Fenerbahçe 1959 öncesine dair algılar ve gerçekler: TFF tarihi bir sorumluluk üstlendi

1959 öncesine dair algılar ve gerçekler: TFF tarihi bir sorumluluk üstlendi

17.07.2023 - 10:05 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe 1959 öncesi şampiyonluklar için TFF'ye başvurmuştu. Geçtiğimiz günlerde TFF, konu hakkında özel bir komisyon oluşturulmasına karar verildiğini duyurmuş sonrasında ise hem Galatasaray'dan hem de Fenerbahçe'den açıklama gelmişti. Milliyet'in yazarlarından Levent Kalkan da konu hakkında bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı...

1959 öncesine dair algılar ve gerçekler: TFF tarihi bir sorumluluk üstlendi

LEVENT KALKAN - 1959 ÖNCESİNE DAİR ALGILAR VE GERÇEKLER

Haberin Devamı

Fenerbahçe Kulübü, 1924-1951 yılları arasında ulusal düzeyde elde ettiği 9 şampiyonluk için Türkiye Futbol Federasyonu'na ilk resmi başvurusunu 6 Mart 2021 tarihinde yapmıştı. Dönemin TFF Başkanı Nihat Özdemir başvurunun incelendiğini ve en kısa süre içinde karara bağlanacağını ifade etmişti ancak hiçbir adım atılmadı. Fenerbahçe, 6 Mart 2022'de bir açıklama yayınlayarak, başvurusuna cevap dahi vermeyen TFF'ye tepki göstermişti.

Mehmet Büyükekşi'nin başkanlığını yaptığı TFF ilk başvurunun üzerinden 28 ay geçtikten sonra Fenerbahçe'yi 28 şampiyonluk konusunda umutlandıran bir açıklama yayınladı. TFF'nin cumartesi gecesi yayınladığı açıklamada, "Türk futbolunun acil çözüm bekleyen konularına ilişkin çözüm odaklı bir anlayışla somut adımlar atmayı sürdüren Türkiye Futbol Federasyonumuz tarafından, 1959 yılında Türkiye 1. Futbol Ligi olarak başlayan ve Süper Lig olarak devam eden ligin, 1959 öncesi ve sonrasındaki başarı kriterleri ile resmi statüsünü değerlendirmek üzere özel bir komisyon oluşturulmasına karar verilmiştir" ifadeleri kullanıldı...

Haberin Devamı

Galatasaray Kulübü kısa süre sonra, "Hesap bellidir, bu yıldızlar kirlidir" başlığıyla sert bir bildiri yayınladı ve hem TFF'yi hem de Fenerbahçe'yi hukuksuz davranarak ahlak kurallarının dışına çıkmakla suçladı.

Fenerbahçe ise TFF'de kurulacak komisyonun tarihi gerçekler ışığında, objektif bir değerlendirme yapacağına inanmak istediğine dair duyuru paylaştı. Sarı-lacivertliler, 1959 öncesini inceleyecek komisyonda tarihçilerin yer alması uyarısında da bulundu...

Fenerbahçe'nin 1959'dan önce ulusal düzeyde 9 şampiyonluğu bulunuyor. (Türkiye Futbol Birinciliği - 1933, 1935, 1944), (Milli Küme - 1937, 1940, 1943, 1945, 1946, 1950) Beşiktaş'ın 7 (1956-57 ve 1957-58 verildi), Galatasaray'ın ise 1 şampiyonluğu var. Bir başka ifadeyle TFF'de kurulacak komisyon Fenerbahçe'nin talebini kabul ederse sarı-lacivertli kulüp 28 şampiyonluğa ulaşacak. Galatasaray'ın şampiyonluk sayısı 24'e, Beşiktaş'ın ise 21'e yükselecek.
Galatasaray'ın isyanına karşılık Beşiktaş'tan henüz bir ses çıkmadı. Ancak Başkan Ahmet Nur Çebi geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, "Hak ve adalet söz konusuysa neden olmasın ama laf olsun diye yapılacaksa olmasın" demişti.

Haberin Devamı

Özetlersek, Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki TFF tarihi bir sorumluluk üstlendi ve gündemden hiç düşmeyen 1959 öncesi şampiyonluklar problemini nihai bir çözüme kavuşturmaya karar verdi. Komisyonun en geç 2-3 ay içinde incelemesini tamamlaması ve raporunu TFF yönetim kuruluna sunması bekleniyor. Komisyon, Fenerbahçe'nin taleplerini haklı bulursa TFF yönetim kurulu büyük olasılıkla 1959 öncesindeki şampiyonlukların ulusal düzeyde olduğuna ve yıldız hesabına dahil edilmesine karar verecektir. Komisyon, Fenerbahçe'nin taleplerini kısmen veya tamamen reddederse, TFF yönetim kurulunun kararı da büyük olasılıkla aynı yönde olacaktır.

Karar ne çıkarsa çıksın meselenin TFF Tahkim Kurulu aşaması da yaşanacak. TFF'nin kararına göre, Galatasaray veya Fenerbahçe mutlaka Tahkim'e başvuracak ve oradan çıkacak karar nihai olacak...

Haberin Devamı

Hal böyleyken Galatasaray cephesinden gelen açıklamalar ve bazı yorumların gerçekleri saptırmaya yönelik olması dikkat çekiyor.
Fenerbahçe Kulübü 1959 öncesine ilişkin ilk ve tek resmi başvurusunu 6 Mart 2021 tarihinde yaptı ve TFF tam 28 ay sonra komisyon kurulmasına karar verdi. Fenerbahçe'nin daha önce bir başvuruda bulunduğu ve Tahkim Kurulu'nun bunu reddettiğine ilişkin açıklamalar/yorumlar gerçek dışıdır. TFF veya Tahkim Kurulu'nun Fenerbahçe'nin başvurusuna ilişkin hiçbir değerlendirmesi veya kararı yoktur.

Malumunuz, TFF Tahkim Kurulu, 2002'de Beşiktaş'ın 1956-57 ve 1957-58 sezonlarına ilişkin başvurusunu kabul ederek karara bağlamıştır. Tahkim Kurulu'nun 2002'deki bu kararını, "rüzgarsız havada dönen fırıldağın" iddia ettiği biçimde yorumlamak akıl ve hukuk dışıdır. Tam bir çarpıtma örneğidir.
Söz konusu kararın, Fenerbahçe'nin güncel başvurusunu bağlayıcı hiçbir yönü yoktur. Tam aksine Fenerbahçe için "emsal" oluşturabilecek niteliktedir. Hatta şunu da ekleyelim; komisyon, Fenerbahçe'nin başvurusunu geri çevirse dahi TFF Tahkim Kurulu, Beşiktaş için verilen kararı dayanak göstererek, Fenerbahçe'nin taleplerini kabul edebilir. Nitekim Tahkim Kurulu, 2002'de TFF'nin aleyhte itirazına rağmen Beşiktaş'ın talebini yerinde bulmuştur...
Bu aşamada hukuki ve ahlaki açıdan yapılması gereken komisyonu rahat bırakmaktır. TFF çatısı altında belgelere dayanan objektif bir inceleme yapılmalı ve verilen karar herkesi rahatlatacak biçimde gerekçeleriyle birlikte açıklanmalıdır.

Haberin Devamı

Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti ve TFF'nin kuruluş yılı 1923'tür. 1923-1959 yılları arasında ulusal düzeyde oynanan ligleri, şampiyonlukları yok saymak ve değersizleştirmek hiç kimsenin haddine değildir...


Yazarlar