Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Bunlar marjinal, bu toplumu ifade etmez” lafları edilir. Marjinallik atfedilenler ya sosyete olur ya da solcular. İki farklı kutupta olsalar da ‘marjinallik’ konusunda birleşirler ‘muhafazakârların’ gözünde. İşte tüm bu tabuları yıkan aslında ‘sıradan vatandaşların’ da böyle ‘marjinal’ yaşadıklarını bizlere gösteren programlar oldu. En son Yufkacı Muammer’e kaçan eltiler olayı vardı. Mehmet Bey, 17 yıllık eşinin ve yengesinin aynı adama kaçtığını ve eşini bulmak istediğini söyleyerek başvurmuştu. Görünüm itibarıyla ‘muhafazakâr’ bir halleri mevcuttu. Son olarak evli bir erkekle birlikte yaşayan iki çocuk annesinin hikayesi vardı. Bir değil, iki değil! Zaman zaman ben de yazdım bu köşede...

Haberin Devamı

İlişkiler ekranda

Mesela Uşak’ta altlı üstlü kalanlar vardı. Alt katta karısı ve kızı, üst katta imam nikahlı eşi! En çok ilgi ve alaka gören bu ilişkilerin ekrana gelmesi oluyor. Bir de üzerine cinayet vs. mevcut ise, heyecan bir kat daha artıyor. Çelişkili durum benzer konuların, dizilerde konu edilmesi oluyor. ‘Türk aile yapısına uymuyor, gençlere kötü örnek oluyor’ diye habire ceza geliyor. Gündüz senaryonun alâsı var hem oyuncular değil; bizzat vatandaş oynuyor.

Anlatılanlara dikkat

Şöyle düşünmekte fayda var; bu hikayelerin içinde olanların büyük çoğunluğunun tercihi bu yönde mi? Toplumsal baskılar, şiddet karşısında bir kaçış yolu çıkılmaz yollara mı sapıyor? İzlerken ve dinlerken hikayeleri anlatılanlara dikkat etmek lazım.
Dizilere gelirsek, izleyicinin merakını tatmin etmekle bunu anlamsız sulandırmak arasındaki ince çizgiyi bulmak, televizyoncunun mahareti. Üst kurulun, kestirip atmak yerine, nasıl verildiğine bakması lazım.