AKP iktidarıyla birlikte biz 'Propaganda nasıl yapılır?’ı da öğrendik. Medya, özellikle de televizyon nasıl kullanılır; en çarpıcı örneklerini görüyoruz. İşte kürtaj meselesi. Başbakan bir konuştu, sonra kenara çekildi; medyanın hali, rakamlarla ortada...
İnterpress Ajansı medya üzerine araştırmalar yapan köklü bir kuruluş. Sordum, “Nedir medyada kürtajla ilgili haberlerin durumu?” diye.
Ajans, yıl başından ve Başbakan’ın açıklamasından bu yana televizyonda kürtajla ilgili kaç haber yapıldığının karşılaştırmasını gönderdi. 1 Ocak 2012’den bu yana televizyonda bu konuda hiç özel program yapılmazken, kanalların haber bültenlerinde 9-10 adet münferit haber yayınlanmış.
25 Mayıs’tan sonra kürtaj haberlerinde büyük patlama
Bu tarihten 5 Haziran’a kadar olan süre içinde televizyonda 40’a yakın kanaldaki gün boyu haber bültenlerinde toplam bin 682 haber yayınlanmış kürtajla ilgili. Yine bu kısa süre içinde tartışma ve sohbet programlarından 68’inde kürtaj ve sezaryen konusu gündeme gelmiş.
İktidarın medyayı nasıl kullandığına ilişkin bundan daha çarpıcı bir örnek olabilir mi? Bu ve benzeri ataklar anlaşılan devam edecek. Ver konuyu, ver heyecanı, ver reytingi...
BBC ASLINDA NEYİ GÖSTERDİ?
REHBERiM
TRT’DEN MUHTEŞEM BİR KONSER
Viyana Filarmoni Orkestrası’nın 2012 Yaz Konseri TRT Haber’den canlı yayınlanacak, konser TRT HD kanalında dolby dijital ses kalitesiyle de izlenebilir. Kaçırılmayacak bir konser. Hem görsel şölen olacak, hem de evinizdeki hoparlörlerin pası silinecek. (22.00)
CNBC-E ARTIK FİLMLERİNİ HD GÖSTERMELİ
Bu yıl CNBC-E sinema seçiminde yeniden dirilişte. Katergoriler belirleyip filmleri buralarda daha iyi pazarlanacağını bir kere daha gösterdi. Tek sorunu var hâlâ; yayın kalitesi. CNBC-E’nin artık HD kalitesinde filmleri göstermesi gerekiyor. Bir zamanlar ‘stereo’ yayınla bir özelliğini ortaya koymuştu.
D - Smart’ta HDE kanalı var. Doğuş Grubu’nun kanallarındaki dizi ve belgesellerden seçmeler gösteriyor HD kalitesinde, o kadar. Bu kanalda film yok.
‘Kan Dökülecek’ filmi var bu akşam. Amerika’yı Amerika yapan değerler sistemine bir bakış. Bireysel hırslardan sermaye-din ilişkilierine uzanan bir yolculuk, etkili bir şekilde anlatılıyor. Bir başyapıt. (22.00)