Doğuş Yayın Grubu’nun eski CEO’su Cem Aydın; Gezi olayları sırasında görevinden ayrılmıştı hatırlarsanız. Ayrıldı, bir süre dinlendi ve geçen yılın sonlarında SOMERA (Sosyal Medya Reyting) adlı şirketiyle döndü. SOMERA; odağına sosyal medya insanlarına ilişkin ‘televizyon analitiği’ni koydu. Twitter-Nielsen güçbirliğinin Türkiye şubesi oldu.
‘Büyük veri’yi; internet ve sosyal medya göstergelerini izleyip kaydederek; akabinde televizyon analizleri ve tüketici davranışlarıyla harmanlayarak oluşturuyor. Mercek altındaki milyar tane sosyal medya mesajını; internet haber ve blog girişi derinlemesine değerlendiriyor.
Bir süredir SOMERA’nın reyting raporlarını dikkatle takip ediyorum. Yüz binlerce gerçek kullanıcı profilinin televizyon programları üzerine attığı sosyal medya mesajlarından ölçümleme yapılıyor. Ölçümleme kategorilerinden ilki ‘M/K’; yani kullanıcı başına düşen sosyal medya mesajı sayısı. İkincisi ise ‘Skor’. Skor; paylaşımların aldığı ‘mention’, ‘retweet’, ‘favori’ sayıları üzerinden etkileşimini gösteriyor.
Tahmin edebileceğiniz gibi SOMERA’nın rating ve izlenme oranları geleneksel ölçümlerden çok farklı. İnternetteki hayli geniş kullanıcı kitlesi genellikle dizileri televizyondan izlemediği gibi televizyon izliyorsa dahi, bir eli sosyal medyada olan kişilerden oluşuyor.
Bugün geleneksel ölçümlerin yanında tamamlayıcı veriler üretiyor gibi görünen SOMERA ve benzeri araştırma şirketlerinin; yakında işin merkezine oturacakları kesin.
TİB ya da bir başka kurum, torba ya da bir başka yasa; her ne sebeple ve ne çeşit bir erişim engellemesi öngörürse öngörsün; medyanın, araştırma şirketlerinin ve bireysel özgürlüklerin geleceği, internette şekillenecek çünkü.
TV’DEKİ GENÇLİK DİZİLERİNİN TWITTER SAVAŞI
‘Medcezir’ ve ‘Güneşi Beklerken’, dram dozu yüksek ‘gençlik’ dizileri... Her iki dizinin de kalbinde bir esas, bir de paralel aşk ilişkisi ya da üçgeni mevcut.
Ana karakterlarin gerçek yaşlarının ortalaması 25. Her iki dizi de sosyal medyada fırtınalar estiriyor.
‘Medcezir’; 60’ı bulan sosyal medya reytingiyle tüm diziler arasında açık ara şampiyon. Dizinin izlenme payının ise yüzde 83’ü zorlamışlığı var. Yani yayınlandığı sırada sosyal medyada online olanların büyük çoğunluğu ‘Medcezir’den söz ediyor.
‘Güneşi Beklerken’in reyting’i, gün birincisi olurken zorlamasa da, ‘Medcezir’in dörtte biri kadar. İzlenme oranı ise yüzde 40 bandında seyrediyor sosyal medyada. Bu dizilerle ilgili kişi başına düşen tweet sayısı 1.1-1.7 arasında değişiyor.
Aşk ve gençlik fırtınası bu iki dizinin sosyal medya ortamındaki en güçlü rakipleri ise ‘Karadayı’, ‘Çalıkuşu’, ‘Karagül’ ve ‘Kurtlar Vadisi Pusu’. Yeni başlayan ‘Küçük Ağa’ ve ‘Zeytin Tepesi’nin ilk bölüm başarılarını da göz ardı etmemek lazım.
Hem reklam verenler hem de TV yöneticilerinin; hedef kitlesi ‘genç’ izleyici olan dizileri değerlendirirken SOMERA verilerini öncelikle dikkate alması bana daha makul görünüyor.