A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Beşiktaş’ın Çin seferi spor kamuoyunu ikiye böldü. Bu iş gerçekten bir vizyon ürünü mü yoksa gereksiz bir çaba mıydı?

Bu girişime kökten karşı çıkmak hatta onunla dalga geçmek de doğru değil onu dört başı mamur bir proje olarak kabul etmek de.

Beşiktaş’ın Çin’deki “saatlerini” Fikret Orman’ın 100 milyon taraftar hedefi kapsamında değerlendirmek ve Orman’ın bu çabasını takdir etmek gerek. Hedefleri biraz uzağa koymak da her zaman iyidir ama hedef ulaşılması imkânsız bir noktada olursa faydadan çok zarar getirir.

Haberin Devamı

Beşiktaş değil herhangi bir Türk takımının bizden başka bir milletten hatırı sayılır sayıda bir taraftarı yok; halihazırda bunun için bir neden de yok. Hatta bırakın başka milletten taraftar bulmayı biz kendi takımlarımızı bırakıp yabancı takımları destekleme noktasındayız. Orman’ın bu alanda hedefi büyük olabilir ama bu hedef sadece sözle ulaşılabilecek türden değil, icraat lazım ve bu icraat Türkiye’deki şampiyonluklardan çok fazlasını gerektiriyor. Eğer Beşiktaş gerçekten dünya çapında taraftar kazanmak istiyorsa önce dünya çapında başarılara imza atması gerek. Bu başarı için sadece sportif değil sosyal, kültürel veya ahlaki de olabilir ama mutlaka farklı bir şeyler gerekli. Zira başarının ilgiyi takip etmesinden çok, ilgi başarıyı takip eder.

Bir de bu işler kurumsallık işidir. Çok iyi organizasyon, camia içi birliktelik, yaklaşım uyumu gerektirir. Çin’e gitmek için neredeyse bütün günü yolda geçirip maçtan sonra aynı şekilde geri dönmek pek iyi bir organizasyon belirtisi olmadığı gibi yapılanlar hakkında Şenol Güneş’in farklı düşünmesi takım içinde herkesin bu girişime karşı hemfikir olmadığını gösteriyor.

Özetle, Çin veya Hindistan neresi olursa olsun açılım yapmak iyidir ama açılmadan önce geminin hazır olması gerek veya biçmeden önce kırk kere ölçmek. Bu tür bir işe kalkışıyorsanız her şeyden önce oradaki insanlar sizi tanımalı ve istemeli sonra da sizin çok iyi bir organizasyonunuz olmalı; gidip bir hafta orada kalmalısınız mesela oradaki sportif ve sosyal aktivitelere katılmalısınız. Arsenalli futbolcuların Kung-Fu dersi aldığı videoyu izlemişsinizdir sanıyorum; bu tür kurumsal işlerden bahsediyorum. Bunlar ortada yokken “kervan yolda düzülür” yaklaşımıyla işe girişirseniz o iş faydadan çok zarar getirir.

Haberin Devamı

can.nizamoglu@gmail.com