Pazar Küçük kıllı yaratıklar geri döndü

Küçük kıllı yaratıklar geri döndü

15.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Hobbit” üçlemesinin ikinci filmi “Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları” bu hafta vizyonda. Filmi izlemeden önce hobbitlere dair bilmeniz gerekenler ise burada

Küçük kıllı yaratıklar geri döndü

Kıllı ayaklı, garip kulaklı, ufak tefek, keyfine düşkün yaratıklar. Bugünlerde bizim dünyamız da çok meşhur olan Orta Dünya’nın sakinleri hobbitlerden bahsediyorum. J.R.R. Tolkien’in edebiyat dünyasına kazandırdığı, fantastik edebiyatın başyapıtlarından kabul edilen “Hobbit”in üç filmden oluşan sinema uyarlamasının ikincisi “The Hobbit: The Desolation of Smaug/Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları” adıyla vizyonda.
“Hobbit” aslında yazarı Tolkien’in çocuklarına anlattığı bir masaldı. 1937’de ilk kez basılan kitabın kaderini belirleyen de ortalama bir hobbit boyunda olan bir insandı aslında; kitabın yayıncısı Stanley Unwin’in
10 yaşındaki oğlu. Unwin metin ilk eline geçtiğinde oğluna okutup bir değerlendirme yapmasını istemiş ve geçer not alınca kitabı basmaya karar vermişti. Tolkien’in eserini
bir çocuk kitabı olarak değerlendirmeyi reddettiğini de belirtelim. Filmleriyle gişede hasılat rekorları kıran bu kitapların film hakları 1969 yılında yalnızca 10 bin pounda satılmıştı. Filmi izlemeden önce hobbitlere
ve üçlemeye dair bilmeniz gerekenlerden bazılarını sizin için derledik.

Ortalama yaşları 100
* Hobbitlerin boyları 60-120 santimetre arasında değişiyor. Diğer adları “buçukluk”, kısa boylu oldukları için özellikle insanlar arasında böyle adlandırılmışlar. Lakin bu tabirden çok hoşlanmıyorlar.
* Hobbitler Dumanlı Dağlar’dan Shire’a göç ederken üç ana boya ayrılmış: Samanpostlular, Kılayaklar ve Ülkenler.
* Samanpostlular macerayı seven eksantrik hobbitler. Bilbo, Frodo, Merry ve Pippin’in soyları Samanpostlulara dayanıyor.
* Hobbitlerin “insan” soyundan geldiğine inanılıyor fakat ayrım ne zaman, nasıl oldu bilinmiyor.
* “Hobbit”in kahramanı Bilbo, kaydedilmiş en yaşlı hobbit, 131 yaşına kadar yaşıyor. Ortalama hobbit yaşı 100.
* Filmlerin aksine Tolkien tüm hobbitlerin koca ayaklı olduğunu yazmıyor. Ancak kıllı ayaklı oldukları kitapta da yazıyor.
* Ortalama altı öğünleri var. Her öğünü iki kere yiyorlar.

En değerli yiyecekleri mantar
* Bira ve pipo içmeyi çok seviyorlar. Kendi hasatları otlar ve ürettikleri biralarla övünmekten de geri durmuyorlar. Pipodan duman halkaları çıkarmak hobileri arasında. En büyük ve kusursuz halka takdir topluyor.
* En değerli yiyecekleri mantar. Gençler arasından mantar toplamaya çıkmak çok yaygın bir “spor”.
* Hobbitler genelde kovuklarda yaşıyorlar. Yuvarlak tüneller kazdıkları için kovukların pencere ve kapıları da genelde yuvarlak oluyor. Bu arada
sadece fakir ve zengin hobbitler kovuklarda yaşıyor. Orta sınıf küçük ve alçak tavanlı kulübelerde kalıyor.
* Kulakları elfler gibi sivri ama aralarında bir bağ yok. Hobbitlerin sivri kulaklı olduğu hiçbir kitapta yazmıyor. Bu bilgi Tolkien’in yazdığı bir mektuptan geliyor.
* Tehlikeyle karşılaştıklarında genelde saklanmayı seçiyorlar ama sapan ve taş atmada ustalar. Bu arada Orta Dünya’da saklanmasını en iyi bilen ırk hobbitler. Tolkien “bulunmayı istemeyen bir hobbiti bulmak imkansızdır” der.
* Erişkinliğe 33 yaşında giriyorlar. 50 yaşında bir hobbit 30 yaşında bir insan kadar yaşlı görünür.
* Hobbit doğum günleri çok önemli. Büyük partiler verilir, bol yemek, su gibi akan içki... Ama bu partilerde biz insanların alışkın olduğundan farklı olarak doğum günü çocuğu davetlilere hediyeler veriyor.
* “Yüzüklerin Efendisi”nde anlatılan yüzük savaşlarına kadar gözlerden uzak, kendi dünyalarında bir yaşamları var. Rahatlığı, huzuru ve rutini seven karakterler. Kapalı bir komüniteleri var. Shire’a dışarıdan ziyaretçi pek gelmiyor, Gandalf hariç. Onun havai fişeklerini seviyorlar sevmesine ama genç hobbitlerin aklını anlattığı hikayelerle çelmesinden pek hoşnut değiller.
* Parlak renkli kıyafetleri seviyorlar. Özellikle sarı ve yeşil gözde renkler.
* Ayakları kıllı ve altı da oldukça sert bir deri ile kaplı olduğu için ayakkabı giymiyorlar. Ayakları sayesinde sert, kaygan zeminde çok iyi tırmanıyorlar.
* Kendi takvimleri var. Her yıl bir pazartesi günü başlıyor ve cuma günü bitiyor. Her ay 30 gün sürüyor.
* Tolkien’in hobbitleri fantastik edebiyattaki “unlikely hero” (beklenmedik kahraman) kategorisini yarattı.

Haberin Devamı

Küçük kıllı yaratıklar geri döndü

Takma ayaklar için bacaklarını tıraş etti

* Filmin yönetmeni Peter Jackson’ın Bilbo Baggins rolü için, her ne kadar başka isimler konuşulsa da, başından beri düşündüğü tek isim Martin Freeman’dı. Jackson aktörün “Otostopçunun Galaksi Rehberi” filmindeki performansını izlemiş ve hayran kalmıştı.
* Martin Freeman bu filmle birlikte ikinci kez ünlü bir İngiliz edebiyatı uyarlamasında rol almış oldu. Bir diğeri “Sherlock Holmes”taki Dr. Watson karakteri. BBC’nin televizyon uyarlaması olan “Sherlock”taki rol arkadaşı Benedict Cumberbatch ile “Hobbit” filmlerinde de birlikte.
* Filmin makyaj ve saç süpervizörü Rick Findlater, 18 ay süren çekimler boyunca 20 litre yapıştırıcı ve yaklaşık 725 bin kilometre yak (Tibet sığırı) tüyü kullanıldığını söyledi.
* Figüranlar da dahil olmak üzere bütün oyuncular peruk taktı. Yaklaşık 700 peruk kullanıldı.
* Takma burun, kulak gibi plastik parçalar için 4 bin ton silikon kullanıldı.
* Başrol oyuncusu Martin Freeman takma ayakları daha kolay giyebilmek için çekimler boyunca bacaklarını tıraş etmek zorunda kaldı. n