Cadde Usta oyuncu Rıza Akın'a duygusal veda!

Usta oyuncu Rıza Akın'a duygusal veda!

03.11.2022 - 13:36 | Son Güncellenme:

Oyuncu, yazar ve gazeteci Rıza Akın, önceki gün rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmış, yapılan kontrollerinde beyin kanaması geçirdiği belirlenmişti. Ameliyat sonrası yoğun bakıma alınan 65 yaşındaki sanatçı, dün hayatını kaybetti. Vefat haberi ile sanat camiasını yasa boğan usta oyuncu için Beyoğlu Atlas Sineması'nda tören düzenlendi. Rıza Akın, tören sonrası toprağa verileceği memleketi Adana'ya uğurlandı.

SEÇKİN ŞENVARDAR / MİLLİYET
40'a yakın sinema filmi ve dizide yer alan Rıza Akın için Atlas Sineması'nda düzenlenen törende Japon eşi Miho Shimotashiro ile oğlu Can Akın taziyeleri kabul etti. Dostları ve sevenlerinin Akın için son görevini yapmaya geldiği salonda kimi zaman duygusal anlar yaşandı. Shimotashiro, gözyaşı dökerek, eşiyle vedalaştı.

Törende Türkçe konuşma yapan Miho Shimotashiro, eşiyle ilgili duygularını paylaşarak; Rıza Akın hayatındayken kendini asla yalnız hissetmediğini söyledi ve ünlü ismin kaybından duyduğu acıyı dile getirdi.

Usta oyuncu Rıza Akına duygusal veda

Haberin Devamı

Törene; Rıza Akın'ın sinema sektöründen arkadaşları ile sanat dünyasından dostları Menderes Samancılar, Nur Sürer, Levent Özdilek, Tayfun Pirselimoğlu ile Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız katıldı.

Usta oyuncu Rıza Akına duygusal veda

Cenazede genç nesil oyunculardan kimsenin yer almaması dikkat çekerken, Akın ile geçtiğimiz yıl aynı dizide yer alan Yağmur Tanrısevsin'in salonda yer aldığı görüldü.

Usta oyuncu Rıza Akına duygusal veda

Dedesinin sahneye gelerek tabut başında helallik aldığı tören sonrası Rıza Akın, alkışlarla toprağa verileceği memleketi Adana'ya uğurlandı.

Usta oyuncu Rıza Akına duygusal veda

"KAFEDE YÜZÜNÜ GÖRDÜĞÜM AN DOSTLUĞUMUZ BAŞLADI"

Törende dostları ve birlikte çalıştığı arkadaşları, usta sanatçıyı anlattı. Yönetmen, senarist ve yapımcı Tayfun Pirselimoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

Çok acılar ve hikayeler çekmesine rağmen bundan ironiyle bahsedecek, dünya ile ilişkisini doğru yerden kurmayı beceren bir ruhtu. Ondan çok şey öğrendim. O bana 'Hocam' derdi ama bana esas hocalık yapan odur. Benin hemen tüm filmlerimde yer aldı. Benim keşfettiğim söyleniyor, onun kafede yüzünü gördüğüm andan itibaren dostluğumuz başlamıştı. Türk sineması çok önemli bir oyuncuyu kaybetti ama ben dostumu kaybettim.

Usta oyuncu Rıza Akına duygusal veda

"DOĞRULARI OLAN İNSANLARIN HEP BİR ÇİZGİLERİ VARDIR"

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, "Onu bugün dostları olarak sevenleri olarak ebediyete uğurluyoruz, mekanı cennet olsun inşallah. Geride kalan eserlerini inanıyorum ki devam edecek, onun öğrencileri çizgisini devam ettirecek. Doğruları olan insanların hep bir çizgileri vardır ve o çizgi devam eder. Bugün Türk sineması önemli bir değerini kaybetmiştir" dedi.

Usta oyuncu Rıza Akına duygusal veda

"SANKİ HAYATLA DALGA GEÇERDİ"

Oyuncu Levent Özdilek, "Bazı insanlar vardır aklınıza geldiği zaman gülümsersiniz farkında olmadan. Rıza işte öyle biriydi. Çünkü hayatı hem çok ciddiye alan, sağlam duruşu olan, emekten, alın terinden yana devrimci bir ruha sahipti. Hayatın tüm olumsuzluklarına karşı müthiş bir espri gücü vardı. Sanki hayatla dalga geçirdi. Ben de onu tanıma şerefine nail oldum. Hayatın olumsuzluklarına karşı aslında bu onun kalkanı, gücüydü" şeklinde konuştu.

Usta oyuncu Rıza Akına duygusal veda

"SÜREKLİ ACI ÇEKMEYE GELMİŞİZ"

Oyuncu Menderes Samancılar, "40 yıllık dostumdu hemşehrimdi. Motosikleti vardı, beni terkisine alır gezdirirdi. Hep konuşurduk arada ölümden de ayrılıklardan da konuşurduk. Arada şey de derdik. 'Hayatta en zor şey insanın arkadaşlarını göndermesi, keşke bir formülü olsa da hep beraber gitsek'. Nedir bu ya? Sürekli acı çekmeye gelmişiz, arkadaşları göndermek kötü bir şey. Anamızı babamızı gönderiyoruz bu acı geçiyor fakat arkadaşları yolcu etmek bitmiyor. İnsanın sürekli, kolu, yüreği, bacağı kopuyor. Canım kardeşimi, deli yürekli arkadaşımı asla unutmayacağız. O sevdiği, o güzel topraklara onu kendi ellerimizle bırakacağız, ona iyi bakın diyeceğiz" açıklamasını yaptı.

Usta oyuncu Rıza Akına duygusal veda

Haberin Devamı

Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında memleketi Adana’ya gelen Rıza Akın, 5 Nisan 2019 tarihinde, Hadırlı Mahallesi’ndeki portakal bahçesinde Japon Miho Shimotashiro ile evlenmişti.

Usta oyuncu Rıza Akına duygusal veda

"CANIM KARDEŞİMİ KAYBETTİK"

Rıza Akın’ın hastaneye kaldırıldığını meslektaşı Menderes Samancılar sosyal medya hesabından duyurmuştu. Samancılar, vefat haberini de “Canım kardeşim Rıza Akın’ı kaybettik” cümlesiyle paylaştı.

Usta oyuncu Rıza Akına duygusal veda

"CAHİL CAHİL KONUŞMA DOKTOR, İNSANIN BABASI ÖLÜR MÜ?"

'Kardeş Payı' adlı dizide Ahmet Kural ve Murat Cemcir ile rol alan Rıza Akın, 'Tahsin' karakterine hayat vermişti. Karakterin hayatını kaybetmesi üzerine Murat Cemcir'in, "Cahil cahil konuşma doktor, insanın babası ölür mü?" şeklindeki repliği sosyal medyada yeniden gündem oldu.

Usta oyuncu Rıza Akına duygusal veda

Haberin Devamı

RIZA AKIN KİMDİR?

Erzincan kökenli bir aileye mensup olan Rıza Akın, 15 Eylül 1957 tarihinde Adana'da dünyaya geldi. Ortaokula giderken Adana Halkevi’nde tiyatroya başlayan sanatçı, tiyatroya devam etmek amacıyla Ankara’ya taşındı. Ankara Birlik Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuğa adım attı. Bir dönem gazetecilik yaptı. Sinema seyircisi Akın’ı, Tayfun Pirselimoğlu filmleriyle keşfetti.

Usta oyuncu Rıza Akına duygusal veda

2007 tarihli ve kendi adını taşıyan 'Rıza' ile başlayan oyunculuk kariyeri, 2010’da Antalya Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü kazandığı 'Saç' ile devam etti ve yakın zamana kadar sürdü. Aralarında 'Süt', 'Karanlıktakiler', 'Bir Ses Böler Geceyi', 'Hükümet Kadın', 'Albüm', 'Bayi Toplantısı'nın bulunduğu birçok filmde rol aldı. Son filmi “Her Şeye Rağmen” yeni tamamlanmıştı.