Geri Dön

Tarte Tatin Tarifi

Fransız tatlısı tarte tatin nasıl yapılır? Tarte tatin hikayesi nedir? Tarte tatin nasıl ortaya çıkmıştır? Tarte tatin malzemeleri neler? Tüm bu soruların cevabını sizinle paylaşıyoruz. Tarte tatin hikayesi, iki kız kardeşin 1880’lerin Paris’inde mutfak kazası yaparak yanlışlıkla yaktıkları ve böylece karamel tadını alarak ortaya çıkmasıyla oluşuyor. Tarte tatin tarifi diğer tartlardan farkı pişme esnasında karamelize meyve dilimlerinin altta, hamur katının ise üstte kalmasıyla meydana geliyor. Bu meşhur tatlının ismi Fransız Hotel Tarte'den de geldiği söyleniyor. Peki, tarte tatin nasıl yapılır? İşte tarte tatin tarifi ve tarte tatin malzemeleri...

Tarte Tatin Tarifi
  • Fırında
  • 4 - 6 Kişilik
  • 20 dk (Hazırlanma Süresi)
  • 30 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

Hamuru için: 

125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,3 yemek kaşığı su
3 çay bardağı un

Karameli için: 

75 gr tereyağı
1 çay bardağı şeker
4 adet elma
Tarçın
Fındık 

Tarte Tatin Nasıl Yapılır?

1. adım: Hamuru için öncelikle oda sıcaklığında olan tereyağı ve şekeri mikser ya da elinizle karıştırın.

2. adım: Vanilya ve suyu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Son olarak unu da koyarak, ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru dinlenmeye bırakın.

3. adım: Daha sonra elmaları soyup eşit şekilde kesin ve suya atıp limon damlatıp sararmaması için kenara kaldırın.

4. adım: Karameli için şekeri tavaya alıp karamel rengini alıncaya kadar karıştırın. Daha sonra altını kapatıp tereyağı  ve dilimlediğiniz elmalı ekleyip hafifçe karıştırın. 

5. adım: Kıvam alan sosta yumuşayan elmaları sosuyla birlikte kullanacağınız tart kabının tabanına alın. Üzerine fındık ve tarçın ekleyebilirsiniz. Elmaları mümkün olabildiğince sık ve düz bir şekilde yerleştirmeye çalışın.

6. adım: Beklettiğiniz hamuru unlanmış mutfak tezgahı üzerinde bir merdane yardımıyla açın. Hamurun yuvarlak şeklinde ve kullanacağınız tart kalıbından daha büyük olması önemli.

7. adım: 2-3 dakika kadar soğuyan elmaların üzerine açtığınız tart hamurunu yerleştirin. Dışarıda kalan kenar kısımlarını tart kalıbının tabanına doğru ittirin. Pişme esnasında sosun hamurun yüzeyine çıkmasını engellemiş olun.

Son adım adım: Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirdiğiniz tartı, ters çevirerek servis tabağına çıkartın. Dilimledikten sonra sıcak olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Afiyet olsun. 

 

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber