Arif Şahin

Arif Şahin

sahinarif88@hotmail.com

Tüm Yazıları

Beko Basketbol Ligi’nde üçüncü hafta geride kalırken, oluşan son durumu değerlendrmekte fayda var.

Üçüncü haftanın en önemli maçı Beşiktaş ile Fenerbahçe Ülker arasındaydı. Fenerbahçe Ülker bu maçta da son çeyreği iyi oynadı ve üstün formunu devam ettirmiş oldu. Fenerbahçe Ülker 3 galibiyetle ligin ilk sırasında (Banvit’le beraber). Beşiktaş ise Galatasaray’dan sonra Fenerbahçe’ye de yenilerek gerilere düştü. Bireysel istatistiklerde; Bojan Bogdanovic maç başına ortalama 19.3 sayı üretiyor ve bu istatistik kategorisinde altıncı sırada. Fenerbahçe Ülker’in diğer yıldızlarından Nemanja Bjelica maç başına ortalama 8 ribaund alıyor, Emir Preldzic 7.7 asist ortalamasıyla oynuyor ve Bo McCalebb 2.3 top çalma ortalamasıyla oynuyor.

Haberin Devamı

Haftanın bir diğer önemli maçında Banvit deplasmanda Türk Telekom’u 81-73 ile geçti. Banvit üçüncü maçını da kazanırken ilk kez zorlu bir rakip karşısına çıktı diyebiliriz. Ligin zirvesinde Obradovic-Itoudis isimlerini görmek heyecan verici, bu arada Banvit’in ligin en az sayı yiyen takımı olduğunu da belirtelim. Dusan Cantekin deplasman maçlarında kısa sürede ortalama 12 sayı-8 ribaund gibi bir katkı veriyor. Böyle devam ederse, rakiplerin canını çok yakabilir. Türk Telekom ise şu ana kadar sadece 1 galibiyet alabildi. İstatiksel olarak, Shipp-Andric ikilisinden ortalama 35 sayılık bir katkı alıyorlar, Kerem Tunçeri ortalama 8.7 asistle oynuyor. Terence Williams’ı da transfer ettiler. Ligin özellikle 10. maçından sonra zirveye yaklaşmalarını bekliyorum, Williams’ın performansına göre zirve için de oynayabilirler.

Uşak, TED, Pınar Karşıyaka, Galatasaray ve Tofaş ikişer galibiyetteler.

Galatasaray ilk iki maçında Efes ve Beşiktaş’ı yenerken üçüncü hafta ligin sürprizine sahne oldu ve Aliağa Petkim, Galatasaray’ı yendi. Sadece iki gün önce Olympiakos’la çok yorucu bir maç oynayan Galatasaray’da bir taraftan da Jawai şoku yaşandı. Bu şartlarda ilk yarıyı dengede oynadılar ama ikinci yarıda yorgunluğun da etkisiyle sinirler gerildi, dış şutlar da girmeyince Aliağa sürprizi yaptı. Galatasaray’da Arroyo-Erceg ikilisinin form düşüklüğünden bahsedebiliriz. Arroyo Beşiktaş maçında da oynamamıştı, onun ‘vasat’ oynaması Jamont Gordon’ın da performansını etkiliyor. Pota altında Jawai olmayınca Ersin-Erceg ikilisinin üstün performansları gerekiyor.Ersin bu performansı veriyor ama Erceg etkisiz kalınca yenilgiler kaçınılmaz oluyor.

Haberin Devamı

Pınar Karşıyaka lige ve Avrupa’ya çok iyi başladı ama ilk zorlu maçında Efes’e yenildi. Efes karşısında da maça çok iyi başlayan Pınar Karşıyaka özellikle maçın son bölümünde iyi savunma yapamadı ve rotasyonun darlığı da takımı çok etkiledi. Dixon-Diebler-Batista üçlüsünün ortalama 30 dakika sahada kaldığını görüyoruz. Takımdaki yerli oyuncular yeterli katkıyı yapmayınca Karşıyaka’nın ligde bu tip maçlarda işi zor.

Uşak, TED ve Tofaş üçlüsü şu ana kadar zorlu maçlar oynamadıkları için o takımları izleme şansımız da olmadı. Tofaş en zorlu maçında Banvit’ten fark yedi. İstatistiksel olarak Tofaş’tan Marcus Denmon sayı krallığında iddialı. Tofaş’ın Serhat Çetin gibi önemli bir yerli oyuncuya sahip olması da önemli. Uşak’tan Holman ve TED’den Golubovic ribaund krallığında iddialı isimler olarak göze çarpıyor.

Haberin Devamı

Ligde tek galibiyeti olan takım sayısı yüksek; Torku Konya Selçuk Üniv. , Beşiktaş IF, Türk Telekom, RH Gaziantep, Aliağa Petkim, Olin Edirne ve Anadolu Efes. Bu takımlardan da kısa bahsedelim…

_ Türk Telekom’dan yukarıda biraz bahsettim. Kerem Tunçeri gibi önemli bir yerliye sahipler, Shipp-Andric takıma çabuk uyum sağladı, Terence Williams da uyumlu olursa, Telekom ilk altıya çıkabilir.

_ Beşiktaş IF şu anda uyumsuz bir takım görünümünde. Yabancı transferinde çok başarılı olduklarını düşünmüyorum ama uyum sorununu atlatınca ne olacağı bilinmez.

_ Anadolu Efes Euroleague’e iyi başladı ve ligde iki önemli takıma kaybettikten sonra üçüncü maçında yine ligin güçlü takımlarından birini –hem de çift haneli farktan gelerek- yendi, takım iyi sinyaller veriyor.

_ Gaziantep’te ‘kaliteli yerli’ olarak Serkan Erdoğan var, Pota altında Stevic-Borovnjak, gard rotasyonunda ise Burrell- Bremer ikilileri var. Uyum sorunu atlatırsa tehlikeli bir takım olacaklar.

_ Aliağa toparlanıyor. Uşak ve Konya’nın ne yapacakları ise belirsiz. Torku Konya’lı Sean Williams maç başına ortalama 3.3 blok yapıyor. Hücumda da biraz etkili olursa ligin en önemli oyuncusu olabilir.

Ligin son sırasında ise Trabzonspor var. Trabzonspor Medical Park Tutku Açık-Kirk Penney-Can Maxim Mutaf-Kaya Peker- Jack Cooley ile kağıt üstünde iyi bir kadro kurdu ama uyum sorunu aşamadılar ve Mersin BŞB ile beraber ligin en çok sayı yiyen takımları durumundalar. Savunmayı toparlayamazlarsa işleri zor.