Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dizi sektörünün iki önemli ismi karşı karşıya geldi. Erdal Özyağcılar’la Birol Güven. Erdal Özyağcılar 2003 yılında senaryosunu yazdığı, tescil ettirdiği şu an Gold Film kasasında duran ‘Yaşar’ dizisinin karakteriyle Birol Güven’in yeni sezon için hazırladığı Kore dizisi uyarlaması ‘Mayıs Kraliçesi’nin ana karakterleri arasında büyük benzerlik olduğunu iddia ediyor.

Biz kim haklı kim haksız diyemeyiz. Durumu özetleriz. Sorun, Sözcü gazetesi magazin ekinde çıkan, Yağmur Tanrısevsin’in ‘dizide kaynak yapan, araba tamir eden sürpriz karakter’ haberinden kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Özyağcılar’ın hikayesi

Erdal Özyağcılar hikayesinde annesi doğumda ölmüş bir klarnetçinin kızının hikayesi var. Adı ‘Yaşar’. Komşularının otomobil tamirhanesi onun hayatı oluyor. Sonra gelen bir aşk. Yani tamirhane, babası ve aşkı arasında bir yaşam öyküsü ‘Yaşar’ınki.

‘Mayıs Kraliçesi’ hikayesindeyse,

yaşamdaki zorlukları aşmaya çalışan bir kadının başarı öyküsü var. Bu kadın tersanede çalışır. Denizlere yelken açıp hayallerini gerçekleştirmek onun için her şeydir.

Yerlisi de tersanede geçecek

Birol Güven, dizinin Tuzla’da tersanede çekildiğini söylüyor. Orijinal senaryonun çok iyi olduğunu, bu nedenle çok fazla değişikliğe gerek duyulmadığının altını çiziyor. “Meslekler karakter değildir” diye özetliyor. Benim anladığım dizideki karakter tersanede kaynakçı olarak çalışacak. Sonra gemi çizimlerine geçecek vs...

Sorun gazetedeki haber ve Erdal Özyağcılar’ın buna tepkisi. Birol Güven, “Ben Kore dizisini birebir çekiyorum! diyor. Konu mahkemeye taşınıyor anlaşılan.

Gerçeği de var

Haa bu arada hemen belirteyim, bu tamirhanede çalışan kız karakterinin gerçeği var. İzmir’de oto tamirhanesinde çalışan

18 yaşındaki Betül Bayraktar, meslek olarak oto tamirciliğini seçti. Okulunda okuyor ve Bornova Pınarbaşı 5. Sanayi Sitesi’nde çalışıyor. Ekranda gördüğümde “Dizisi olur” diye düşünmüştüm.

PARLAYAN BİR İSİM
Haber ve tartışma programlarının en büyük sorunu yayında konuşan konukların cümlelerinin dinlenmemesi.
Trafiği düzenleyen isimlerin (tartışma programı sunucuları) ‘otoriter’ olmaları, bunu hissettirmeleri gerekiyor.
O isimlerden biri de Didem Arslan Yılmaz. ‘44 atletimizin 22’si doping yaptı’ başlıklı bölümü izledim Habertürk’te.
Programa Caner Eler (Sokrates dergisi genel yayın yönetmeni) ve TMOK Dopingle Mücadele Komisyon Genel Koordinatörü Prof. Rüştü Güner konuk oldu.
Soruları cümlelerden cımbızla çekip çıkartıyor Yılmaz. O zaman tartışma başarılı gidiyor. ‘Ne olacak bu iş basit’ diye düşünmeyin.
Çünkü çoğu isim bunu yapmıyor, yapamıyor!