Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu maçın senaryosunu Ryan Donk, Barış Şimşek ve Hugo Almeida yazdı. Üçüncü dakikadaki Almeida golüyle 1-0 önde oynayan Beşiktaş, iştah ve hevesle hücum gösterisini sürdürüyordu. 30. dakika dolarken, sahaya ikinci top atıldı. Beşiktaş ceza alanında gol pozisyonuna girmişti. O sırada Ryan Donk, elindeki ikinci topu beklenmedik biçimde Almeida’nın önündeki topun üstüne attı ve oyun durdu.
Donk’a sarı kart. Hakem atışı ve tek topla oyuna dönüş...
İlk bakışta Barış Şimşek’in kararı doğru görünüyor. Ama düdüğün çalındığı an çok önemli. Bu düdüğün çalınıp oyunun duruşunu acaba Barış Şimşek raporuna nasıl yazacak?
1. Ryan Donk’un elindeki ikinci topu gördüm ve oyunu durdurdum, derse sarı kart ve hakem atışı... Mesele yok!
2. Donk’un elindeki cisimle (o cisim burada ikinci top) oyundaki topun hareketini durdurma eylemi, kurallara göre penaltı. Hakem Şimşek, düdüğü bu hareketten sonra çaldıysa (bize göre öyle) penaltı atışına hükmetmesi, ihlali yapan Ryan Donk’a da bir sarı kart göstermesi gerekirdi.
Her şey rapora göre biçimlenecek. Sanırım Barış Şimşek birinci olasılığı yazıp bu işten sıyıracaktır.
Hayatın her alanında görüldüğü üzere Ryan Donk’un hareketi tam anlamıyla “uyanıklık” ve “fırsatçılık”. Hollanda gibi spor etiğinin, sportmenliğin öncelikle öğretildiği bir ülkede anlaşılan o ki Ryan Donk bu ilkelerden bir şey almamış. Öyle olsaydı, elindeki topu oyun alanının dışına atar, görevini yapardı. (Kimbilir, belki de etik değerlerin bu ülkede pek de ciddiye alınmadığını öğrendi!)
Donk’un futbol literatürüne, International Board tartışmalarına girebilecek bu tarihi hareketi Beşiktaş’ı da sarstı doğal olarak. Beşiktaş zaten kırılgan “kraker” takım. Çok çabuk çözülüp dağılıyorlar. Öne geçtikleri her maçtan sonra kontrolu kaybedip rakibin kontrolu altına giriyorlar. Genç, tecrübesiz ve gergin bir takımdan fazlasını bekleyemezsiniz. Kasımpaşa iki golü de böyle bir ortamda attı. Burada üzülmemiz gereken adam, acı gününde cansiperane mücadele eden ve arkadaşlarına mağlup olan Tolga’dır.
Sahaya atlayıp Fernandes’e çelme takan o tribün teröristinin de amaçladığından fazlasını elde ettiğini düşünebiliriz. Dünya Kupası’na hazırlanan bir futbolcu olarak Almeida’nın o teröristi tekmelemesi (elbette) kırmızı kart. Üstüne hakeme tükürmesi ise sorumsuzluğa ilaveten terbiyesizlik örneği!
Yuh sana Almeida... İyi bir golcü olduğunu iddia edebilirsin ama... Adam olmanı çok bekleriz daha!