Son Güncellenme:
Yem bitkilerinin bol miktarda bulunduğu hayvancılık amacıyla kurulan, taban suyu derinliğine sahip olan arazilere mera denir. Meralar genelde meyilli ve engebeli arazilerdir. Orman içi alanlarda da bulunan meralar sayesinde hayvanlar, daha kaliteli bir şekilde beslenmektedir.Meralarda bitki örtüleri kısa boylu ve seyrek olduğu için hayvanlar rahatça hareket edebilmektedir. Toprak yapısı kumlu ve çakıllıdır. Yağmur suyunu engebeli bir yapıya sahip olduğu için tutamaz ve toprak genelde kuru kalır.
Meralardan elde edilen yem, yüksek besin değerine sahip olduğu için bu alanlardan beslenen hayvanların verimi daha yüksektir. Bu durum çiftçilere de ekonomik açıdan fayda sağlar. Özellikle yağışın fazla olduğu dönemlerde meradan daha fazla yem alınır.
Mera ıslahı, meralardan daha çok verim elde etmek için yapılan bakım çalışmalarıdır. Bunun için bakımsız olan meralara gübre atılır. Ayrıca bu alanlar yabancı otlardan temizlenir. Meraların kısa bir zamanda yıpratılmaması için arazi dönemsel olarak kullanılmalıdır. Çok fazla hayvan aynı anda meraya bırakılmamalıdır. Bu alanlarda yetişecek otların daha kaliteli olması için kullanılan tohumun dayanıklı olduğuna dikkat edilmelidir.
Meraların her zaman uygun mevsimlerde kullanılması gerekir. Bitkilerin olgulaşması beklenmelidir. Bunun yanı sıra meraların kapasitesi dikkate alınmalı ve yem tipine uygun hayvanların otlatılması gerekmektedir. Böylece meralardan daha yüksek verim elde edilir.