Her İlhan İrem konseri, bu ‘farklı’ adamı yakından tanımak, ne anlatmak istediğini anlamak için büyük bir fırsat. O nedenle sık aralıklarla yapılmayan İlhan İrem konserleri hasret giderme zemini oluyor

İlhan İrem, dünyanın daha güzel bir gezegen olması için çaba sarf eden; yaşam felsefesine dair sevenleriyle paylaşacağı fikirleri olan bir müzisyen. Bu yaşam felsefesini anlatabilmek için kitaplar yazıyor, fırsat buldukça düşüncelerini anlatıyor insanlara. Müzik, bu yaşam felsefesini kitlelere daha hızlı biçimde aktarmak için kullanılan bir araç değil. İlhan İrem için bu yaşam biçimi, bu müzik ve tabii bu yaşam biçimini benimseyen İlhan İrem hayranlarını bir araya getiren konserler ayrılmaz bir bütünün çok önemli parçaları. O nedenle konserler genellikle bir hasret giderme zemini oluyor.

Haberin Devamı

İrem Bağı’nda bir geceHayranları bile farklı
İlhan İrem hayranlarının da diğer sanatçıların hayranlarından, fan kulüp üyelerinden belirgin farkları var. ‘İrem Bağı’ dedikleri bağ sadece müzikten ve konser tarihlerinden söz eden bir hayran kitlesine işaret etmiyor. İlhan İrem severler İlhan İrem sevgisi vesilesiyle birbirini tanımış ve çok iyi dost olmuş kişiler olabiliyor mesela. Bu tip dostluklar İrem Bağı içinde alışılageldik bir durum.
İrem’in müzikal yolculuğuna baktığınızda sanatçının daha kitlesel işlerden daha kişisel ve marjinal bir çizgiye kaydığını iddia etmek mümkün. Ancak İlhan İrem’in kitaplarını ya da İlhan İrem’in duruşunu anlatan kitapları okuduğunuzda, şarkılarını sindirdiğinizde aslında meselenin bu denli basit olmadığını da anlıyorsunuz. İrem Bağı, hem müzikle hem de yaşamla ilgili felsefesi olan bir çeşit cemaat. Hem de kapıları herkese açık olan bir cemaat.
İlhan İrem’in söylemlerini anlayamadığı, tavırlarını tuhaf bulduğu; daha net söylemek gerekirse kafasının içindeki kalıplara sokamadığı için kendisine türlü yakıştırmalar yapan, bıyık altından gülenler yok mu? Var elbet. Ama insanların yaftayı yapıştırma konusundaki acelesi de, anlayamadıkları şeylere dair korkularını dalga geçerek bertaraf ettikleri de bildiğimiz konular arasında.

İlhan irem: Memleketin gelmiş geçmiş en aykırı / en ayrıksı sanatçısı. Bir Barış Manço ya da Cem Karaca kadar popülerken, bu popülerliği elinin tersiyle iterek, doğru bildiği bir yol tuttu. Ve bu yolun sonunda da, kimilerinin ‘peygamber’, benim ise ‘akıl hocası’ dediğim bir tepeye ulaştı; memleketin en yüksek tepelerinden birine.
Naim Dilmener

Haberin Devamı