Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

'Mehmed: Bir Cihan Fatihi' dizisinin altıncı bölümde yayından kalkması sektör için üzücü. Bu sezonun en bomba dizisi olmaya adaydı ama olmadı. Daha önce de yazmıştım, en çok korktuğum sektörün panikle yanlış sonuçlar çıkarması. Sakince düşünüp doğru dersler çıkarmak lazım.

‘Dönem dizisi artık tutmaz’ deyip kaçmamalı mesela. Star oyuncu, güçlendirir ama reyting garantisi değildir. Tam olarak hazır olmadan yayına girmemelidir. Bütçeye, dekora ve prodüksiyona değil, öncelikle senaryoya güvenmelidir. Bir de çok büyük beklenti yaratmamalıdır. Temkinli olmakta yarar var.

Haberin Devamı

‘Fatih’in finali ne anlama geliyor

Tarihin en önemli hükümdarını anlatmak önemli ama sıradan birini anlatıyormuş gibi güçlü hikayeniz olmalı. Böyle simge isimleri anlatmak dezavantajlıdır da... Çünkü gerçek bile olsa her istediğinizi gösteremezsiniz, istediğiniz gibi hikaye kuramazsınız, hep denge gözetmek zorundasınızdır. Örneğin, fetih dönemini Delibaş ya da Kara Murat gibi bir karakterin üzerinden anlatsanız eliniz çok daha rahat ve özgür olur. Derdim eleştirmek değil, doğru dersleri çıkarmaya çalışmak. Şimdi konuşmak kolay tabii. Arkasında büyük bir emek var dizinin. Herkesin emeğine sağlık.

‘ZÜĞÜRT AĞA’DAN ‘AİLE ARASINDA’YA 30 YIL

Sadri Alışık Ödülleri’nin bu yılki adayları açıklandı. Birbirinden iyi filmler ve tiyatro oyuncuları var listede. Ama bir kişi var ki, özellikle dikkat çekici. ‘Aile Arasında’ filmiyle En İyi Yardımcı Erkek, rolünde Erdal Özyağcılar. Neden mi dikkat çekici? En son 32 yıl önce, bu ödülü Antalya Film Şenliği şimdiki adıyla Altın Portakal’da almış. Hem de ‘Züğürt Ağa’daki Kekeç Salman rolüyle. Benim listemde her zaman ilk sıradaki filmlerden biridir. Onlarca kez zevkle izledim. Kekeç Salman karakteri de unutulmazlar arasında.

‘Fatih’in finali ne anlama geliyor

Erdal Özyağcılar’ın yardımcı erkek oyuncu olarak rol aldığı ‘Yılanların Öcü’, ‘Postacı’ ve ‘Namuslu’ gibi filmleri de unutmak mümkün değil. ‘Elveda Rumeli’, ‘Yabancı Damat’, ‘Şehnaz Tango’ ve ‘Bizimkiler’ gibi dizilerde izledik ama sinemayla 30 yıl sonra yeniden buluşturdu ‘Aile Arasında’... Bizi böyle usta bir oyuncudan mahrum bırakan sektöre bir sitem gönderelim, yeniden sinemaya döndüren Gülse Birsel’e teşekkür edelim. Sadri Alışık jürisi de onu aday göstererek çok iyi bir şey yapmış.

Haberin Devamı

STAR’DA NE OLUYOR?

Televizyon sektörü bu ara çok hareketli ve daha da devam edeceğe benziyor. Star TV’nin beş yıldır genel müdürlüğünü yürüten Ömer Özgüner istifa etti. Bu performansla ya da başarısızlıkla ilgili değil, daha çok idari değişimlerden kaynaklanan bir karar. Onun döneminde kanal oldukça başarılıydı çünkü. Çok defa ay birincilikleri, yıl birincilikleri aldı. Biliyorsunuz bir kanalı yükselten diziler oluyor. Bugün bile bakarsak, ‘Söz’, ‘İstanbullu Gelin’, ‘Fazilet Hanım ve Kızları’, ‘Ufak Tefek Cinayetler’, ‘Jet Sosyete’ ve ‘Avlu’yla bütün dizileri başarılı. Özgüner, genel müdürlükten istifa etti ama sektörde çalışmaya devam edecek. Yerine geçen isim zaten üst yönetimde birlikte çalıştığı ve bu başarılarda büyük katkısı olan yayın yönetmeni Çağatay Önal... Star TV’yi oldukça yenilikçi ve dinamik hale getiren bu iki yöneticiye de başarılar…