Skorer 10. YIL MARŞI

10. YIL MARŞI

26.10.2009 - 01:15 | Son Güncellenme:

Sarı-lacivertli ekip maça müthiş başladı, Alex’in golüyle skor avantajını yakaladı. İkinci yarıda Brezilyalı yıldız penaltıdan farkı ikiye çıkardı. Hakan Balta ile umutlanan Cim-Bom, Keita’nın atılmasıyla havlu attı, Güiza perdeyi kapattı. Fenerbahçe, Saracoğlu Stadı’nda üst üste 10. sezonda da ezeli rakibine puan kaptırmadı

10. YIL MARŞI

Herhangi bir güzelliğin tadını kaçırmada milletçe üzerimize yoktur. Dün de aynı şey oldu. Dünya derbisinin başlamasına daha 30 dakika var. Isınma anında iki üst düzey sporcu birbirine giriyor. Stat karışıyor. Hakemin kafası yarılıyor.
Neyse, maç öncesi bu denli hızlı olur da, maç hızlı başlamaz mı? 3. dakikada aksiyon oluveriyor. Alex’in serbest atışta kaleye yolladığı topu Vederson arka direkte kontrol edip, kaleye çeviriyor. Lugano topa dokunuyor; gol oluyor. Ancak top dışarıdan çevrildi kararıyla iptal oluyor.
Fenerbahçe amacına 12. dakikada ulaşıyor. Kazım, soldan Vederson’a topu uzatıyor, o ortalıyor, Carlos, Galatasaray savunmasının arasında üzerinden atladığı topu Alex’e bırakıyor. Alex de topu dürterek golü atıyor: 1-0
25. dakikaya Keita’nın dramı damga vuruyor. Korneri kullanan Keita kendini yerde buluyor. Gözünü tutuyor. Tedavi derken ayağa kalkıp ilginç bir protesto eylemi yapıyor. Topu ve maddeyi alıp 4. hakemin yolunu tutuyor. Arda’nın ikna ettiği Keita, bir skandalın eşiğinden döndürüyor derbiyi.
44. dakikada Kazım’ın inadı, sonucunu verecekti ki, Leo Franco, Alex’in şutunu son anda çeliyor. Kazım baskı yapınca Galatasaray kalecisi hata yapıyor, topu kapan Alex de kaleyi düşünüyor. Bu vuruşu kurtaran Leo, bir sonraki pozisyonda üst direğine duacı oluyor. Zira kornerden gelen topu Lugano boş kale yerine direğe nişanlıyor.
Servet, Mehmet Topuz’u hafife aldığı 49. dakikada az kalsın ikinci gole mal oluyordu. Alex’in kanattan kaçırdığı Topuz, Servet’i geçip, çizgiden içeri çeviriyor. Kazım uygun, ama kötü vuruyor.
Fenerbahçe’nin istediği 52. dakikada oluyor. Franco’nun daha önce de tekrarladığı hata Emre ile hayat buluyor, Alex topu kapıp ceza alanına dalıyor. Leo hatasını hata ile geçiştirmeye çalışıyor, Alex’i düşürüyor. Penaltıya neden oluyor. Alex: 2-0
Fenerbahçe rahatlamışken, Galatasaray korner kazanıyor. Kafasına su yağan Arda korneri kullanıyor. Mustafa kafa ile içeri çeviriyor, 56. dakikada Volkan kalesi önünde oluşan karambolde topu tutamayıp tokatlıyor, Hakan Balta dokunuyor: 2-1
Keita, son barutunu Carlos’a yumruk çakarak harcıyor. 74’de kırmızı görüp, Galatasaray’ın işini Tanrı’ya bırakıyor. 79’da Güiza, Gökhan’ın ortasından gelen topu kafası ile dışarı atıyor.
Güiza kendini 90+1’de affettiriyor. Mehmet Topuz’un ceza sahası içinden yolladığı topu, çifte atar gibi ağlara yapıştırıyor: 3-1

Çocuklar gibi...
Maçın bitiş düdüğüyle orta alana toplanan sarı-lacivertliler hep birlikte tribünlere işaret etti. Tribünlerin 1,2,3 şeklinde saymasının ardından başlayan yoğun tezahüratla futbolcular adeta çocuklar gibi sevinerek galibiyeti kutladı. Stat hoparlörlerinden maç öncesi de çalınan Nilüfer’in seslendirdiği “Mor Menekşe” şarkısı yeniden çalındı. Skorboard’ta “Gerçekleri tarih yazar, Fenerbahçe bunu yazar” yazısı yer aldı. Kale arkası tribünde ise “Bu filmin sonu yok” yazılı pankart açıldı.

MAÇIN?RÖNTGENİ
MAÇIN ADAMI
ALEX?DE?SOUZA

Fenerbahçe kaptanı yine attığı iki golle öne çıkıyordu. İlk golde iyi yer tutmuştu. İkincide ise pozisyonu üretip, gole gitti. Düşürülmese zaten golü atıp, işe noktayı koyacaktı Alex. Penaltıyı tereddütsüz kullandı. Fenerbahçe’nin en üretken oyuncusu olarak zorluk derecesi yüksek bir maçta yine işi kolaylaştıran teknik ve akıllı adam oldu.

Pas: 24
İsabetli pas: 14
Top çalma: 1
Top kaybetme: 12
Orta: 2
İsabetli orta: 1
Yaptığı faul: 1
Yapılan faul: 1
Topla buluşma: 30

KIRILMA NOKTASI
12. dakika
Fenerbahçe, on yıldır kaybetmediği Galatasaray karşısına müthiş bir motivasyon ile çıkarken, böyle derbilerin en önemli ayrıntısını kendi lehine çevirme başarısını bu dakikada gösterdi. Alex’in bu dakikada attığı gol, ağır maç havasını Galatasaray’ın aleyhine çevirdi. Sonrası sarı kırmızılılar için oldukça zordu. Maç bir daha dönmedi zaten.




10. YIL MARŞI



RAKAMLARLA?EZELİ?REKABET
6 Christoph Daum, Fenerbahçe’nin başında Galatasaray’a karşı 10 maça çıktı, 6 galibiyet aldı.
37Fenerbahçe ikili mücadeleden 37 kez top kazanıp, bu alanda Galatasaray’ı neredeyse 2’ye katladı.
7Ezeli rakipler lig tarihinde 7. kez 10. haftada karşı karşıya geldi, sadece 1 kez beraberlik yaşandı.
142003 Temmuz’undan bu yana Fenerbahçe’nin tüm yabancı forvetleri Galatasaray’a gol attı. 14 kez fileleri havalandırdı.
28Fenerbahçe, Süper Lig’de Galatasaray ile 1982’den bu yana Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda oynadığı 28 maçta da gol attı.