Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Duayen’, ‘usta oyuncu’ diyerek savuştururuz. Payeler veririz ama siz şöyle kenarda oturun ve izleyin deriz. ‘Las Vegas’ta Son Kaçamak’ filmi vardı TV8’de. Robert de Niro, Michael Douglas başrolde. Üç ‘yaşlı’ oyuncuyu gördüğümüzde ev ahalisi olarak bu konuyu konuşmaya başladık.
20’lik ‘star’ oyuncuların arkasına ‘duayen’ ve ‘usta oyuncuları’ takıp onları palazlandırıyoruz biz. ‘Büyük anne’, ‘Büyükbaba’, ‘Dede’ ‘baba’ olarak dizinin içinde ‘hatırlarını sorar’ saygılarımızı sunarız ama bir ‘başrol’ sunmayız. Dizilerin en çok izlenen bölümleriyse bu ‘saygı değer yaşlı’ oyuncuların bölümleri. ‘Yaşlı’ dediysek, bizde 40 dedin mi iş bitmiştir. ‘İlişki Durumu: Karışık’ Mediha (Nurseli İdiz) ve kayınpederi İsmail’in (Sezai Altekin) bölümleri ‘çıtır oyuncuların’ önüne geçmiyor mu?

Haberin Devamı

Kadına şiddet ve karakol

‘Kırgın Çiçekler’de Kemal, Mesude’ye şiddet uygulamaya devam ediyor. Mesude boşanmak istediğini açıklayınca durum tekrar ediyor. Emine (Birgül Ulusoy) karakola gitmeye ikna ediyor. Karakolda Mesude anlatıyor nasıl şiddet gördüğünü. Polis memuru “Bir iz, kanıt var mı?’ diye soruyor. “Geliyorlar sonra barışıyorlar. Kavga gürültü her evde olur diye biz bırakıyoruz. Bir yuva kolay kurulmuyor” diye akıl veriyor. ‘Genel geçer adalet sisteminin özetini’ yapıyor polis memuru. Emine: “Siz evlilikleri kurtarmayacaksınız. Cinayetleri engelleyeceksiniz” sözleri de hâlâ anlaşılmayan kabul edilmeyen gerçeğin özeti.
Dizi aslında karakoldan başlayarak mahkemeye kadar giden sürecin hangi felsefeyle yapıldığını ve nasıl olması gerektiğini net bir şekilde ortaya koymuş.
Bu arada dizinin senaryosu, “Hani fazla da eleştirmeyelim” diyerek diğer polis memuruna “Bayram, zaten raporu doktor hazırlayacak hanımefendi, ben size yardım edeyim” dedirtiyor, ‘böyle de olabilirmiş’ mesajını veriyor.

A Haber FOX’a karşı

A Haber kanalında analiz... Amerikan sermayesiyle kurulan FOX, haberlerde ‘neler yapmadı neler’ durumu... ‘Geziye destek verdi, Demirtaş’ı ekrana çıkardı, PKK propagandası yaptı, koalisyon istedi, olmadı. ‘TV milli olmamakla suçlandı’, paralel yapıya destek verdi, mutsuzluk ve endişe veren haberler yaptı.’
Bakalım bu iş nereye gidecek?
Bir de öğrendik ki FOX ile ATV de papaz olmuşlar. Bugün ve Kanaltürk’e el konulmasıyla ilgili ATV’nin FOX haberi ‘eleştirdiği’ haberle ilgili. Hatta Cem Öğretir’in de
haberi sunan olarak ceza alması istenmiş.