Arif Şahin

Arif Şahin

sahinarif88@hotmail.com

Tüm Yazıları

Beko Basketbol Ligi’nde 23.hafta maçları bugün oynanan maçlarla tamamlandı. Yazının ikinci bölümünde de TED Ankara Kolejliler’in Eurocup macerasına kısaca değineceğim.

Royal Halı Gaziantep BŞB 69 – 65 Galatasaray Liv Hospital

Türkiye’yi Avrupa kupalarında temsil eden iki takımın mücadelesi oldukça çekişmeli geçti ve Royal Halı Gaziantep haftanın sürprizine imza attı.

Maç düşük tempoda ve sert savunmalarla başladı. İlk beş dakika sonunda eşitlik bozulmazken ilk çeyreğin sonunda Arroyo’nun önderlik ettiği Galatasaray maça ağırlığını koydu ve ilk çeyreği 14-17 ile önde geçti.

Haberin Devamı

İkinci çeyrek karşılıklı top kayıplarıyla başlarken 13.dakikadaki 16-24’lük skor Galatasaray adına maçın en büyük farkı oldu. Bu dakikadan sonra Bremer’in önderliğinde 16-2’lik bir seri yakalayan Gaziantep öne geçti ve ilk yarıyı 40-39 ile önde tamamladı.

Galatasaray ikinci yarıya Arroyo-Ender’i yanyana oynatarak başladı. Devrenin başında iyi sonuç verse de temponun giderek düşmesi ve Sertaç Şanlı’nın devreye girmesiyle Gaziantep farkı giderek açtı ve skoru 58-47’ye getirdi.

Son çeyrekte Domen Lorbek’in devreye girmesi, Bremer-Stevic’in vites düşürmemesiyle Gaziantep BŞB önemli bir galibiyete imza attı.

Gaziantep’te Bremer 17 sayı-5 asistle maçın yıldızı oldu. Lorbek 12-3 ve Stevic 12-8’le maçın diğer önemli kahramanları oldular.

Galatasaray’da Erceg 16 sayı-8 ribaund ve Arroyo 15 sayı-4 asistle oynadılar.

İki takımın şut yüzdesi birbirine yakın olurken Galatasaray maç boyunca toplamda 19 top kaybı yaptı.

Anadolu Efes 77 – 71 Mersin BŞB

Haftanın kapanış maçı beklenenden zorlu bir maça sahne oldu ama sonunda sürpriz çıkmadı. Anadolu Efes maça Cedi Osman-Semih Erden-Milko Bjelica-Birkan Batuk-Jamon Lucas’la çıktı ve ilk üç dakika sonunda 8-4’lük üstünlükle maçı kolay kazanacakları izlenimi verdiler. Mersin başta Antwain Barbour-Altan Erol ikilisinin çabalarıyla böyle olmayacağını kanıtladı ve ilk çeyreği 16-19 ile önde tamamladı.

12.dakikada 19-25 ile maçtaki en büyük farkı yakaladılar. Bu dakikadan sonra Kostas-Gönlüm ikilisinin de devreye girmesiyle Efes maça ağırlığını koydu ve devreyi 39-31 ile önde geçtiler.

Haberin Devamı

İkinci devrede de maç kopmadı ama Mersin farkı en fazla 4 sayıya kadar indirebildi. 4-12 sayı farkı arasında giden maçın sonunda Anadolu Efes hata yapmadı ve sahadan galibiyetle ayrıldı.

Anadolu Efes’te Zoran Planinic 16 sayı-3 ribaund-2 asistle takımın en skorer ismi oldu. Birkan Batuk da 14 sayı üretti.

Mersin’de Barbour 24 sayı-7 ribaund-3 asistle maçın en iyisi oldu. Ali Karadeniz ise 10 sayı-11 ribaundla double-double yaptı.

Ligde Son Durum

23.hafta sonunda Banvit açık ara liderliğini sürdürüyor. Arkasında sırasıyla Fenerbahçe Ülker, Anadolu Efes, Galatasaray Liv Hospital ve Uşak Sportif de play-off u hemen hemen garantilediler.

Pınar Karşıyaka ve Beşiktaş Integral Forex de play-off için büyük avantaj yakaladılar. Play-off’un son bileti için ise dört takımın mücadelesi var. TED Ankara-Gaziantep birer galibiyet farkla öndeyken, Tofaş-Trabzon da hemen ensesindeler.

Aliağa Petkim ligden düşmeye çok yaklaştı, düşen diğer takım olmamak için 7’şer galibiyetli Olin Edirne-Türk Telekom ve 6’şar galibiyetli Torku Konya-Mersin BŞB takımları yarışıyorlar.

Haberin Devamı

Böylece, ligin birincisi Banvit ve sonuncusu Aliağa Petkim haricinde tüm takımlar kalan haftalarda yoğun bir mücadele içinde olacaklar.

Eurocup ve TED Ankara Kolejliler

Eurocup çeyrek final eşleşmelerinin ikinci ayakları bu hafta oynanacak. Ankara’da oynanan ilk maçta Unics Kazan’a 81-68 ile yenilen Aykon TED Ankara Kolejliler Çarşamba 17:00’de eşleşmenin ikinci ayağı için sahaya çıkacak.

Gerçekçi olalım; TED Ankara Kolejliler sezon boyunca tahminleri birçok kez yanılttı ama bu sefer işleri imkansıza yakın. Unics Kazan’ı Rusya’da 14 sayı farkla yenmelerini beklemek çok zor.

Diğer çeyrek finalistlere bakıyoruz; Valencia, Budivelnik Kiev, Kızılyıldız, Alba Berlin, Hapoel Jerusalem ve Nizhny Novgorod. İddia ediyorum, TED Ankara Kolejliler bu takımlarla eşleşseydi üç takım (Nizhny-Alba-Kızılyıldız) karşısında favori olurdu, diğer üç takım karşısında da favori olmasa da, seri başabaş geçerdi.

TED Ankara Kolejliler bu sezon Eurocup’ta başarılı olmak için Türkiye Ligi’ni ve Türkiye Kupası’nı boşverdi. Kalan haftalarda play-off için konsantre olacaklar.

Eurocup genel değerlendirme

Yarı finalin ilk eşleşmesi Unics Kazan ile Budivelnik Kiev-Kızılyıldız serisinin galibi arasında olacak. İlk maçı sadece 3 sayı farkla kazanan Kiev’in deplasmanda çok büyük sıkıntı yaşamayacağını düşünüyorum. Yarı finalin ilk eşleşmesinde bir ‘Rusya-Ukrayna’ mücadelesi görmemiz muhtemel.

Yarı finalin ikinci eşleşmesinde Valencia ile Hapoel-Nizhny eşleşmesinin galibi oynayacak. Nizhny, Beşiktaş eşleşmesinde gördüğümüz gibi iç sahada çok farklı oynuyor. Hapoel’i elemeleri muhtemel. Böylece Valencia-Nizhny eşleşmesi olabilir.

Unics Kazan-Valencia finali sonrası Kazan’ın şampiyon olacağını düşünüyorum…

sahinarif88@hotmail.com