Son Güncellenme:
Evinizde ya da iş yerinizde kullandığınız elektronik cihazların harcadığı enerji miktarını tek tek hesaplamak zor gibi görünse de aslında bunun çok basit yolları bulunuyor. Sık kullanılan birkaç elektrik teriminin anlamını ve kullanım yöntemini öğrenerek, tükettiğiniz enerjinin miktarını ve ücretini de saptayabilirsiniz. Bilgisayarınızın ne kadar elektrik tükettiğini bilmeniz, elektrik tasarrufu için neye ihtiyacınız olduğunu de öğrenmenizi sağlar. Çevre dostu bilgisayar bileşenleri kullanmak, bilgisayar kasanızın temizliğini yapmak ve akıllı elektrik sayaçlarını tercih etmek enerjiden tasarruf etmenizi kolaylaştırır. İşte bilgisayarınızın harcadığı elektrik miktarını azaltmanın 4 yolu...
Watt birimi, çalışmakta olan cihazın verebildiği maksimum gücü ifade eder. Buna çıkış gücü ya da çalışırken harcadığı güç de denebilir. Masaüstü bilgisayarlar ortalama olarak 300 – 600 Watt arası güç kullanır. Kilowatt ise elektrik devresinde taşınan gücü ölçmeyi sağlar. Monitör ve diğer bağlı cihazlarla birlikte 1000 Watt (1 Kilowatt ) güç üretme kapasitesine sahip bir bilgisayar 1 saat boyunca çalıştığında 1 Kilowatt saat (kWh) enerji tüketir. 1 kWh enerjinin ortalama 0,50 kuruş olduğunu varsayarsak, günde 6 saat çalışan 600 Watt kapasiteli bir bilgisayarın aylık elektrik tüketim ücreti ((600 x 6 x 30 x 0,50) / 1000) formülüyle 54 TL olarak hesaplanabilir. Bilgisayarınızın Watt değerine ve kullanım sıklığınıza göre ortaya çıkan elektrik tüketim ücretinizi bu şekilde kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Yeni bir bilgisayar alacaksanız ya da mevcut bilgisayarınızın bazı parçalarını değiştirmeniz gerekiyorsa, elektrik tasarrufu için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. İşlemci (CPU), grafik işlemci (GPU), sabit disk (HDD) ve anakartlar, bilgisayarlardaki en fazla elektrik tüketen parçalardır. Yüksek performans değerlerine sahip bileşenlerin elektrik tüketimlerinin de fazla olduğu biliniyor. Fakat yeni nesil üretim teknolojileri sayesinde, çevre dostu olarak tabir edilen bileşenler artık pek çok markanın piyasa sunduğu ürünler arasında yer alıyor. Daha az enerji tüketmesine rağmen performanstan ödün vermeyen bu bileşenleri tercih ederek, hem elektrik tasarrufu sağlayabilir hem de uzun süreli ve verimli kullanım imkânına sahip olabilirsiniz.
İçeriye hava girişinin sağlanması için bilgisayar kasalarının arka ve yan kısımlarında delikler bulunur. Bu deliklerden içeriye giren hava, yüksek ısı üreten bileşenleri soğutabilmek için fanlar yardımıyla kasa geneline ve doğrudan işlemcilere yönlendirilir. Zaman içerisinde hava dolaşımından dolayı fanlarda biriken tozlar, sağlıklı soğutma yapılmasını engelleyerek yüksek enerji tüketilmesine yol açar. Hatta bu nedenle performans düşüşleri yaşamanız ya da ısınan parçaların yanması yüksek bir olasılıktır. Bilgisayarınızın kasasını bir yıldan fazla süredir hiç açmadıysanız, muhtemelen içinde büyük bir toz kütlesi birikmiş olabilir. Hem bilgisayarınızın ömrünü uzatmak hem de elektrik tasarrufu sağlamak için altı ayda bir kasa temizliği yapmalısınız. Elektrik süpürgesi yardımıyla bu işlemi kendiniz yapabilir ya da bir teknik servisten destek alabilirsiniz.
Geleneksel elektrik sayaçları gün içerisindeki elektrik tüketimini tek zamanlı tarife üzerinden ölçerler. Oysaki günün tüm saatlerindeki elektrik ücretleri farklılık gösterir. Gündüz (06:00 - 17:00), akşam (17:00 - 22:00) ve gece (22:00 - 06:00) olmak üzere 3 farklı tarife uygulanır. Gündüz ve akşam saatleri yüksek tarifeden hesaplanırken, gece saatleri daha düşük tarifeden hesaplanır. Akıllı elektrik sayaçları, elektrik tüketiminizi günün hangi saatlerinde gerçekleştirdiğinizi ölçebildikleri için, tarifeler arasında otomatik geçiş yaparak ideal tüketim ücretinizi belirlerler. Böylelikle bilgisayarınız da dâhil olmak üzere tüm elektronik aletleri kullanırken elektrikten de tasarruf etmiş olursunuz.