A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Galatasaray ve Bursaspor galibiyetlerinden sonra Eskişehir’de alınacak galibiyet Beşiktaş için sadece bu sene ilk kez üst üste üç galibiyet almak değil aynı zamanda kafalardaki soru işaretlerini yok edip sene başındaki özgüveni tekrar kazanmak anlamına da geliyordu fakat doksan dakika siyah beyazlılar için tam tersi bir yıkım oldu.

Bu sene herkesin kafasında başka bir Beşiktaş var ve bu algı hemen hemen her hafta değişiyor. Sene başında hem Avrupa’da hem de Süper Lig’de alınan galibiyetler ve ortaya koyulan iyi futbol bazıları için siyah beyazlıları tüm rakiplerinin önünde görmeye yetse de bazıları aslında Beşiktaş’ın geçen seneden tek farkının Guti ve Quaresma olduğunu ve özellikle bu futbolcular olmadığında siyah beyazlıların rakiplerine kıyasla hiçbir artısının olmadığını iddia etti.

Haberin Devamı

Bugün gelinen noktada ikinci görüşün daha ağır bastığını söylemek hiç de zor değil hatta olaya biraz daha somut değerlerle bakmak gerekirse dün akşam Eskişehir Atatürk Stadı’nda mücadele eden iki takımdan ev sahibi ekibin ilk on bir değeri 13 milyon avroyken Guti’nin oyundan çıkmasından sonra Beşiktaş’ın kadro değeri sadece 29 milyon avroydu ki bu rakam bir büyük takım için fazlasıyla mütevazı bir değer.

Karşılaşmada Beşiktaş’ın hemen hemen hiç gol pozisyonuna girememesi ve bunun yanında rakip forvet oyuncularına karşı çok aciz durumlarda yakalanması Eskişehirspor’un hak ettiği bir galibiyet aldığının en önemli kanıtı ve doksan dakika sonunda her iki takımın da beş yenilgisinin bulunması arada önemli bir maddi fark bulunmamasının bir tezahürü olarak değerlendirilebilir.

Guti Hernandez

Guti, Beşiktaş için en önemli futbolcu. Zira İspanyol oyuncu oynadığı mevki itibariyle takımının yaklaşık beş sezondur süregelen yarasına merhem oluyor ve bu anlamda takımda alternatifi olmayan tek futbolcu konumunda. Fakat Guti ile ilgili, özellikle son haftalarda, yapılabilecek başka bir önemli teşhis de onun sezon başındaki ciddiyetinden uzaklaşarak istikrarsız bir performans sergilediği. Bu durum maalesef büyük takımlarımıza gelen yabancı oyuncuların çoğu için geçerli ama Guti’nin takım için arz ettiği önem göz önüne alındığında bu durumun devam etmesi Beşiktaş için çok ciddi sorunlara neden olacaktır.

Haberin Devamı

Guti’nin dün akşam gördüğü kırmızı kart her sene bu sıralar olduğu gibi akıllara erken Noel tatili amacını getirdi. Elbette böyle bir durumdan kimse emin olamaz ve asılsız yere böyle bir iddiada bulunmak mümkün değil fakat bu tip kafa karışıklıklarına mahal vermemek için Beşiktaş yönetiminin yapması gereken Guti’nin İspanya’ya erken gitmesine izin vermemek ve cezalı da olsa İspanyol oyuncuyu takımı ile maçlara götürmektir. .

Eskişehirspor

İlk yedi haftada sadece üç puan toplayabilen Eskişehirspor Bülent Uygun’un takımın başına geçmesi ile adeta şahlandı. Aldığı disiplin cezası nedeniyle her ne kadar maçlarda takımının başında olamasa da Bülent Hoca dokuz haftada aldığı on altı puan ile küme düşme adaylarından biri olarak gösterilen takımını kritik bölgeden hızla uzaklaştırmayı başardı. Beşiktaş karşısında alınan galibiyette de rakibini iyi analiz etmenin ve özellikle Tello silahını doğru zamanda kullanmanın getirisini alan Bülent Uygun’un Sivasspor ile yakaladığı başarıları Eskişehir’de de yaşaması olası görünüyor.

Haberin Devamı

1960’ların Futbolu

Schuster’in Konyaspor maçından sonra yaptığı açıklama uzunca bir süre tartışıldı ve dün akşam görüldü ki Konyaspor Beşiktaş’a karşı kontra atak futbolunu benimseyen tek takım değil ve ne hikmetse bu şekilde bir anlayış benimseyen takımlar Beşiktaş’a karşı başarılı oluyor. Öncelikle şunu söylemek lazım ki Schuster’in rakibi suçlayan bu demecine katılmak mümkün değil. Çünkü eğer ortada bir başarısızlık var ve Schuster bunun nedenini biliyorsa o halde Alman teknik adamın yapması gereken karşı tarafı suçlamak değil ona karşı gerekli önlemleri almaktır.

Sonuçta Beşiktaş, kendisi için üç puandan çok daha büyük önemler taşıyan Eskişehir deplasmanından eli boş dönerek çok büyük bir fırsat kaçırdı ve şimdi siyah beyazlılar adına yapılabilecek tek şey şampiyonluktaki diğer rakiplerinin de bu hafta aynı akıbeti paylaşması.

Son söz olarak, dün akşamki Tello elbette tüm izleyicileri heyecanlandır dıfakat bu güzel futbolun Beşiktaşlıları üzmemesi gerekiyor zira Tabata Gaziantepspor’da bundan çok daha iyi performanslar gösterdiyordu.