Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

Kanal D, önceki hafta Rus ruleti oynadı. ‘Çocuklar Duymasın’ı kaldırıp kaldırmadığını açıklamadan yayın akışından çıkardı. Yerine ‘Hayati ve Diğerleri’ni koydu. ‘Çocuklar Duymasın’ ekibi, devam edecek mi, kalkacak mı bilmeden diken üzerinde bekledi.

‘Hayati ve Diğerleri’, beklenen reytingi alamayınca, bu kez o ekip diken üzerinde, akıbetini bekliyor.

İyi bir reyting alsaydı, devam edecekti. Sevineceklerdi ama bu, Rus ruleti oynayan bir kişinin ilk seferde başarılı olmasına benziyor. Açıkçası bu şekilde yayına girdiği için, iyi reyting almamasına sevindim. Başarılı olsaydı, zaten soğukkanlılığını ve mantığını yitirmiş sektörde, yanlış bir gelenek başlatacaktı. İyi gitmeyen her dizi, 1-2 hafta bekletilip yerine yeni dizi denenecek, olmayınca öbürü tekrar yayına sokulacak ve yenisi gelince bu durum böyle sürüp gidecekti.

Haberin Devamı

Böyle bir ortamda yayındaki diziyi yapanlar, yeni dizisi için aylarca hazırlananlar, bu psikolojiyle nasıl başarılı olacak, mümkün mü? Psikolojide bir kavram var. ‘Stability of instability’, yani ‘istikrarsızlığın istikrarı.’ Bir taraftan dünyada zirveye oynayan bu sektör, içeride böyle kuralsızlık, istikrarsızlık ve belirsizlik içinde. Yukarıda anlattığım uygulama tesadüfen başarılı olsaydı, hemen kural haline gelecekti. Bu olay örnek olmalı, hiçbir kanal denememeli ve yapımcılar da bunu kabul etmemeli. Bugün sana, yarın bana. Bu, aynı gemide birbirimizi batırmaya çalışmak oluyor. Yapma!

Zülfikâr ve diğerleri

‘Hayati ve Diğerleri’, ‘Poyraz Karayel’de Zülfikar adlı romantik, isyankâr ve kabadayı karakteriyle sevilen Celil Nalçakan’a yaslanan bir dizi. Evet, fenomen bir karakterdi ama yeni proje onun fenomenliğine uygun muydu? Klavye başında ahkâm kesenlere fırça kayan, romantizmi 30 yaşından sonra öğrenmeye çalışan, her konuda isyan eden, sempatik bir kabadayı karakterin fenomenliğine yaslanmak istiyorsan, ya polis yapmayacaksın ya da Behzat Ç. gibi yapacaksın. Seyirci o zaman bağ kurar. ‘Kurtlar Vadisi’ndeki Çakır’ın fenomenliği, ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ dizisinde başarılı oldu mesela.

Haberin Devamı

Salı ilk bölümü yayınlanan ‘Kızlarım İçin’in akıbeti ne olacak, bakalım. O gün, ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ var. Güçlü kaynana ve gelin rekabeti, çocuklu metres hikayesi, eski aşk ve sağlam kadın öyküsü barındırıyor. Üzerine yoksul ve ezilen bir kadının dramı ‘Kadın’, sosyetik ve entrikacı kadınların olayları ‘Ufak Tefek Cinayetler’ geldi. Dram ve kadın hikayesine doymuş salı günü, ‘Kızlarım İçin’ projesine en son tercih edilecek gündü. Denenecekse ‘Hayati ve Diğerleri’ denenmeliydi.

KANAL D NE YAPMALI

Kanal D, birçok efsane dizi yaptı. Eskiden, parıldayan bir iş olduğunda, ‘Kanal D’ye yakışır’ denilirdi. Şimdi bir bölümde dizi kaldıran kanal olarak anılmaya başladı. Eski parlak günlerine dönmesi için, yine sektörün amiral gemisi gibi davranmalı. İlk bölümde tutacak dizi aramak yerine, ‘İyi bir proje yapayım, seyirci fark eder’ diye düşünmeli. Birçok efsane dizi hep böyle oldu. Kural yapacaksak, bunu yapalım

‘Kocamın Nişanlısı’ oyunu izlenmeli!

‘Kocamın Nişanlısı‘nda, zengin ve kırsal bir adam Çetin, felsefe doçenti Leyla’yla evlidir. Her konuşmasında filozofların sözlerini referans gösteren, kontrolcü, sıkıcı ve sert mizaçlı karısından sıkılmıştır. Boşanıp, güzel, alımlı, cilveli ve hafif meşrep bir kızla evlenebilmek için üçkağıtçı avukatıyla planlar yapar. Fakat bir kazayla her şey altüst olur.

Haberin Devamı

Ferdi Merter’in yönettiği oyunu, Sadık Şendil yazmış. Bilmeyenleriniz olabilir ama senaryosunu yazdığı filmleri izlememiş olmanız mümkün değil. ‘Neşeli Günler’, ‘Mavi Boncuk’, ‘Aile Şerefi’ ve ‘Gırgıriye’ gibi unutulmaz filmlerin yazarı Sadık Şendil. Aynı zamanda ‘Kanlı Nigar’ ve ‘Yedi Kocalı Hürmüz’ gibi oyunlar da ona ait.

Mehmet Çepiç, İpek Tenolcay, Tuğba Özay, Serdar Sevtekin gibi oyuncuların rol aldığı oyun, temposu hiç düşmeyen, akıcı, komik ve eğlenceli. Evlilikler, kadın-erkek ilişkileri, hukuk ve adalet sistemi üzerine eleştirel göndermeleri de ustalıkla yerleştirilmiş. Yerli, hâlâ güncelliğini koruyan bir oyunla, eğlenceli bir tiyatro deneyimi yaşamak isteyenlere mutlaka izlemelerini tavsiye ederim.