Pazar VetBüs’le sokak hayvanlarına ayakta tedavi

VetBüs’le sokak hayvanlarına ayakta tedavi

02.01.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Sokak hayvanlarına yönelik mobil klinik hizmeti veren ve bugüne kadar 8 bine yakın aşılama yapan VetBüs’e Alo 153 Çözüm Merkezi’ni arayarak ulaşabilirsiniz

VetBüs’le sokak hayvanlarına ayakta tedavi

ÖZLEM ÜLKÜ - Gaziantep’te 4 yaşındaki Asiye’nin pitbull cinsi köpeklerin saldırısıyla ağır yaralanmasının ardından sokakta yaşayan hayvanların durumu tartışma konusu oldu. Öyle ki, sahipsiz ve ‘tehlike arz eden hayvanlar’la ilgili önlemler kapsamında çıkarılan genelgeyle sahiplenilmemiş olanlara el konulması ve hayvan bakımevlerine götürülmesi gerektiği belirtildi. Tartışmalar bir yana sokaktaki canların zarar verecek duruma gelmeden korunmaları herkesin hemfikir olduğu başlıca nokta. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında hayata geçirdiği mobil klinik VetBüs, sokak hayvanlarına ulaşıyor. Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak 39 ilçede görev yapan VetBüs, sahipsiz hayvanların alınması, bakımevine sevki, muayene ve tedavisi, antiparaziter ilaç uygulanması, aşılanması, dijital kimliklendirilmesi, sahiplendirilmesi veya alındığı yere geri bırakılması gibi çok sayıda faaliyette bulunuyor. İBB Veteriner Hizmetleri Müdür Yardımcısı Işıl Yönet, tüm dünyada yaşamı derinden etkileyen pandemi karşısında beş adet bakımevi, bir hayvan hastanesi ve bakımevi ile bir adet aşılama ve tedavi ünitesiyle sahipsiz hayvanların muayene ve tedavilerini sürdürmeye devam ettiklerini söylüyor: “Acil hayvan ihbarlarını değerlendirmek üzere Anadolu ve Avrupa yakasında birer hayvan bakımevimiz 7 gün 24 saat aktif olarak çalışmaya devam etti. Beslenme desteği 655 noktada artırılarak sürdürüldü.”

Haberin Devamı

VetBüs’le sokak hayvanlarına ayakta tedavi

Mikroçiple kayıt altında

Vetbüs yola çıktığı günden bu yana 837 sokak hayvanının tedavi edilmesini sağladı. 7 bin 778 hayvanı aşılayan ekip 785 hayvanı da mikroçip ile kayıt altına aldı. İnternet sitesi ve sosyal medya hesapları aracılığıyla ilan edilen program dahilinde önceden belirlenmiş alanlarda sahipsiz hayvanlara hizmet veren VetBüs’e Alo 153 Çözüm Merkezi’ni arayarak da ulaşılabiliyor.

VetBüs’le sokak hayvanlarına ayakta tedavi

Sahipsiz hayvanlar araçta ilk olarak veteriner hekimler tarafından muayene ediliyor. Hayvanların cinsiyet, ırk, yaş vb. değişkinlerine göre ihtiyaçları da değişiyor. Işıl Yönet, bu değişkenlere göre yapılanları şöyle anlatıyor: “İhtiyaca göre kuduz aşıları ve antiparaziter uygulaması kedi ve köpekler için yapılıyor. Aracımızda cerrahi operasyonlar ve kısırlaştırma işlemleri yapmıyoruz. Bunun için gönüllüler ile hayvanseverleri İBB ve ilçe hayvan bakımevlerine yönlendiriyoruz. Bir diğer önemli uygulama ise mikroçip ile dijital kimliklendirme. Yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan mikroçip uygulamasının vücuda bir zararı yok. Uygulama yapılmadan önce anestezi verilmez ya da ameliyathane gibi steril bir ortama gerek yoktur. Hayvanların kaybolduğu durumlarda; özel veteriner klinikleri, hayvan bakımevleri ve belediyeler, hayvanlarda bulunan bir mikroçip ile tarama yapma olanağı bulur. Hayvanın, yaşı, cinsi, geçirdiği hastalıkları ve tedavileri görmenin yanı sıra kontrolsüz hareketleri önlemede de büyük bir fayda sağlıyor. Uyguladığımız mikroçiplerde GPS (Küresel Konumlama Sistemi) özelliği yoktur. “

Haberin Devamı

VetBüs’le sokak hayvanlarına ayakta tedavi

Vetakademi ile eğitim

VetBüs aracı ile bugüne kadar 42 kedi, 13 köpek sahiplendirildi. Bu sayıyı artırmak için çalışmalara devam eden ekip, görevli veteriner hekimler aracılığıyla hayvana bakacağınız yer, tecrübeniz, ilişkinizle ilgili yapılan mülakat sonunda bir canın sıcak bir yuvaya kavuşmasına aracı oluyor. Yine her gün saat 10.00 ile 15.00 saatleri arasında ziyarete açık olan hayvan bakımevleri aracılığıyla sahiplenme de yapabilirsiniz. Yönet bu konuyla ilgili ek olarak şu önerilerde bulunuyor: “Hayvan Kayıt Sistemi (vetnet.ibb.gov.tr) üzerinden de sahiplenebilir hayvanlara ulaşabilir. Ayrıca vatandaşlarımıza hayvan sahiplenmeyi özendirmek için “Hayvan Sevgisi ve Sağlığı” ile “Hayvan Sahibi Olmanın Sorumlulukları” eğitimleri de veriyoruz, buralara da katılım sağlanabilir.