Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu gece Kanal D’de ekrana gelecek ‘Mahpeyker Kösem Sultan’ filmi büyük tartışmalara neden olmuştu. Tartışma konuları, Osmanlı’nın ‘oryantalist yorumu’, özelde de Sultan I. Ahmet’in Kösem Sultan’la olan öpüşme ve sevişme sahneleriydi.
Filmin yapımcısı İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı. Yani parayı veren onlar. Başında Yusuf Kaplan var. Muhafazakâr kesimin önemli isimlerinden. Tartışma, senarist Avni Özgürel, Yeni Şafak yazarları (ki Yusuf Kaplan’ın da bu gazetede köşesi mevcut) Akif Emre, Salih Tuna ve Yusuf Kaplan arasında yaşandı. Daha doğrusu İki yazar filmi yerden yere vurmuş, Yusuf Kaplan, “Bu film benim dışımda bu hale geldi”ye varan yazı yazmıştı.

Haberin Devamı

Erotik yatak sahnesi

Yusuf Kaplan kendi köşesinde; “Benim ‘Mahpeyker’ gibi rezil bir filmi onaylamam mümkün mü? Benim kontrolümün dışında bu film gösterime girdi. Allah’ın yardımıyla gişede battı çok şükür” diye yazmıştı.
Avni Özgürel de Radikal’e verdiği demeçte; “Kaplan filmin her aşamasından haber oldu. Projeden ‘gururumuz’ diye bahsetti. Senaryonun her aşamasını takip eden, ek bütçe temini için gayret sarf eden, seti ziyaten eden Kaplan’ın husumetinin sebebini anlayamıyorum” demişti. Tartışmaya neden olan sahnenin senaryoda da yer aldığını ve 40 saniye sürdüğünü de belirtmişti.
‘Film’ eleştirisini izleyiciye bırakıyorum. ‘Muhteşem Yüzyıl’ın getirdiği yüksek izlenme oranı düşünülerek ekrana getirildiği kanısındayım. ‘Erotik yatak sahnesi’ ne kadar etkili olmuş yine izleyiciye bırakıyorum. Tabii sözü edilen 40 saniye ekrana gelir mi onu da bilemiyorum.
İzleyince görüşlerinizi, s.kologlu @milliyet.com.tr ve s.kologlu@gmail.com adreslerine gönderebilirsiniz. Tartışmak iyidir! (KANAL D / 20.00)



HALA EN ÇOK KEMAL SUNAL İZLENİYOR

2000’li yıllarda yükselen yerli film sayısı sinemalardan çok televizyonlara yaradı. Gişe telaşı ve beklentisi yok. Televizyonları da rahatlatıyor.
Yapılan araştırmalar dünyada komedi ve polisiye filmlerin tartışmasız televizyonda en çok izlenen yapımlar olduğunu gösteriyor. “Bunun bizde doğruluk derecesi nedir?” diye merak edip Interpress’e sordum.
Yılbaşından bu yana kanallarda en çok Kemal Sunal filmlerinin ekrana geldiği ortaya çıktı. Sonra ‘Kutsal Damacana’, ‘Recep İvedik’ ve ‘A.R.O.G’ geliyor.

Haberin Devamı

EN ÇOK TV’YE ÇIKAN GAZETECİLER

Bir merakım da seçimlerden sonra en çok ekrana çıkan gazetecilerdi. Sıralama şöyle; Yasin Aktay, Taha Akyol, Tarhan Erdem, Nazlı Ilıcak, Cengiz Çandar, Oral Çalışlar, Ekrem Dumanlı, İsmail Küçükkaya, Metehan Demir.
Benim bu listeye eklemem olacak; Salih Tuna. Bir hafta içinde dört defa karşılaştım kendisiyle...



REHBERiM

FİNAL YAPAN YAPANA

Bu akşam ‘Gönülçelen’ final, ‘Kollama’, ‘Sabahın Sedası’ final bölümleriyle veda ederken. ‘Deniz Yıldızı’, ’Beyaz Show’, yarın da ‘Disko Kralı’ sezon finali yapıyor.
‘Kollama’ da ‘erkenkondu’nun kodları çözülüyor haberiniz olsun! ‘Gönülçelen’ tadında bıraktı, iyi oldu. ‘Deniz Yıldızı için “Kaldığı yerden devam edecek” demek yeterli olur.
Beyaz seneye aynen devam eder. Okan Büyülgen magazine bulaşmaz, ciddi siyasi konuları hicveder diye düşünüyorum. Cem Yılmaz eleştirilerinden bunu anladım.
Seda Sayan, Show TV’den pek istediğini alamadı, aynı şekilde Show TV de ondan.