Ekonomi Bankada mevduat hesabı olanlar dikkat: Paraya göre yüksek faiz!

Bankada mevduat hesabı olanlar dikkat: Paraya göre yüksek faiz!

14.05.2024 - 07:41 | Son Güncellenme:

Faiz oranlarının yükselmesi ile birlikte mevduata yatırım cazip hale gelmeye başladı. Bankalarda yatırılan paraya göre faiz oranları değişiyor. Yüksek meblağa daha fazla faiz oranı veriliyor. Peki bunun nedeni ne? Faiz oranları daha da yükselir mi? İşte detaylar...

Bankada mevduat hesabı olanlar dikkat: Paraya göre yüksek faiz

Milliyet.com.tr/ Merkez Bankası 1-3 ay vadeli mevduatlarda faiz oranını yüzde 67-68 olarak açıklasa da bankalarda şu anda ortalama mevduat faizleri yüzde 60’a yaklaştı. Özellikle mevduat hesabı açılırken yatırılan paraya göre faiz veriliyor. Meblağ yüksekse faiz oranı daha da yükseliyor. Peki faiz farkının sebebi ne? Vatandaşlar yüksek faiz için bankaya gidip pazarlık yapmalı mı? Şu anda 1 milyon TL’nin faiz getirisi ne kadar oldu?

Haberin Devamı

Öte yandan TÜİK her ay düzenli olarak finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklıyor. Bu yılın ilk 4 ayında mevduatlar, enflasyonun altında kazanç sağladı. Peki Mevduat faizleri hala cazip mi? Faizler daha da yükselir mi?

Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, milliyet.com.tr’ye anlattı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası’nın bankalara uygulamış olduğu faiz politikasına göre bankaların müşterilerine vermiş olduğu faiz oranları değişiklik gösteriyor. Merkez Bankası bankaların bilançolarında TL’nin daha fazla olup olmamasına göre zorunlu karşılık ya da menkul kıymet tesis tutma zorunluluğu getiriyordu.

Bu da bankaların toplayacağı mevduata vereceği faiz oranlarını değiştiriyor. Çünkü bankalar belli oranlarda para sahiplerini ayırmaktadırlar. Bankalar 5 milyon TL’ye sahip tek bir kişi yerine 500.000 TL’ye sahip on kişiyi tercih eder, bu da tek seferde TL mevduatın bankadan çıkmamasına sebebiyet verir. Ancak bu dönemde bankaların TL rasyosunu yüksek tutmak amacıyla daha yüksek tutarlara daha yüksek faiz verdiği görüldü. Reel faizle politika faizinin birbirine yakınsamasıyla birlikte bu durum düzelecektir.

Haberin Devamı

BANKALARDA ORTALAMA FAİZLER NE KADAR OLDU?

Şu an bankalar mevduata %55 ila %60 arasında mevduat faizi veriyor.

VATANDAŞLAR YÜKSEK FAİZ İÇİN PAZARLIK YAPABİLİR Mİ?

Yüksek faiz almak için vatandaşların birden fazla banka değil tek bir bankayla ağırlıklı çalışması, kişilerin bankaya mevduata para yatırmadan önce birkaç bankadan faiz oranlarına yönelik araştırma yapması yerinde olacaktır.

1 MİLYON TL NE KAZANDIRIYOR?

1 milyon TL’nin aylık getirisi net olacak şekilde yani stopajdan sonra 45.000 ila 53.000 arasında değişiyor. Bu hafta bir miktar mevduat faizlerine gerileme oldu çünkü bankaların menkul kıymet testi tutma zorunluluğu kaldırıldı. Bununla birlikte bankaların maliyeti düştüğü için para toplamak için mevduatlara çok gerek kalmadı.

MEVDUAT FAİZLERİ İLK 4 AYDA ENFLASYONA GÖRE KAYBETTİRDİ! MEVDUATLAR HALA CAZİP Mİ?

Haberin Devamı

TÜİK'in açıklamış olduğu reel getiri oranlarına göre yılın ilk 4 ayında mevduat faizleri enflasyonun gerisinde kaldı. Dört aylık enflasyon verisi kümülatif olarak %18.72 olarak açıklandı. Ancak mevduat faizlerinin enflasyonun altında kazandırdığı saptaması yıllık enflasyona göre bakılırsa yanıltacaktır.

Nisan ayında %70’e yaklaşan bir yıllık enflasyon oldu ancak mayıs sonrasında enflasyonun hızlı bir şekilde düşüş göstermesi bekleniyor. Bu nedenle yıllık bazda bir hayli gerileyen bir enflasyon göreceğiz.

‘YATIRIM SEPETİNDE TL MEVDUAT AĞIRLIKLI OLMALI’

O yüzden para yıllık bazda mevduata yatırıldığında senelik enflasyonun çok daha üzerinde getiri sunacağı görülecektir. TL halen en yüksek yüksek getiri sağlayan araçlardan bir tanesi. Yatırımcıların yatırım sepetlerinde en ağırlıklı olarak TL mevduata gitmesi daha sağlıklı olacaktır.

Dolarda ise enflasyonun çok çok daha altında bir getiri durumu söz konusu. Bu sene dolar yatay seyrini sürdürecektir ve yabancı yatırımcı gelmesi ile birlikte dolarda bir miktar değer kaybı oluşacaktır.

Haberin Devamı

Bu sebeple dolar, euro ve altın ülkemizin milli yatırım enstrümanları ya da ülkemizin milli kaynakları olmadığı için buralara yapılan tasarruf ülkenin cari açığını ve bununla birlikte bütçe açığını artıracaktır. O yüzden yatırım enstrümanlarında TL’ye ağırlıklı verilmesi daha yerinde olacaktır.”