Dünya Kupası 2022 Dünya Kupası'nda kıyamet koparan pozisyon! Hakem VAR'a gitti, 3 dakika incelendi ve...

2022 Dünya Kupası'nda kıyamet koparan pozisyon! Hakem VAR'a gitti, 3 dakika incelendi ve...

02.12.2022 - 10:10 | Son Güncellenme:

Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nda tüm heyecanıyla devam ederken Japonya tarihi bir geri dönüşe imza atarak grubundan lider çıkmayı başardı. Japonya'nın 2. golü taraftarlar tarafından şaşkınlıkla karşılanırken büyük tartışmaları beraberinde getirdi. İşte detaylar...

2022 Dünya Kupasında kıyamet koparan pozisyon Hakem VARa gitti, 3 dakika incelendi ve...

2022 Dünya Kupası’nda en çok merak edilen E Grubu heyecan dolu karşılaşmalara sahne oldu. Kupanın favorileri arasında gösterilen İspanya ve Almanya'nın bulunduğu grupta Japonya tarihi bir başarıya imza attı.

Haberin Devamı

Favorileri devirerek lider olarak gruptan çıkmayı başaran Jpaonya'nın İspanya karşısında bulduğu 2. gol ise maça adeta damga vurdu. Gol öncesi yaşanan pozisyon tartışmaları beraberinde getirdi.

NEFESLERİ KESEN MAÇ

Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nda E Grubu'nun son maçında İspanya ile Japonya karşı karşıya geldi. Heyecan dolu mücadeleye hızlı başlayan taraf İspanya oldu. Zorlu maçın 12'nci dakikasında Cesar Azpilicueta'nın sağ çaprazdan açtığı ortada Alvaro Morata altıpas çizgisi üzerinde yükseldi ve kafa vuruşunu yaptı. Alvaro Morata'nın vuruşunda top ağlarla buluştu.

JAPONYA PES ETMEDİ

Geriye düşmesine rağmen Japonya pes etmedi. Kritik müsabakanın 48'inci dakikasında İspanya savunmasına önde pres yaparak topu kazanan Doan ceza alanının dışından sol ayağıyla çok sert vurgu ve kaleci Simon topu dokunsa bile meşin yuvarlak ağlara gitti. Doan'ın golüyle Japonya, İspanya karşısında 1-1'lik beraberliği yakaladı.

Haberin Devamı

2022 Dünya Kupasında kıyamet koparan pozisyon Hakem VARa gitti, 3 dakika incelendi ve...

TARTIŞMA YARATAN GOL

Zorlu karşılaşmanın 51'inci dakikasında Doan'ın sağdan getirdiği top içeriye çevrildi. Kimsenin dokunamadığı topu son anda çizgi üzerinde Mitoma içeriye çevirdi ve top kaleci Simon'un üstünden geçti. Tanaka çizgide topu tamamladı ve Japonya, İspanya karşısında 2-1'lik üstünlüğü buldu. Bu sırada maçın hakemi düdüğünü çaldı ve topun dışardan çevrildiğini işaret etti.

2022 Dünya Kupasında kıyamet koparan pozisyon Hakem VARa gitti, 3 dakika incelendi ve...

3 DAKİKA VAR'DAN İNCELENDİ

Gol öncesi Mitoma'nın son anda içeriye çevirdiği topun çizginin üzerinde olup olmadığı büyük tartışmaları beraberinde getirdi. Kameralara yansıyan görüntü futbolseverler tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Japonya'nın ağlara gönderdiği topta hakemler de zor anlar yaşadı ve karar vermek zorlandı. Pozisyonda yaklaşık 3 dakikalık bir VAR incelemesi yapıldı. Ardından ağlara giden topta meşin yuvarlağın tamamının çizgiyi geçmediği kaydedildi ve gol geçerli sayıldı.

TEKNOLOJİK ARKA PLAN

Yaşana pozisyon Dünya Kupası'nda kullanılan 'Al Rihla' isimli topun sunduğu teknolojik yenilikleri akıllara getirdi. Futbol için birçok yenilik sunan top, içerisinde yer alan sensörler aracılığıyla ofsayt ve çizgi tartışmalarını çözme vaadi ile sunulmuştu.

Haberin Devamı

Son teknolojik gelişmelerden yararlanarak tsarlanan topun geçtiğimiz günlerde şarj edildiği sosyal medyada kısa süre içerisinde dikkatleri çekmiş ve saniyede 500 veri toplayabildiği öğrenilmişti.

2022 Dünya Kupasında kıyamet koparan pozisyon Hakem VARa gitti, 3 dakika incelendi ve...

ALMANYA'YI DA DEVİRMİŞLERDİ

Grup lideri Japonya, Almanya karşısında da benzer bir geri dönüşe imza atmıştı. Japonya, Almanya karşısında ilk devreyi 1-0 geride kapatmış ancak ikinci yarıda bulduğu üst üste iki golle rakibini 2-1 devirmişti. Japonya bu zaferle birlikte grubunu lider tamamlama başarısı gösterdi.

 'JAPONYA'DA SABAHIN ERKEN SAATLERİ AMA...'

Japonya Teknik Direktörü Hajime Moriyasu, maçın ardından yaptığı açıklamada ülkesinde erken saatler olmasına rağmen insanların desteklerini gördüklerini ve kazanmalarına yardımcı olduğunun altını çizerek, "Zor bir maçtı ama oyuncular her zaman başarabileceklerine inandılar ve takım birlikte savaştılar." dedi.

 'DÜNYA KUPASI'NI ALTÜST ETTİ'

Japonya'da taraftarlar büyük bir coşkuyla zaferi kutlarken, Japon basını da tarihi zaferi manşetlerine taşıdı. 4 kez Dünya Kupası zaferi bulunan Almanya'nın elendiği belirtilirken Japonya'nın inanılmaz Almanya galibiyetinin ardından İspanya'yı da benzer şekilde mağlup ettiği yazılanlar arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Japon basını "Japonya, İspanya'ya karşı beklenmedik bir zaferle Dünya Kupası hikayesine heyecan verici bir bölüm daha ekliyor" ve "Japonya, İspanya'yı yenerek Dünya Kupası'nı alt üst etti" başlıkları ile haberlerini okurlarına taşıdı.

2022 Dünya Kupasında kıyamet koparan pozisyon Hakem VARa gitti, 3 dakika incelendi ve...

DÜNYA BASINININDA DA GÜNDEM OLDU

Mücadele Japonya'nın yanı sıra Dünya basınında da gündem oldu. The Times 'Top içeride, Almanya dışarıda!' başlığıyla maçı okurlarına aktarırken, tartışmalı VAR pozisyonunun görselini verdi.

İspanyol basınının önde gelen gazetelerinde AS ise tartışmalı pozisyonu, "Futbol dünyası şokta: Japonya'nın golünün nasıl geçerli olduğunu kimse anlamadı" sözleriyle tepki gösterirken haberin detaylarında "Dünya Kupası'nın şimdiye kadarki en tartışmalı" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

ESKİ YILDIZ FUTBOLCUDAN ÖVGÜLER

Japon basınında yer alan habere göre bir dönem Manchester United forması da giyen Güney Koreli eski futbolcu Park Ji-sung, "Dünya Kupası tarihindeki en büyük kaza meydana geldi" yorumunu yaptı.

2022 Dünya Kupasında kıyamet koparan pozisyon Hakem VARa gitti, 3 dakika incelendi ve...

'DESTANSI BİR HİKAYE'

İtalya'nın önde gelen spor gazetelerinden Gazzetta dello Sport ise "İnanılmaz Japonya" başlığıyla haberi manşetine taşıdı. İtalyan gazetesi, inanılmaz başarıyı "destansı bir hikaye" sözleri ile övdü.

'ÜZÜNTÜYE NEDEN OLDU'

Fransız basınında L'Équipe, Japonya'nın İspanya'yı yenerek son 16 turuna geçtiğini "Japonya sürprize imza attı" ifadeleri ile okuyucularına aktardı.

The Athletic ise Japonya'nın tartışmalı golle zafere ulaştığını ve Almanya'yı turnuva dışına ittiğini belirtti. İngiliz basınından The Sun ise Japonya'nın tartışmalı golü nedeniyle Almanya'nın öfkeli olduğunu aktardı.

Mirror ise "Japonya, Katar'da büyük üzüntüye neden oldu" sözleri ile Almanya'nın elenmesini okurlarına aktardı.

POZİSYON TARTIŞILDI

Telegraph ise yine aynı şekilde topun izdüşümünü ön planda tutarak "Topun çimlerin üzerindeki kısmı açıkça çizginin üzerinde olmasına rağmen, 'topun eğriliği' nedeniyle belirli bir kısmı çizginin üzerinde. Bunu, köşe vuruşunu kullanan futbolcuların topu çeyreğin biraz dışına koymasına benzetebiliriz, bu kurala uygundur" ifadelerine yer verilmiş.

Globo.com, Brezilya'da yayınlanan Troca de Passes programında topun çizgiyi neden geçmediği tartışıldı ve izdüşüm olarak görsellerle detaylı bir şekilde anlatıldı. Programda yorumcu olan Sandro Meira Ricci, optik illüzyonun açıya bağlı olarak yanıltıcı olabildiğini ifade ederek bir görüntü ile kararın doğruluğunu gösterdi.

JAPONYA KAZANDI, ALMANYA ELENDİ

Bu sonuçla birlikte Japonya grupta puanını 6'ya yükseltti ve grubunu lider olarak tamamladı. Almanya ise Kosta Rika karşısında aldığı galibiyetle 4 puana yükseldi. Almanya, İspanya ile 4'er puanda olmasına rağmen averajla Dünya Kupası'na veda eden taraf oldu.

RAKİP HIRVATİSTAN

Hajime Moriyasu'nun çalıştırdığı Japonya, 2022 Dünya Kupası'nda grubunu lider bitirdi ve son 16 turundaki rakibi belli oldu. Japonya, Hırvatistan'ın rakibi oldu. Japonya ile Hırvatistan arasındaki müsabaka 5 Aralık'ta oynanacak. Kritik mücadeleyi kazanan takım çeyrek finale yükselecek.

Yazarlar