Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

Sezon finali ve veda haftasına girdik. Gidenlerin yerine yeni diziler gelecek ama birincilik konusunda devam eden diziler daha iddialı
gözüküyor.

Pazartesinin lideri ‘Çukur’u, iyi başlangıç yapan ‘Yasak Elma’ sarsmaya başlamıştı. Ağır adımlarla yükselerek devam etti. Bence yeni sezonda
zirveye aday.

‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ı tahtından eden ve salı günü birinciliğini kimseye kaptırmayan ‘Kadın’, önümüzdeki yıl da en güçlü aday.

‘Diriliş Ertuğrul’ final ile sezon finali arasında bir yerde. ‘Diriliş Osmanlı’ olarak devam edecek. Dolayısıyla onun performansı merak konusu. ‘Sen Anlat Karadeniz’le birinciliği paylaşıyordu. Yeni sezonda zirve, yine bu iki dizi arasında paylaşılacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Uzun bir zaman perşembenin zirvesindeki ‘Vatanım Sensin’, bu sezon reytingte eski performansını arattı. Bunda önce ‘Bizim Hikaye’nin, ardından ‘Avlu’nun etkisi büyük. ‘Avlu’ bu hafta birinci olarak önümüzdeki sezon zirveye yerleşeceğinin sinyalini verdi.

Cuma gününün ilk üç dizisi ‘Arka Sokaklar’, ‘Aşk ve Mavi’ ile ‘İstanbullu Gelin’ seneye devam edecek. FOX ve Show TV çok iddialı bir diziyle gelmezse, zirve değişmeyecek.

Cumartesi projeleri ‘Fazilet Hanım ve Kızları’ final yapıyor, ‘Yeni Gelin’ devam ediyor. Pazar gününün rekabeti, ‘Savaşçı’, ‘Jet Sosyete’ ve ‘Çocuklar Duymasın’ arasında... ATV veya Show TV buraya iddialı bir iş koyamazsa, rekabetin aynı şekilde devam edeceğini söyleyebiliriz.

Yeni sezonun birincileri kimler olacak

Seçimin reytinginde zirvenin anahtarı ne?

Ligler bitti, diziler final yapmaya başlıyor. Şimdi rekabet ve heyecan, liderlerin seçim programlarında olacak. Kendi adıma konuşayım, hep aynı yorumcuların, farklı kanallarda çıkmasından sıkıldım. Değişik yüz ve görüşlere ihtiyaç duyuyor insan.

Tartışma programlarına liderler katıldığında, reytingler yükseliyor. Şu ana kadar en yüksek reytingi alan cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce oldu. CNN Türk’te ‘Gündem Özel’, Habertürk’te ‘Türkiye’nin Nabzı’na konuk olan İnce, haber kanalları için kırılması zor reyting rekoru kırdı. Şöyle söyleyeyim, haber kanallarının reytingleri 0.50-2 arasında, ortalama 1 puan civarında. İnce’nin katıldığı iki program 6-7 reyting aldı. Diziler bile bu reytingleri zor alıyor.

Haberin Devamı

Bunun sebebi aynı zamanda televizyonculukta başarının anahtarı: Merak... ‘Survivor’ da, diziler de merak uyandırdığı sürece, izleniyor. Birincisi, İnce yeni olduğu için merak ediliyor. Türkiye’nin sorunları için ne düşünüyor, ne yapacak öğrenmek istiyor insanlar. İkincisi ise verdiği cevaplar. Her konuşmasında yeni şeyler söylüyor, insanların daha önce bilmediği bazı bilgiler veriyor. Üçüncü ise hem sakin ve özgüvenli, hem de meydan okuyucu tavrı var. Bu hal, temponun sürekli değişmesine neden oluyor ve izlenir kılıyor.

Kimin daha yüksek, kimin daha az reyting alacağı sadece potansiyel oyla ilgili değil. Televizyona çıkan lider eğer aynı üslupta, aynı tempoda konuşur ve hep benzer şeyler anlatırsa, seyirci izlemek istemez. Ama zaman zaman temposu yükselir, kızar, tepki gösterir, gülümser, bir sakin bir heyecanlı olursa, maç gibi heyecanlı olur ve seyirci zevk alır. Danışmanlar, içerik kadar üslup konusunda da liderleri hazırlamalı. Televizyonun kurallarını asla unutmamalı.

Haberin Devamı

Bu kafanın Tahir’le ilgisi var mı?

Biliyorsunuz şiddet söz konusu olduğunda, önce dizilere vurulur. ‘Mafya dizileri yüzünden sokakta şiddet oluyor’ diye tartışma var, bu konuya girmeyeceğim. Geçtiğimiz gün ayrılmak isteyen karısına şiddet gösteren bir adam, uçan bir kafa yedi. Bu görüntüler sosyal medyada olay oldu. Kafa atan adama tebrikler yağdı.

Eskiden sokakta şiddet gören bir kadına kimsenin müdahale etmediğine dair haberler duyardık. Şimdi tam tersi olmaya başlar mı dersiniz? Asıl önemlisi, ‘Sen Anlat Karadeniz’ dizisinin bunda etkisi var mı?