Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen eylül ayında bu köşede “Haber bülteninde önemli bir ismin yer alacağı kanal geliyor” diye yazmıştım. Başında Kanaltürk’ten tanıdığımız Tuncay Mollavesioğlu’nun olduğu kanal, yayına başlamak için artık gün sayıyor. Binasına yerleşti. Eleman alımı sürüyor. Kameralar ve teknik altyapı hazır. Artık isim isim program yapacaklar belli oluyor. Büyük olasılıkla da ana haber bültenini Uğur Dündar sunacak.

Ece Temelkuran’ın yeni kanalı
Basının çok konuşulan isimlerinden biri kuşkusuz Ece Temelkuran. ‘Nerede yazacağı?’ hep merak konusu oldu. Yeni kanalın bünyesinde program yapacak isimlerden biri olduğu söyleniyor. Yine Ayşe Önal bu isimlerden biri. Kanalın danışmanıysa Haluk Şahin olarak belirtiliyor.

Haberin Devamı

RTÜK’ÜN ‘ALEMİN KRALI’NA VERDİĞİ CEZA ASPARAGAS MI?
RTÜK’ün, ‘Alemin Kıralı’ dizisine, kadınlara yönelik baskı ve şiddeti körüklediği (!) gerekçesiyle 890 bin TL ceza verdiği haberi gazetelerde yer aldı.
Mesut Yar’ın geçen salı ‘Burada Laf Çok’ programına çağırdığı konuklar arasında dizide Kubat rolünü oynayan (ve şiddeti uygulayan) Metin Yıldız da vardı. Tabii gündem maddesi, oynadığı rolün bu kadar ceza alması olunca, bu soruda kendisine soruldu.

Bu haber asparagas
Mesut Yar, “Karakterin o kadar ciddiye alındı ki, RTÜK en sıkı cezalalarından birini verdi niye verdi?” diye sordu. Metin Yıldız, “O aspagaras bir habermiş. Şirkete Akın Bey geldi (Akın Topuz dizinin uygulayıcı yapımcısı). ‘Ya ceza almışız’ dedim, ‘yok öyle bir şey’ dedi. Aspagaragas haber. Bizim haberimiz yok, kanalın haberi yok. Öyle bir ceza yokmuş. Buradan açıklıyorum” dedi.

RTÜK ceza verdi, ama kaç lira?
Ben de böyle bir kararın olup olmadığını RTÜK’e sordum. Bir; ceza verilmiş, ama cezanın ‘parasal’ kısmında sorun var! Şöyle ki; gerekçeli kararda o bölüm şöyle yazılmış; ‘İhlali tespit edildiği, kuruluşun Ağustos 2012 ayına ait ticari iletişim gelir beyanının 663 bin 263 TL olduğu değerlendirilerek yüzde 2 oranına tekabül eden (ceza miktarları bu şekilde belirlenir) 13 bin 263 TL idari para cezası uygulanmasına oybirliğiyle karar verilmiştir...”
Sanırım karışıklık burada oluyor. Metin Yıldız kardeşimize bu rakamın ‘asparagas’ olduğu söylenmek istenmiş!

Haberin Devamı

NOT DEFTERİMDEN

‘MEHMETÇİK’ PROGRAMI
90’lı yıllarda tırmanan terör, televizyonda bazı programları çok izlenir kıldı. Bunların başında TGRT’deki ‘Mehmetçik’ programı gelirdi. ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ günleri!

RTÜK’ÜN USLU VE YARAMAZ KANALLARI
1998’de RTÜK cezalara çoktan başlamış. Kanal kapatma revaçta! 30.05.1998 tarihli yazımda ‘uslu’ ve ‘yaramaz’ kanalları çıkarmışım. Show TV, Star, ATV o tarihte kapatılmış. Kanal D de ceza bekliyormuş. Bir de ‘uslu’ kanallar varmış; HBB, TGRT, Samanyolu TV, Kanal 7... Eh, bugün de değişen fazla bir şey yok. Cezaları yine aynı kadro yiyor. Uslu kanallar biri hariç (HBB tarihe karıştı!) yine aynı!

BÖYLE BİR REKLAM VARMIŞ
1997 yılının enteresan reklamlarından birinin sloganı, ‘Bu mağazada MGK kararları uygulanır’... ATV Ana Haber Bülteni’nde yer almış. Açılımı şöyle; ‘Maliyetine giyim kuşam’...