Eskiden anneler babalar televizyon karşısındayken onların seçtiği programlar izlenirdi. Çocuklar sadece gündüz saatlerinde kumandanın sahibiydiler. Daha sonra hayatın merkezi çocuklar oldu. Tercihleri de onlar belirliyordu.
Bunu bilen televizyoncular da dizilerin içine çocuk seyirciyi çekmek için çocuk karakterler ve onlara uygun ‘çocuksu’ hikayeler koymaya özen gösterirdi.
Her şey gibi bu durum da değişti. Şimdi 7 - 8 yaşındaki çocuklar bile aşk hikayeleri izliyorlar. Özellikle reklamlar gibi parlak görüntüler, rengarenk köstümler, bol müzikli klipleriyle ‘Kiraz Mevsimi’, ‘Çilek Kokusu’ ve ‘Kiralık Aşk’ gibi diziler onların favorisi.
Yetişkinken bile aşkı özgürce yaşayamayan bir kuşağın el kadar çocukları şimdi aşka belenmiş bir televizyonun karar vericileri oldu. Sahte aşıklar, aşk üçgenleri, atarlı giderli sevgililerin hikayelerini izleyen bu çocukların geleceği nasıl olacak merak ediyorum.
‘Bir Deniz Hikayesi’nin avantajı ne?
Kanal D’nin yeni dizisi ‘Bir Deniz Hikayesi’, annesiz büyüyen bir çocuk, hayatını onu yetiştirmeye adayan bir baba, yıllar sonra bir araya gelen parçalanmış aileyi anlatıyor.
Sınıf farkı yüzünden zorla parçalanan bir aşk ve aile hikayesi, seyircimizin hem sık karşılaştığı, hem sevdiği bir mesele. Dramatik ama ağlak değil, romantik komedi türünde işleniyor. Marmaris’te çekilen dizi, sahil kasabasında geçen sempatik bir Akdeniz hikayesi.
‘Deniz’in babası ‘Hakan’ zengin kayınpederinin oyunuyla karısını doğumda öldü sanmakta. Yıllar sonra yalnızlık canına tak eder ve küçük oğlunun uyarısıyla ona aşık olan ‘Reyhan’ı fark eder.
En yakın arkadaşının ailesini kendi ailesi gibi görür ve sonunda kankasının kız kardeşiyle nişanlanır. Arkadaşı, “Kardeşime nasıl yan gözle bakarsın!” diye kızmaz. “En sevdiğim iki insan evleniyor bundan daha mutlu ne olabilir ki” diyerek mutlu olur. ‘Hakan’ın çocuğunu kendi çocuğu gibi görür dünürler. Nişanlı genç kızımız ‘Reyhan’, ‘Hakan’ın hâlâ öldü sandığı karısına aşık olduğunu bilir ve bunu olgunlukla karşılar. Ölmüş bir kadını kıskanmayacak kadar anlayışlı. Dizi, bu noktalarda geleneksel kodlardan uzaklaşıyor.
Çocuk yıldız Emir Berke Zincidi yine hikayenin odak noktasında. Selvi boylu ve yakışıklı Emre Kı- zılırmak, Begüm Birgören’le şeklen olmasa da iyi bir ikili olmuş. Duru güzelliğiyle Başak Parlak da hikayenin mağduru olarak sevilecek gibi görünüyor.
Salı günlerine taze kan getirdiyse de reyting mücadelesinde zor rakipleri var. Geçen sezonun reyting rekortmeni ‘Aşk Yeniden’, ‘Kurtlar Vadisi’nin ‘Çakır’ efsanesini yeniden hatırlatıp iyi bir reytingle başlayan ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’, Özcan Deniz’li ‘Kaderimin Yazıldığı Gün’. Komedi ve aile dizisi seyircilerini adeta kapatan ‘Aşk Yeniden’den seyirci kapmak zorunda. Bunun için çocuk yıldız avantajını da kullanmaya çalışacak.
‘Kösem Sultan’ bize mi, dünyaya mı yapılıyor?Aylardır konuşulan ‘Kösem Sultan’ın tanıtımları nihayet yayınlanmaya başladı. Daha ilk bakışta bile ‘Tudors’ ve ‘Game of Thrones’ gibi dünya dizileriyle aynı kategoride mücadele edebileceğini gösterdi bize.
Aynı yapım şirketi TİM’S Productions’a ait ‘Muhteşem Yüzyıl’, 60 ülkede yayınlandı. Yüksek reytingine rağmen Türkiye’nin en ünlü oyuncularını bünyesine katmaya devam etti, paradan ve emekten kaçınmadı.
Türkiye için dizi yapıp, satılabilirse yurt dışına açılma dönemi bitmeli artık. Her dizi, dünya pazarına uygun şekilde yapılmalı. ‘Muhteşem Yüzyıl’ da, ‘Kösem Sultan’ da bunun en güzel örnekleri. Başarı tesadüf değil, hem emek ve para harcamayı, hem de risk almayı gerektiriyor.