Pazar Beş yıldızlık sorular

Beş yıldızlık sorular

03.03.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Astrolog Hakan Kırkoğlu, Türkiye’nin ilk "Astroloji Bilgi Yarışması"nı düzenlemeye hazırlanıyor: "Amacım bu işin köklü bir tarihe sahip bir bilim olduğunu göstermek"

Beş yıldızlık sorular

Beş yıldızlık sorular

Astrolog Hakan Kırkoğlu, Türkiye’nin ilk "Astroloji Bilgi Yarışması"nı düzenlemeye hazırlanıyor: "Amacım bu işin köklü bir tarihe sahip bir bilim olduğunu göstermek"

GÜLAY FIRAT

Astroloji dendiğinde akla ilk burçlar geliyor. Astroloji merakı ise meslek, yaş tanımıyor; şarkılara bile konu oluyor. Örneğin "Gel bana burcunu söyle / Yay mısın, Oğlak mısın?" şarkısını burçseverler anında kanıksamıştı. Türkler astrolojiyi sevdi, burçlarına sahip çıktı. Durumu fark eden bazı uyanıklar kılıktan kılığa girip gezegenlerden bize özel haberler (!) getirdi. (Sözümüz işin ehli astrologlara değil elbet.) Astrolog denildi mi, insanların şuurlarına kahinler, falcılar gelir oldu.
Tam da bu noktada astrolog Hakan Kırkoğlu sürpriz bir yarışmayla devreye girdi. İki yıl önce Astroloji Birliği Derneği’ni (Astrobil) kuran Kırkoğlu, 13 Nisan 2002’de Türkiye’nin ilk "Astroloji Bilgi Yarışması"nı gerçekleştirmek için kollarını sıvadı.

"Panayır falcıları"na karşı
18 yıldır astrolojiyle uğraşan, dersler veren Hakan Kırkoğlu, neden astroloji bilgi yarışması düzenlediğini şöyle anlatıyor: "Amacım astrolojinin bu sığ bilgilerden fazlasına sahip bir bilim olduğunu göstermek. Bu amaçla iki yıldır astroloji eğitimi veriyorum. Astrolojiyi hurafe olarak algılayanların düşüncelerini değiştirmek istiyorum. İnsanların akıllarında oluşan bu imajda, televizyona ellerinde küre ile çıkıp, renkli perukları ve ilginç makyajlarıyla burç yorumlayan ‘panayır falcıları’nın büyük etkisi var. İnsanlara astrolojinin, köklü bir tarihe sahip ciddi bir bilim olduğunu göstermek için yarışma düzenlemeye karar verdim." Jüri üyeliğini astrologlar Hakan Kırkoğlu ile Deanna Erkut’un yapacağı yarışmayla ilgili ayrıntıları, Kırkoğlu’nun yandaki yazısında bulabilirsiniz.

Yarışmaya katılanlar neler söylüyor?
"Gezegenlere göre evlendim"
ZEYNEP SÜZMEN ŞEN: 29 yaşındaki Zeynep Süzmen Şen, nikah saatini gezegenlerin durumuna göre belirlediğini söylüyor: Ailesinin astrolojiye her zaman ilgili olduğunu belirten Şen "Merakım doğuştan. Sürekli astroloji üzerine kitaplar okuyor, kendimi geliştirmeye uğraşıyorum. Evlenirken nikah saatini ayarlamaya çalışmıştım. Ancak tüm uğraşılarıma rağmen bazı aksilikler sonucu nikah bir saat kadar sarktı" diyor.

"Liseden beri ilgiliyim"
EBRU DEDE: Yaptığı araştırmalarda astrolojinin derin bir mevzu olduğunu fark eden Dede, Milliyet’teki burç yorumlarından takip ettiği Hakan Kırkoğlu’la irtibat kurup öğrencisi oldu: "Yarışma beni çok heyecanlandırıyor. Çünkü astrolojide bilgi sonsuz gibi."

"Astroloji dipsiz bir kuyu"
GÜNEŞ AKSAN (Astrobil Başkan Yardımcısı): Yarışmada bilgisini sınayacak olan Aksan "Kendimi bildim bileli astrolojiye ilgim hep vardı. Birtakım kader olayları kafamda hep soru işaretlerine neden olurdu. Kader nasıl işliyor? İnsan yaşamlarını mukayese ettiğinizde ortaya çıkan farkların nedenleri nedir? Tüm bu soruların yanıtını astrolojide buldum. Sertifikalı astrolog oldum. Astroloji bence dipsiz bir kuyu. Bu sebeple zorlu bir yarış olacak kanısındayım."

"Saatleri ayarlayıp doğum yaptım"
DORA YILMAZ: Astrolojiyi özümseyen Dora Yılmaz çocuklarının doğumları için astrologa danıştığını anlatıyor: "Astrolojiye ilgimden dolayı çocuklarımın doğum ay ve saatlerini bir astrologdan aldığım bilgiler doğrultusunda belirledim. Başta doktorum kabul etmese de, onu ikna ettim ve belirlenen saatte sezaryene girdim. Sonra pişmanlık yaşadım ama. Şu anki bilgim olsa ben o saatte doğum yapmazdım. Çünkü oğlum içine kapanık bir çocuk oldu, astrologun yanlışı olduğunu düşünüyorum. Sonunda eğitim alıp, bilgi sahibi olmak istedim. Gelecek tehlikeleri gidermek için astrolojiyi öğrenmenin faydalı olduğunu düşünüyorum."

Astroloji bilgi yarışması
R. HAKAN KIRKOĞLU

Belki şaşıracak, inanamayacaksınız. Astrolojinin bir bilgi disiplini olduğunu vurgulamak, öğrenme hevesini ve heyecanını yaymak ve astroloji ile ilgilenenleri bir araya getirmek için Astrobil bir bilgi yarışması düzenliyor. Yarışma için halihazırda üçer kişilik 5 grup aday olduklarını açıkladılar ve eğer talep gelirse bir altıncı grup daha eklenebilir. Bu konuda bana e-posta gönderebilirsiniz.
13 Nisan Cumartesi günü Maçka’da İTÜ Tesisleri Büyük Salon’da (saat 13:00) yapılacak olan yarışmada neler var? İlk etapta her grubun yanıtlaması istenen 5 ana daldan sorular yer alıyor. Bu bölümler Astronomi, Tarih, Temel Astroloji, Astrologlar ve Klasik Astroloji olacak. Bu dalların hepsi bir astroloğun bilgi dağarcığında olması beklenen konular. Eski astronom ve astrologlardan astronomiye, genel bilgilerden tarihe kadar 25 soru yanıtlanırken ayrıca gruplar isterlerse riski daha yüksek joker sorulara yanıt verebilecekler. Bu soruların puan değeri yüksek olacağı gibi yanlış yanıtlar için risk yaratacak.
Kuşkusuz bu yarışmaya izleyici olarak katılmak bile astroloji bilgilerinizi zenginleştirmenize faydalı olacak. Her sorunun ardından kısa açıklayıcı bilgiler vereceğiz. Yarışmanın heyecanlı bir oyun olduğunu da unutmamalıyız. Sonuçta hepimiz kazançlı çıkacağız. Birinci gelecek grup için değişik hediyelerimiz olacak. Bunları sürpriz olarak saklıyoruz. Yarışmaya izleyici olarak katılmak isteyenlerin bana eposta atarak isim ve soyadlarını bildirmelerini rica ediyorum. Yarışma ilgili detaylı bilgileri www.hakankirkoglu.com adresinden takip edebilirsiniz.
Bu arada yarışma günü Astroloji’de Sertifika Programı’nın sonuçları da açıklanacak. Bu programda başlangıç ve ileri seviyeleri tamamlayan öğrenciler girdikleri hesaplama, temel bilgiler ve tamamladıkları yorumlama projelerinin sonuçlarını öğrenecek ve başarılı öğrenciler sertifikalarını alacaklar. Mutlu bir hafta sonu dileğiyle.

"Ay boşluktaysa dava açmam"
Av. BELMA BIÇAKHAN (Astrobil Başkan Yardımcısı): Astroloji bilen insanların uygun şartları iş kurarken, taşınırken, bir işe başlarken dikkate alması gerektiğini söyleyen Belma Bıçakhan, Ay’ın boşlukta olduğu zamanlarda sürüncemede kalmaması için dava açmadığını söylüyor ve ekliyor: "Evlenirken uygulamaya çalıştım. Şu an hamileyim, doğum konusunda böyle bir uygulama yapmayı düşünmüyorum. Çünkü her yapacağınız şey bilginizle sınırlı, bu nedenle bir yerde hata yapma ihtimali var. Olası bir hatada bir başkasının yaşamını etkilemek istemediğimden, doğumu bebeğin kendisine bıraktım. Ama evlenirken kendimin ve eşimin doğum haritalarına uygun bir zaman bulmaya çalıştım. Yarışmada sunuculardan biri de ben olacağım."

"Ölümden döndüm"
MERİH AKALIN: Astroloji Bilgi Yarışması’nın sunucularından olan Merih Akalın’ın da yaşamında astrolojinin önemli bir yeri var. "Astrolojiye ilgim 1991’de başladı. Vedic Astrolojisi ile başladım. 11 yıldır ilgileniyorum. Almanya’ya meraktan gittiğim sağlık merkezinde yapılan yanlış bir uygulama yüzünden ölümden döndüm. 5-6 sene felç gibi olmuştum. Şimdiki bilgilerim olsaydı, değil yurtdışına çıkmak, o dönem evden dışarı ayağımı bile atmazdım."




PAZAR