A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Olaylar karşısında sağlıklı karar verebilmek için öncelikle insanın veya toplumların düşünce yapısının sağlıklı olması gerekir. Maalesef bizim geçmişte yaşadıklarımız nedeniyle toplum olarak düşünce sistemimiz doğru çalışmadığı için en basit olaydan en karmaşığına kadar işleri hep yanlış değerlendiriyor, olayları birbirine karıştırıyoruz. Dünkü derbide yaşanan felaketin ardından "o dikişler gereksiz, ortada yara yok, atılan peruktu" gibi sosyal medyada dönen tüm cümleler ile "bu olaylar sadece burada olmuyor, zamanında bizim de başımıza geldi" gibi düşünceler hep bu sağlıksız düşüncenin eseri ve tamamen çöp.

Haberin Devamı

Yaşananlara sadece futbol penceresinden bakarsak, olan bitenin herhangi bir açıklaması yok. Ortada büyük bir skandal, çok yüz kızartıcı eylemler ve hükmen yenilginin yanısıra tarihi bir saha kapatma cezasını gerektirecek suçlar var. Polis ve FB yönetiminin hem maç öncesi hem de daha maçın ilk dakikalarından itibaren "geliyorum" Diğer taraftan dün yaşananların bir diğer boyutunu da gözardı etmemek gerek. Evet bazı taraftarlar çok bilinçsiz ve rakipten, skordan hatta kendi takımlarından bihaber olarak kendini kaybedebiliyor fakat Fenerbahçe taraftarı bugüne kadar hiçbir derbide bu kadar kontrolden çıkmamıştı. Kaldı ki sahanın bütün köşelerinden ısrarla ve sürekli olarak sahaya yabancı madde atmak, Şenol Güneş'in kafasını yarmak (ki onun bu stattaki ilk maçı değil) üstüne üstlük bir Beşiktaşlı yöneticiyi de darp etmek eylemlerinin aynı anda olması kulağa pek de normal gelmiyor.

TFF yaşananlarla ilgili kararını önümüzdeki hafta vereceğini açıkladı ama bu yaşananların sadece spor hukuku açısından değil aynı zamanda polisiye değerlendirmelerle ve tüm ayrıntılarıyla ele alınması gerek. Bu bağlamda TFF kararını tüm değerlendirmelerin sonuçlanmasını bekledikten sonra vermek isteyebilir ve eğer işin içinde başka bir iş olduğu anlaşılırsa ve beklenenin aksine maçın tekrar edilmesi gibi bir karar da çıkabilir.

Fakat sebep veya durum ne olursa olsun futbol sahalarında bu tip olayların yaşanmaması, eylemler ister bireysel ister organize olsun stadyumların bu işlere alet edilmemesi gerekir. Bu konuda hiçbir şey bilmiyorsak bu işi çözmüş ülkelerin ne yaptığına ve ne yapmadığına bakıp onları kopyalasak dahi bize yeter. Bugün yine hepimiz TFF'yi hatta TBMM'yi göreve davet ediyoruz fakat bu davet daha önceki saha olaylarında da hatta Fenerbahçe'nin otobüsü kurşunlandığında da yapılmış fakat icabet görmemişti. Umarım bu kez durum farklı olur ve her ne ise olay aydınlanır.

Haberin Devamı

Son söz; adalet gerçekten uygulanacaksa ilk cezayı almak kimseyi rahatsız etmemeli. Bu nedenle Fenerbahçe taraftarının olası bir büyük cezaya itirazı olmasın; bunun aksi adaletsizlikten pay istemek olur. Kaldı ki bu işte ceza bir veya iki kulübe veriliyor gibi görünse de orta ve uzun vadede o ceza tüm kulüpleri, futbolla ilgili herkesi hatta tüm Türkiye'yi olumsuz etkileyecek.

can.nizamoglu@gmail.com