam 5 kez gösterilmiş. Listeye bakınca yine Kemal Sunal var. Filmlerinde kendi rekorunu kırıyor, üstüne tüm filmler arasında yine ‘en çok gösterilen'ler arasında ikinci... ‘Süt Kardeşler’ 4 kez gösterilmiş.
Bizim ‘Şarlo’muz olacak gibi Kemal Sunal. Yani yüzyıl gibi bir zaman diliminden bahsediyorum. Damgasını vuracak.
Yine 4 kez gösterilen bir başka film ‘Hükümet Kadın.’ Üç kez gösterilenler şöyle sıralanıyor; ‘Ay Lav Yu’, ‘Recep İvedik’ ve ‘Kolpaçino’'...
İddialı mı olacak bilmiyorum ama sanırım bir dönemin Türk filmlerinin 'hem güldüren hem düşündüren ince esprileri'ne yeni kuşaktan ulaşabilen, hani rüştünü ispat eden olmadı! (Kaynak: Ajans Press)

Haberin Devamı

ALABORA GENÇLİK

Haberin Devamı

Ben en çok şuna seviniyorum; ne kadar bakımlı, sağlıklı bir genç kuşak mevcut. Bu tarz 'reality' programların en yararlı bulduğum tarafı bu. Kanal D'de 'Alabora' yı izleyince notlarıma böyle yazmışım. 'Survivor'a bakın, nice sırım gibi kaslı gençler, gram yağ yok kızlarımız yarışmadı mı?
Alabora'da da öyle. Bizim mahallede yok, başbakanın gençlik tarifinde de geçmiyor. Peki nerden çıkıyor bu gençler diye merak ediyorum.
Şöhret de cabası. Akıllı olanlar Çeşme'de plajda kamera açısında her türlü ilgi ve alaka pozunda oluyor.
Dedim ya, bu başka bir gençlik;
güzel, bakımlı, çevik, şöhret
sahibi, karizma...

MUHAFZAKÂRLIK DEĞİL

'Diğer Yarım' dizisinde biri ‘seküler’ diğeri ‘muhafazakar’ ikiz kızlarımızı (aynı rolü bir genç kızımız oynadığı için) ve şürekasını izliyoruz özetle. Her iki ‘hayat biçimini’ oynayan genç kızımız var. Gonca Sarıyıldız gayet hoş, mazbut. Bu hallerini sevenler ekran başında. Diziye baktım, en çok izlenenler arasına sokmuşlar. Nacizane, ben kızımıza eşlik eden ekibi beğendim. Ellerinden geldiğince, iki yarının sahnelerinin boşluğunu dolduruyorlar. Kendisine hoş ve mazbut kalmak bu durumda yetiyor da artıyor...