Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, yapımcı Osman Sınav’ın sektörle ilgili serzenişlerini yazdı. Sınav, Kore uyarlamalarına olan ilgiyi eleştirip, “Hormonlu hikayeler ve dizilerle bu sektör biter” diyor.

‘Deliyürek’, ‘Ekmek Teknesi’, ‘Acı Hayat’ ve ‘Kurtlar Vadisi’ gibi efsaneleşmiş dizilerde imzası olan başarılı bir yapımcı Osman Sınav. Yaz sezonunda ‘Şahane Damat’ ve ‘Nolur Ayrılalım’ gibi daha önce hiç yapmadığı türde dizileri yaptı ve ikisi de yayından kalktı. Yıllarca süren dizilere imza atmış bir yapımcı için oldukça üzücü. Sadece o değil, birçok başarılı yapımcı, senarist, yönetmen ve oyuncu bunları yaşıyor.

Haberin Devamı

Birkaç sezon öncesine kadar, bir hikayeye, diziyi baktığımızda hangi yapımcının işi olduğunu tahmin edebiliyorduk. Muhafazakâr, milliyetçi karakterlerin dünyasını en iyi Osman Sınav yapardı. Kentli dizileri, kadın hikayelerini TMC, siyasi - sosyal içerikli dizileri Avşar Film - Tomris Giritlioğlu, entrika ya da ağa hikayelerini Gold Film, aile dizilerini Mint Yapım, edebiyat uyarlamaları, mafyatik dizileri Ay Yapım üstlendi. Yapımcısı, yazarı ve yönetmeniyle yaratıcı kadro en iyi bildiği türlerde işler yapardı. Kanallar da işleri bu ekiplere rahatça teslim ederdi. Şimdi sektör aynı türlere ya da uyarlamalara yöneltilince, yıllar süren deneyimler yok sayıldı. Güvensizlikler, kararsızlıklar, başarısızlıklar başladı. Bence herkes yaşanan krize bir de bu taraftan bakmalı ya da kaderine razı olmalı…

‘ARKADAŞLAR İYİDİR’ NASIL BAŞLADI?

Show TV’nin yeni gençlik dizisi ‘Arkadaşlar İyidir’, aynı üniversitede okuyan bir arkadaş grubunun hikayesi. Zaman zaman romantik komedi, zaman zaman ağır dramatik öğelerle ilerleyen bir üslubu var.

Seda ve Gizem çocukluk arkadaşlarıdır. Gizem’in babası, Seda’nın babasının yerine işe giderken trafik kazası geçirir ve ölür. Gizem ve annesinin mutlu hayatı alt üst olur, her şeylerini kaybederler ve İstanbul’u terk ederler. Yıllar sonra Gizem, gizemli bir şekilde Seda’nın hayatına girer. Çalınmış hayatının intikamını almak üzere gizli planları vardır.

Haberin Devamı

Dizinin jönü diyebileceğimiz Eren’in hikayesi ise bir çocuk yıldızın dramı. Çocukken ünlü bir oyuncuyken yaşadığı travmaları, babasının baskı ve şiddetini bir türlü üzerinden atamamıştır. Kendini arkadaşlarına zengin biri olarak göstermektedir.

Annesi eski Türkiye güzeli olan Merve ise, arkadaş canlısı neşeli bir kızdır ama kilolarından şikayetçi olduğu için sevdiği Yunus’a bir türlü açılamamaktadır.

Dizide birçok aşk üçgeni var. Gizem, Seda’dan intikam almak için hoşlandığı Eren’i kendine aşık etmeye çalışıyor. Merve Yunus’a, Yunus Seda’ya aşık. Kızlar da erkekler de kanka.

Karakterler ve diyaloglar oldukça güncel ve gerçekçi, yeni kuşağı iyi anlatıyor. Fakat beş kişilik bir grup içinde üç ayrı aşk üçgeni biraz fazla gibi geldi bana. Daha ziyade 80 - 90’ların dünyasında olurdu bunlar.

Çocuklar aynı mahallede oynar, orada büyür, aynı okula giderdi. Okullar da sevgililer de internetten bulunmazdı. Aşkı yaşamak da, itiraf etmek de zordu. Bu nedenle de aynı arkadaş grupları içinde aşk üçgenleri, platonik aşklar yaşanırdı.

Haberin Devamı

Umut veren genç oyuncular

Yönetmen Deniz Koloş’un rejisi gayet başarılı. Klipler biraz yavaşlatsa da, tempolu diyebiliriz. Yılmaz Güney’in ‘Arkadaş’ filmiyle hatırlarda kalan aynı adlı şarkı, Gripin’in yorumuyla jenerik şarkısı olarak seçilmiş. Müzikleri gençlik dizisini taşıyor. Genç oyuncuların da umut vaat ettiklerini söyleyebilirim. Eren rolündeki İdris Nebi Taşkan, yakın geleceğin jön adayı potansiyelini taşıyor.

Özellikle Merve rolündeki Hayal Köseoğlu’nun da sıcak ve samimi oyunu, yüksek enerjisi dikkat çekici.

‘Arkadaşlar İyidir’, aşk üçgenleri arasında sıkışıp kalmadan, karakterlerin yan hikayelerine açılım yaparsa uzun soluklu olabilir. Yolu açık olsun…