Püf Noktaları Otomatik sulama: Doğru seçimi yapmak için bilmeniz gereken her şey

Otomatik sulama: Doğru seçimi yapmak için bilmeniz gereken her şey

02.08.2021 - 13:53 | Son Güncellenme:

Yaz demek, bahçe keyfi demek… Akşamları sulama yapmak, çim kokusunu içine çekmek hoşunuza gidebilir. Ama her gün her gün yapmak zor geliyorsa otomatik sulama sistemi kurabilirsiniz? Bu yazımızda bu sistemlerle ilgili genel bilgi yer alıyor.

Otomatik sulama: Doğru seçimi yapmak için bilmeniz gereken her şey

 

Tatilde yazlığına gidenlerden misiniz, yoksa şehirde bahçesi olan şanslılardan mı? Her iki koşulda da sıcaklıkların çok arttığı bugünlerde bitkilerinizin canlılıklarını sürdürmeleri için vakit ayırmanız ve bakım yapmanız gerekir. Güneşin güçlü olmadığı çok erken ya da geç saatlerde yapılması gereken sulama bir zahmete dönüştüyse ve bitkilerinizi ihmal ediyorsanız, otomatik sulama sistemi kurmayı tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yaz aylarında sulama zahmetine son vermek için düzenlenen sistemler arasında toprak altına gömülenler, anahtar teslimi kitler ve programlanabilen ürünler yer alıyor.

Damla sulama, yeraltı, otomatik veya hatta bağlı programcı... Bu seçenekler acemi bahçıvanları biraz korkutan sistemler olabilir. Ancak bu sistemlerin kullanımına bağlı olarak su tasarrufu da yapacağınızı biliyor muydunuz?

Otomatik sulama, pratik ve kullanımı kolay

Siz yokken bitkilerinizi ara sıra sulamaya mı ihtiyacınız var? Bahçenizi mutlaka bir zamanlayıcılı otomatik sulama sistemi ile donatmak zorunda değilsiniz (örneğin, seçtiğiniz saatte söner ve bitkilerinizi 5 dakika sular). Farklı üreticiler vidalı koni sistemleri (damlatıcılar) sunmaktadır. Kullanımı da oldukça kolaydır: Şişeye vidalanan koni toprağa dikilir ve siz yokken su yavaş yavaş su salınır.

Haberin Devamı

Damla sulama: Başlamak için kitler

Balkonda, terasta veya bahçede damlama sulama sistemi, bitkilerinize doğru miktarda su sağlar. Her bitkinin dibinde düşük basınçlı sulama, su tasarrufu sağlar ve büyümesi için iyidir. Damla sulama için belirli bir hortum, konektörler (bağlantılar, saptırıcı, damlatıcılar, tapalar vb.) ve damlatıcılar seçmelisiniz. Bunlar boruya (bağlantılar vasıtasıyla) bağlanacak ve suyun akmasına izin verecektir. Ve sulamanın otomatik hale gelmesi için sistemi bir programlayıcı ile donatmak yeterlidir. Damla sulama hakkında bilgi edinmek için ideal çünkü kit, bir sistem oluşturmak ve sulamak için ihtiyacınız olan her şeyi içeriyor. Bu tip kit ayrıca bahçe bitkileri, çit görevi gören sıra bitkileri, domates gibi hassas bitkiler ve hatta henüz fide halindeki bitkiler için de mevcuttur...

Damla sulama: Kendin yap sistemleri

Daha uzman bahçıvanlar, damlama sistemlerini kendileri oluşturabilir veya bir peyzaj veya bahçe uzmanına emanet edebilir. Basitliğe odaklanan yeni başlayan özel programcı birçok model var. Sulama süresini ve sıklığını ayarlamanızı sağlayan basit bir döner düğme sayesinde önceden tanımlanmış 17 programa erişebilirsiniz.  Onlar sayesinde, sulama programlarınızı akıllı telefonunuzdan uzaktan ayarlayabilirsiniz. Programlayıcıya, toprağın veya sağanak yağışın nem seviyesini bildiren bir nem sensörü veya yağmur ölçer de bağlanır. Şiddetli yağmur durumunda, kontrolör israfı önlemek için su kaynağını kapatabilir.